Θυμάμαι την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Ήταν αρχές Σεπτέμβρη, ημέρα Τρίτη απ’ ότι θυμάμαι. Πήγαινα πρώτη Λυκείου τότε. Είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά κι εγώ μόλις γυρνούσα από το φροντιστήριο. Μου άνοιξε η μαμά λέγοντάς μου εμφανώς ταραγμένη: «Έλα να δεις τι έγινε! Χτυπήθηκε και η Αμερική… όλα να τα περιμένουμε από εδώ και πέρα!». Δεν κατάλαβα για ποιο πράγμα μιλούσε, μέχρι που είδα τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Η εικόνα επαναλαμβανόμενη. Το ίδιο πλάνο ξανά και ξανά. Δυο αεροπλάνα να προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους και μετά… χάος! Παρακολουθούσα τηλεόραση για μισή ώρα περίπου, άκουγα ειδικούς και εμπειρογνώμονες να μιλούν για το θέμα αλλά δεν καταλάβαινα. Έκλεισα την τηλεόραση και πήγα για διάβασμα. Την επόμενη μέρα στο φροντιστήριο κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό. Μόνο κάτι αναφορές, λες και το θέαμα ήταν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Έτσι φάνταζε τότε. Τρία χρόνια, μετά στο πανεπιστήμιο πια, στο μάθημα των Διεθνών Σχέσεων, το τοπίο “ξεκαθάρισε”. 11η Σεπτεμβρίου 2001. Γνωστή σε όλους ως «Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Η ημέρα που έγινε σημείο αναφοράς για την τρομοκρατία σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η ημέρα που έγινε “τροφή” για διδάκτορες και ερευνητές των διεθνών σχέσεων και άνοιξε νέους δρόμους στον κλάδο της “συνομωσιολογίας”. Η ημέρα που δημιούργησε εκατοντάδες νέων εκπομπών και ατελείωτων ωρών συζητήσεων με κάθε λογής ανθρώπους να εκφέρουν τη δική τους άποψη.

Το σημαντικότερο απ’ όλα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η μέρα αποτέλεσε την τομή του πριν και του μετά. Ήταν η ημέρα που έκανε γνωστή την έννοια της ασύμμετρης απειλής, όπως την όρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν η ημέρα που άλλαξε την έννοια της ασφάλειας. Για να το θέσω καλύτερα, ήταν η ημέρα που κανείς δεν αισθανόταν πλέον ασφαλής. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και νομίζω πως τα λόγια της μητέρας μου ήταν αντιπροσωπευτικά, τουλάχιστον για το μέσο Έλληνα. Αφού δέχτηκε αυτό το πλήγμα η υπερδύναμη, πώς μπορεί να νιώθει κανείς ασφαλής μετά από αυτό; Τι μπορεί να ακολουθήσει; Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ; Η 11η Σεπτεμβρίου άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Ο πόλεμος στο Ιράκ, η επέμβαση στο Αφγανιστάν και η λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» άλλαξε τα δεδομένα, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με τη δικαιολογία ότι μπορεί να υποθάλπει τρομοκράτες.

12 χρόνια μετά, οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται. Επρόκειτο πράγματι για τρομοκρατικό χτύπημα από Σαουδάραβες υποστηρικτές του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ή για τη νούμερο ένα θεωρία συνομωσίας, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ γνώριζαν για το χτύπημα καιρό πριν; Είτε το πρώτο ισχύει είτε το δεύτερο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων. Μπορεί να συνέβη στην άλλη άκρη της γης, μπορεί να συνέβη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μας, αλλά ο αντίκτυπος ήταν εμφανής σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Published by

Μαγδαληνή Τσουρδιού

Γεννήθηκε στην Ρόδο στις 4 Νοεμβρίου 1986 Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πρωτεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Δευτερεύουσα ειδίκευση: Διεθνείς Σχέσεις.Πήρε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήταν Διοργανώτρια και βασική ομιλήτρια στην ημερίδα «Mare Nostrum 2 και 3 το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Εργάζεται στην εταιρία mgk.advertising
Prev Μια μαμά – παιδί... για τα πρωτάκια!, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Ένα βραβείο για τον Σνόουντεν