Η σκέψη για το μέλλον κάνει κακό στο μέλλον, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

2528191994_76fa63a7f1

– Θα κόψω το τσιγάρο!

– Να το κόψεις! Το συζητάς πολύ καιρό, αλλά δεν το έχεις προσπαθήσει ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν… Δεν υπάρχει πια το ακαταλόγιστο για αδιαφορία… Παλιότερα, το τσιγάρο δεν μπορούσε να σου «κόψει τη μπάλα». Πλέον, μπορεί να σου κόψει και τις σκάλες.

– Θα κόψω και το ποτό!

– Να το κόψεις! Αυτό θα κοπεί πιο εύκολα από το τσιγάρο. Λόγω προγράμματος το έχεις περιορίσει σημαντικά, αλλά τα χρόνια πέρασαν… Πλέον, ένα ποτηράκι παραπάνω την Παρασκευή, σου καταστρέφει το Σάββατο.

– Θα κόψω και τα άνευ λόγου ξενύχτια!

– Να τα κόψεις! Αυτό θα είναι το πιο εύκολο από όλα! Αν πας για ύπνο πριν τις δώδεκα, θα ξυπνήσεις πολύ διαφορετικά, με περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Η έλλειψη ύπνου λειτουργεί σωρευτικά. Τα χρόνια πέρασαν… Πλέον, αν δεν κοιμάσαι τις σωστές ώρες, κοιμάσαι όρθιος τις υπόλοιπες.

– Θα αρχίσω και σωστή διατροφή!

– Να αρχίσεις! Ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο, διότι «έξις, Δευτέρα φύσις». Η ποσότητα πρέπει να είναι μετρημένη και η ποιότητα καλή. Τα χρόνια πέρασαν… Πλέον, χρειάζεσαι δύο λεπτά για να φτιάξεις ένα μπέργκερ και δύο μέρες για να το χωνέψεις.

– Θα αρχίσω να διαβάζω βιβλία!

– Επιτέλους, να διαβάσεις! «Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο». Πόσο ακόμα μπορείς να συζητάς για θέματα που δεν γνωρίζεις; Δεν επιτρέπεται να διαβάζεις μόνο αθλητικές εφημερίδες. Τα χρόνια πέρασαν… Οι γνώσεις σου για το «Πάμε Στοίχημα» είναι σαν τις πιστωτικές κάρτες… Δεν κοστίζει τίποτα να τις αποκτήσεις, και κοστίζει πολύ να τις χρησιμοποιήσεις.

– Θα προσπαθήσω να πείσω όλο τον κόσμο να κάνει το ίδιο!

– Τώρα που το ξανασκέφτομαι, νομίζω το παρακάνεις. Είναι καλύτερα να κοιτάς τη δουλειά σου. Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι ξενέρωτα και υποχόνδρια «ψώνια»! Η ευτυχία του καθενός είναι προσωπική υπόθεση και δεν μπορεί να υφίσταται εξωτερικούς περιορισμούς. Εσύ, δηλαδή, θα κάνεις όλες αυτές τις αλλαγές επειδή κάποιος στις επέβαλε;

– Μου τις επέβαλε το αβέβαιο μέλλον μου!

– Το μέλλον σου είναι βέβαιο! Οι σκάλες θα σε ζορίζουν, τα Σάββατα θα εξαφανιστούν, θα παχαίνεις και θα χάνεις λεφτά στο στοίχημα γιατί θα κοιμάσαι όρθιος. Αβέβαιο θα γίνει, αν το αλλάξεις! Το ευ ζην θα σε αναγκάσει να ασχοληθείς με τους γύρω σου, με την Ελλάδα… Αυτό μάλλον βλάπτει περισσότερο.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Η Ναταλία Δαδίδου, η Ζέφη Κόλια και η Ισμήνη Τορνιβούκα προτείνουν βιβλία, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης