Καλοκαιρινές συμβουλές από τον διαιτολόγο Μανώλη Μοράρη, της Αναστασίας Κορινθίου

Καλοκαίρι χωρίς άγχος και μπρατσάκια (μόνο πλαστικά δεχόμαστε σε πιτσιρίκια που δεν έχουν μάθει ακόμη μπάνιο…) και συμβουλές από τον διαιτολόγο μας για ένα καλοκαίρι… που δεν θα λάμπει μόνο ο ήλιος αλλά και εμείς!

9791936463_994fb21611_z

Είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος για ποικίλους λόγους δημιουργώντας μας ένα άγχος την περίοδο πριν το καλοκαίρι για να χάσουμε γρήγορα κιλά.

Όταν το άτομο πανικόβλητο αποφασίσει να ακολουθήσει μια δίαιτα express η οποία δεν θα είναι ισορροπημένη καθώς δεν θα περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα είναι χαμηλών θερμίδων θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει το μεταβολισμό του, να εξασθενήσει την άμυνα του οργανισμού του στερώντας του θρεπτικές ουσίες και ως εκ τούτου να επανακτήσει πολύ γρήγορα το χαμένο του βάρος. Ως διατροφολόγος λοιπόν θα πρότεινα, αυτή την επιθυμία μας να βγούμε στις παραλίες όμορφες και ανανεωμένες με τέλειο σώμα, να την χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά ως ένα κίνητρο που θα μας ωθήσει να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση .

Έτσι λοιπόν θα παραθέσουμε ορισμένες απλές οδηγίες οι οποίες όχι μόνο θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου αλλά θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και ένα γνώμονα μιας σωστής διατροφικής καθημερινότητας που θα θέσει τις βάσεις στο εξής για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Καταναλώνετε 5-6 γεύματα την ημέρα ανά 3 ώρες, αυξάνουν τον μεταβολισμό, σας γεμίζουν ενέργεια και δεν σας αφήνουν να πεινάσετε και να καταναλώσετε τροφές με πολλές θερμίδες ή μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Αυξήστε τη κατανάλωση νερού (περίπου 1-1.5 λίτρο νερό την ημέρα), ενυδατώνει το σώμα σας και το βοηθάει να λειτουργήσει και να αφομοιώσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης βοηθάει και στη μείωση της κυτταρίτιδας και στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης .

Εντάξτε στο μενού της εβδομάδας όλες τις κατηγορίες τροφίμων, όπως όσπρια, λαχανικά (φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες κ.α), ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και ζυμαρικά, έτσι ώστε να έχετε μια υπερπλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Καταναλώνετε 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών καλύπτει στον οργανισμό ένα μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης προσλαμβάνετε μηδέν λιπαρά, λιγοστές θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και πλούσια γεύση.

Φροντίστε ώστε το πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα να περιέχει πρωτεΐνες : γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό, κρέας, σύνθετους υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά (προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης) , ρύζι, όσπρια και φρούτα ή λαχανικά. Ο συνδυασμός αυτών των ομάδων τροφίμων δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας του οργανισμού.

Επιδιώκετε στα ενδιάμεσα γεύματα την κατανάλωση φρούτων ή χυμών μαζί με κάποιο snack (ξηρούς καρπούς, παστέλι, κριτσίνια, μπισκότα ολικής άλεσης κ.α).

600x60

Published by

Αναστασία Κορινθίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, αλλά επέλεξε την Ρόδο για να ζήσει και να δημιουργήσει τα ενήλικα παραμύθια της. Σπούδασε νηπιαγωγός αλλά ποτέ δεν άσκησε το συγκεκριμένο επάγγελμα μιας και την κέρδισε το ραδιόφωνο από πολύ νωρίς. Στον χώρο της συγγραφής μπήκε το 2004 με το βιβλίο της «Γυναίκες από πέτρα». Ακολούθησε η «Καρδιά ενός αγγέλου» που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη, το «Βαρλίκι», «Χρονικό μιας απιστίας», «Η Αδελφότητα των Γκρίζων Κροτάφων» «Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο». Παρουσιάστρια της εκπομπής καλώς τους στην τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ το 2014-2015, ραδιοφωνική παραγωγός στον ΠΑΛΜΟ. Για το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάζει την εκπομπή "Για πάρτη σας" που ταξιδεύει στα νησιά του Ν.Αιγαίου από το κανάλι ΑΡΤ tv.
Prev Μια ξεχωριστή βραδιά με τον Χόρχε Μπουκάι, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Αλκοόλ στο πιάτο, της Εμμανουέλας Κόκκαλη