Η προσφορά μας κάνει καλό, της Μαριλένας Καραφώτη

152808185_f35fd6c727

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και κορύφωση την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» η Parallaxi σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών και το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και με τη βοήθεια μερικών από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, οργάνωσε ένα project που σκοπό είχε να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Έξι δρόμοι, δυο πλατείες, 35 γεγονότα και δράσεις, πάνω από 500 άνθρωποι που δούλεψαν μαζί, οκτώ ώρες, μια μέρα για ένα σκοπό. Να δούνε το κέντρο της πόλης τους, της Θεσσαλονίκης… αλλιώς!

Έναυσμα για το άρθρο αποτέλεσαν όλες αυτές οι δράσεις και οι ομάδες πολιτών που δουλεύουν αδιάκοπα, σε πείσμα των καιρών, με στόχο τους να δώσουν νέα πνοή στην πόλη και κίνητρα για να μπορούμε να ονειρευόμαστε ξανά.

Απέναντι στις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα της Ελλάδας της κρίσης, κάποιοι δραστήριοι πολίτες οργανώνονται σε ομάδες με όπλα τους τις πρωτότυπες ιδέες, το θάρρος, αλλά πάνω από όλα την αισιοδοξία και την ανιδιοτέλεια, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο για τον διπλανό, για την πόλη τους, ίσως και για ολόκληρη τη χώρα. Η συγκεκριμένη αλτρουιστική συμπεριφορά είναι στάση ζωής στην οποία μπορεί να εκπαιδευτεί ο καθένας.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε επίσης η πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Πρόκειται να έναν καφέ που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη, (σε συγκεκριμένα καταστήματα που συμμετέχουν), για να καταναλωθεί έπειτα από έναν συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει.

Η αλληλεγγύη παρακίνησε στο ίδιο μοτίβο και τους κατοίκους Χαλανδρίου οι οποίοι δημιούργησαν το «Μαζί να τα φάμε». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία επιδιώκει να προσφέρει τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, αγαθά και φάρμακα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ενώ σε συνεργασία με την κινητή ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, παρέχουν φροντίδα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Δράσεις που χαρίζουν χαμόγελα, εθελοντές που παραμερίζουν το «εγώ» για να ενταχθούν σε ένα ελπιδοφόρο «εμείς». Οι πρωτοβουλίες, παρ’ όλο το θολό τοπίο των καιρών, αυξάνονται συνεχώς και μας μαθαίνουν πως δεν χρειάζεται να είμαστε Σούπερ-ήρωες για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Η άγνοια ταιριάζει στους Έλληνες, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Παίζοντας… με τους πολιτικούς