Ιστορίες Μουσικών 2η: “Τροχαίο”, του Στάθη Παχίδη

Οι κοντραμπασίστες είναι καρτερικοί άνθρωποι…Η φύση, το ύψος και ο όγκος του οργάνου τους δύσκολα τους προσδίδουν κινητικότητα, ευελιξία και διεισδυτικότητα σε βαθμό που πολλές φορές ν’ αναρωτιέσαι αν ο μουσικός διάλεξε το κοντραμπάσο ή το κοντραμπάσο τον μουσικό. Όταν μετακινούνται μάλιστα  με το όργανο, τότε τίποτε δε γίνεται χωρίς σχέδιο, υποδομή και προεργασία…

Όλα αυτά είχαν έγκαιρα σχεδιαστεί και η Συμφωνική Ορχήστρα κατέβαινε πλήρως εξοπλισμένη στην Κρήτη για συναυλίες. Με την προσγείωση του αεροπλάνου, οι Φροντιστές της Ορχήστρας ήταν οι μόνοι, που δεν πήγαν να περιμένουν τις αποσκευές τους γιατί είχαν το επίπονο καθήκον να παραλάβουν τα όργανα. Με ιδιαίτερη φροντίδα και με την επίβλεψη των ίδιων των μουσικών, τα κοντραμπάσα  είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη σε ειδικά  μεγάλα μαύρα ορθογώνια κουτιά-θήκες,  από ανθεκτικό πλαστικό υλικό εξωτερικά αλλά  και με ειδική επένδυση εσωτερικά, ώστε να μη φτάνει ο όποιος κραδασμός στο ξύλινο  σώμα του ογκώδους οργάνου. Με προσοχή μεγάλη και με λεπτότητα  κινήσεων, οι Φροντιστές δεν εμπιστεύτηκαν αμαξίδια και κυλιόμενους διαδρόμους και άρχισαν να μεταφέρουν στους ώμους το πρώτο μεγάλο μαύρο κουτί…

Το  θέαμα προσείλκυσε την προσοχή των πιο περίεργων ταξιδιωτών, που περιφέρονταν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου. Στη θέα μάλιστα του δεύτερου και του τρίτου μαύρου κουτιού στις πλάτες των Φροντιστών, τρεις τέσσερις βρακοφόροι , από κείνους, που λες μεγάλοι είναι αλλά  αδύνατο να προσδιορίσεις ηλικία ακριβώς, άρχισαν να σταυροκοπιούνται. Με την εμφάνιση της τέταρτης και πέμπτης θήκης — θαρρείς κι ήταν κολλητικό– πολλοί από τους αναμένοντες  είτε μιμήθηκαν τους ντόπιους κι έκαναν το σταυρό τους είτε από σεβασμό, όσοι φορούσαν καπέλα, αποκαλύφθηκαν. Όταν πια και το έκτο μαύρο κουτί μεταφερόταν στις πλάτες των ανθρώπων της Ορχήστρας, ένας μαυροπουκαμισάς από την κρητική ομήγυρη που σταυροκοπιούνταν, δεν άντεξε και πλησίασε εκείνον τον Φροντιστή, που είχε το γενικό πρόσταγμα:

— Σύντεκνε,  μεγάλη οικογένεια, εεε;

Ο Αρχιφροντιστής, στη φούρια του, δεν απάντησε και μόνο  έγνεψε συγκαταβατικά, τόσο που να πάρει το θάρρος ο άλλος, για να ρωτήσει:

—Κιε  πώς εγίνηκε τούτο να εδά; Τροχαίο;

_

Published by

Prev Ομορφιά από υλικά της φύσης και το Μποτέ της Ευταλίας
Next "Βοήθεια στο Σπίτι": αλήθειες και ψέμματα, της Καθολικής Τσακίρη

Comments are closed.

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.