Η Παξιμαδόκουπα με τις μαντινάδες, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Όταν δοκιμάσαμε κρητικές νοστιμιές σερβιρισμένες με την παξιμαδόκουπα εντυπωσιαστήκαμε και στην κυριολεξία φάγαμε και την παξιμαδόκουπα. Άλλωστε, όπως λέει και ο Γιάννης Αυγενάκης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Ερωφίλη, η παξιμαδόκουπα έγινε για να την τρώμε!

Η εταιρία Ερωφίλη παράγει Κρητικά παραδοσιακά παξιμάδια από το 1978 προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα βασισμένα σε πρώτες ύλες παρμένες από την Κρητική Γη. Η παξιμαδόκουπα, είναι ένα ιδιαίτερο καινοτόμο είδος κριθαροκουλούρας, μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία της εταιρίας Ερωφίλη, όπου ο αρμονικός συνδυασμός του κριθαριού, του ελαιολάδου και της ελιάς, της χαρίζει εξαιρετική γεύση.

Συζητώντας με τον Γιάννη ήθελα να μάθω τα πάντα για την εταιρία του αλλά και την καινοτομία της παξιμαδόκουπας. Άρχισα λοιπόν τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων και εκείνος, σαν γνήσιος Κρητικός, ανταπέδωσε με καταιγισμό μαντινάδων… Οπότε, αποφάσισα αυτή η συνέντευξη να γίνει με τον Κρητικό παραδοσιακό τρόπο… με μαντινάδες!

Ποιά είναι η ιστορία της εταιρίας σου;
Ξεκίνησε ο πατέρας μου
μετά ρθε η σειρά μου
και στο τιμόνι σύντομα
θα είναι τα παιδιά μου.

Γιατί η εταιρία λέγεται Ερωφίλη;
Δυο λέξεις ένα όνομα
σε μια ιστορία
γιαυτο Ερωφίλη ονόμασα
και εγώ την Εταιρία

Πως Γεννήθηκε η ιδέα της Παξιμαδόκουπας;
Με την Παξιμαδόκουπα
φέρνω το χρόνο πίσω
μιαν εποχή που θα θελα,
πάλι να ξαναζήσω.

Με το ξυλίκι στο σοφρά
Εζύμωνε η γιαγιά μου,
Και εγώ κοπέλι έπαιζα
Κι έφτιαχνα τα ψωμιά μου

Τέτοιες εικόνες έφερα,
για λίγο στο μυαλό μου,
και την Παξιμαδόκουπα
έφτιαξα στο χωριό μου.

Ποια είναι η καινοτομία της Παξιμαδόκουπας;
Σερβίρεις μέσα φαγητό
φτιάχνεις και μια σαλάτα
κι απολαμβάνεις και τα δυο
δίχως να πλύνεις πιάτα.

Στο φούρνο αν θέτε βάλτε την
με ό,τι προτιμάτε
ζεστάνετε το φαγητό
και κάτσετε να φάτε.

Για 20 Χρόνια έχεις το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τι σημαίνει αυτό για σένα;
Ένα μονάχα θα σου πω
κι αυτό να το θυμάσαι
και στο καλό και στο κακό
ψύχραιμος πρέπει να σαι.

Με σεβασμό στο τόπο μου
και στη δουλειά που κάνω
έκανα το καθήκον μου
τίποτα παραπάνω.

Γιατί η Κρητική διατροφή είναι η καλύτερη;
Ο θιος του κόσμου τα αγαθά
τα χει στη Κρήτη δώσει
κι έρχεται κι η παράδοση
για να τα συμπληρώσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Εταιρίας σου;
Δύσκολες είναι οι εποχές
να χουμε μόνο υγεία
υπόσχομαι όμως σύντομα
κι άλλη καινοτομία

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και υπεύθυνη του flust.gr. Είναι Social Media Strategist, Communication Manager, Event Manager και Managing Director στην εταιρία Nettings
Prev Ενεργειακή ένωση: τα πρώτα βήματα
Next Η 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, 16– 22 Νοεμβρίου 2015 στην Ελλάδα

Leave a comment

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.