Οι περισσότερες συζητήσεις περί νησιωτικότητας γίνονται για να αναδείξουν προβλήματα, να περιγράψουν δυσκολίες, να επαναλάβουν καταστάσεις χρόνων. Το πρόγραμμα Επινήσια Ηως by aelia όμως, αποφάσισε να εστιάσει αποκλειστικά στους νέους των νησιών και στις προοπτικές που μπορούν να έχουν στην επαγγελματική τους ζωή. Έτσι, με διάφορες δράσεις στα νησιά του Αιγαίου, οι νέοι 18-32 ετών μέσα από το πρόγραμμα, μπορούν να ενημερωθούν, να επιμορφωθούν, αλλά και να δικτυωθούν γνωρίζοντας ανθρώπους που αποτελούν πρότυπα. Στόχος, να μπορέσουν οι νέοι να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που θα τους κάνουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο νησί τους.
Ένα από τα νησιά που θα επισκεφτεί το Επινήσια Ηως by aelia, είναι και η Λέρος. Ένα νησί με πολύ ιδιαίτερη ομορφιά και αρχιτεκτονική, με ρομαντικό στυλ αλλά και περιπετειώδης, με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που εντυπωσιάζει, σίγουρα θα γοητεύσει όσους το επισκεφτούν.
Τον Φεβρουάριο, η ομάδα του Επινήσια Ηως by aelia επισκέφτηκε τη Λέρο για να προετοιμάσει τη δράση του προγράμματος στις 18-20 Απριλίου στο νησί. Γνωρίσαμε νέους που έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν διαφορετικά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είτε εξελίσσοντας τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε δημιουργώντας καινούργιες, είτε σχεδιάζοντας τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. Όπως ο Χάρης Καρπαθάκης, που διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση το ζαχαροπλαστείο “Το Παραδοσιακό”. Ο Χάρης Καρπαθάκης γεννήθηκε στη Λέρο και είναι 32 χρονών. Το 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΙΕΚ LE MONDE με κατεύθυνση Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία. Έχει συμμετάσχει στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την Τέχνη της Σοκολάτας και την Ασφάλεια και Τεχνολογία Τροφίμων.
Μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση και ιστορία. Ποια είναι η ιστορία του Παραδοσιακού;
Το ζαχαροπλαστείο-καφέ “Το Παραδοσιακό” ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια. Η ιστορία μας όμως ξεκινάει πολύ πιο πριν καθώς η γιαγιά της οικογένειας, η γιαγιά Αννέτα, ήταν γνωστή στο νησί για τα παραδοσιακά κεράσματα και κυρίως αυτά των γάμων που έφτιαχνε στο σπίτι της. Μεγαλώνοντας η μητέρα μου, Νίκη Καρπαθάκη, αποφάσισε να πάρει τις παλιές συνταγές της γιαγιάς και να κάνει το επιπλέον βήμα ανοίγοντας ένα ζαχαροπλαστείο. Εγώ αποτελώ την τρίτη γενιά στο ζαχαροπλαστείο. Είχα αποφασίσει από νωρίς πως ήθελα να είμαι μέρος αυτής της παράδοσης και έτσι ακολουθούσα σπουδές ζαχαροπλαστικής
Τι διαφορετικό θα βρει κάποιος που θα επισκεφτεί το ζαχαροπλαστείο σας;
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την παράδοση γιατί από εκεί ξεκινήσαμε. Ο επισκέπτης θα βρει σίγουρα μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά γλυκά Λέρου όπως πουγγάκια, δίπλες και αμυγδαλωτά. Επίσης, όσο και αν αλλάζουν πλέον τα μέσα παραγωγής, εμείς, θέλουμε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση του “σπιτικού γλυκού”. Με αυτό το σκεπτικό παράγουμε σπιτικά προϊόντα όπως λεμονάδα, σουμάδα, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες χωρίς προσθήκη συντηρητικών. Είναι αγνά όπως τα έφτιαχναν οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας.
[metaslider id=23319]
Τι είναι το “Leros Cake” αλλά και το Leros Pastry Experience;
Η μητέρα μου είχε ξεκινήσει να κάνει παραλλαγές της κλασσικής πατσαβουρόπιτας όπως είναι γνωστή στη Βόρειο Ελλάδα. Πρόσθεσε γιαούρτι, βανίλια και μεράκι και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Αν και δεν αποτελεί παραδοσιακό προϊόν Λέρου, πολλοί ξένοι τουρίστες έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν “Leros’ Cake”. Η πατσαβουρόπιτα πιστεύω ότι έγινε τόσο αγαπητή γιατί είναι ένα ελαφρύ γλυκό και ιδιαίτερο μέσα στην απλότητα του. Εξελίσσοντας και εγώ με τη σειρά μου τη συνταγή της μαμάς, την σερβίρω πια με παγωτό μαστίχα ή καϊμάκι.Είναι πολλοί οι επισκέπτες που δεν πιστεύουν πως στη πατσαβουρόπιτα υπάρχει γιαούρτι. Είναι πολλοί αυτοί που μας ρωτάνε τι υλικά χρησημοποιούμε. Αποφασίσαμε φέτος λοιπόν, να προσκαλέσουμε νησιώτες, στεριανούς και ξένους να συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών γλυκών αλλά και της γνωστής πατσαβουρόπιτας. Η εμπειρία που προσφέρουμε λέγεται Leros Pastry Experience και είναι υπό τη μορφή ενός 3-ωρου μαθήματος παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εμάς, το χώρο μας, την Ελληνική φιλοξενία καθώς και στοιχεία από τα ήθη και έθιμα της Λέρου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα ακολουθήσουν βήμα βήμα τις συνταγές της γιαγιάς Αννέτας σε ένα σύγχρονο πλέον εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Όλα τα γλυκά που θα φτιάξουν οι ίδιοι μπορούν να τα πάρουν μαζί τους, όπως επίσης και όλες τις συνταγές που έχουν εκτελέσει για να μπορούν να εντυπωσιάσουν συγγενείς και φίλους πίσω στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει όποιος ενδιαφέρεται είναι να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο 2247025500 ή να μας στείλει ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook ή να επισκεφτεί το site μας.
Ποια είναι η αγαπημένη γεύση των ξένων επισκεπτών στο Παραδοσιακό;
Σε ένα νησί οι ξένοι επισκέπτες ψάχνουν σίγουρα γεύσεις Ελληνικές. Τις περισσότερες φορές είναι ψηλά στη λίστα το γαλακτομπούρεκο ή ο μπακλαβάς. Παρατηρώ όμως πως τα τελευταία χρόνια, η Μαστίχα, έχει γίνει γνωστή κυρίως στους επισκέπτες που προέρχονται από την Τουρκία. Γενικότερα προσπαθώ να είμαι δημιουργικός και να προσθέτω σε κάθε συνταγή κάτι από Λέρο ή κάτι από Ελλάδα. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φτιάχνω τη γνωστή mousse σοκολάτας ψημένη στο φούρνο με την παραδοσιακή σουμάδα.