Κάτι σπουδαίο γίνεται στην Τήλο…

Το νησί έχει ενταχθεί στο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο Horizon 2020 στοχεύοντας στην επίτευξη ενεργειακής αυτονόμησης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Άτιτλο
Η Τήλος φαίνεται να είναι ένα από τα νησιά που θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας για καιρό. Πέρα από την ιστορία, τη φυσική ομορφιά, την οικολογική ευαισθησία και τη φιλοξενία των ανθρώπων της, η Τήλος πρωτοτυπεί και εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη της ενεργειακής καινοτομίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για δυναμική ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Κατά το παράδειγμα του παγκοσμίως πλέον γνωστού νησιού των Κανάριων Νήσων, El Hierro, η Τήλος θα αυτονομηθεί ενεργειακά και θα παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το πρόγραμμα TILOS, όπως ονομάζεται, έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα. Έχει ως στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση του νησιού από συμβατικές μορφές ενέργειας, τη στροφή του στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με συστοιχίες συσσωρευτών (μπαταρίες), και την εν τέλει ανεξαρτητοποίησή του από το εισαγόμενο, ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο. Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου. Με την υλοποίηση του προγράμματος TILOS το σκηνικό θα αναστραφεί και το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο. Αλλά η πρωτοπορία του έργου δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών, η λειτουργία του οποίου θα επικουρείται από την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα TILOS συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την Ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και η ιδιωτική εταιρεία Eunice με μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο των ΑΠΕ.

Ο υβριδικός σταθμός που πρόκειται να εγκατασταθεί στο νησί θα παράγει ενέργεια από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια), ενώ οι συσσωρευτές θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων. «Το πρόγραμμα TILOS αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική. Καθώς η τεχνολογία στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών αποτελεί πλέον και ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα από εμάς. Η επιτυχία του καινοτόμου αυτού προγράμματος στο νησί της Τήλου θα δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα ζωντανής οικονομίας που ελπίζουμε να βρει μιμητές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Σήμερα, πραγματοποιούνται στο νησί οι απαραίτητες μετρήσεις για την εύρεση των καταλληλότερων και πιο αποδοτικών ενεργειακά θέσεων προς εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και της ανεμογεννήτριας, ενώ σύντομα αναμένεται η ανταπόκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στην εκπόνηση της σχετικής ορνιθολογικής μελέτης, απαραίτητης για την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού καθώς στην Τήλο κατοικούν μερικά σπάνια είδη πτηνών όπως ο σπιζαετός (η Τήλος είναι στο σύνολό της προστατευόμενη περιοχή Natura 2000)

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Women In Action, με Μακεδονικό Χαλβά
Next Αγκινάρα ενάντια ολικής χοληστερόλης, της Ευαγγελίας Ζευκιλή