Η ομάδα BABUSHKA στην παράσταση «ΣΩΠΑ»

10155833_10203319555697011_581395319_n - Αντιγραφή

Καμιά φορά η αναζήτηση της λογικής χρειάζεται τους κώδικες του παραλόγου για να ”πιαστεί” και να εδραιωθεί. Καμιά φορά το δράμα συνυπάρχει τόσο έντεχνα και εμπνευσμένα με το γέλιο, που προβληματίζεσαι και εσύ ο ίδιος που παρακολουθείς μια θεατρική παράσταση. Και τότε …οι άνθρωποι ”γυμνώνονται” καλύτερα, πετάνε στα μούτρα του άλλου τα εσώψυχα τους και ακολουθεί ένας λυτρωτικός κλαυσίγελος.

Είδαμε την παράσταση «ΣΩΠΑ» από την ομάδα BABUSHKA στην σκηνή του Rock n Roll Music Diner στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και φύγαμε… μαγεμένοι με μια πέτρα στην καρδιά και φτερά στους ώμους. Πως γίνεται αυτό; Την μια στιγμή δακρύζαμε από το γέλιο και την άλλη βουρκώναμε από ένοχες σιωπές.

Οι εξαιρετικές Μαρία Μανιώτη, Βάσω Αγγελάκου και Άννα Έλενα σκηνοθετούν και παίζουν με το στοιχείο του σωματικού και ψυχικού εγκλωβισμού. Τα σκηνικά λιτά θα γίνουν αφορμή για ένα break γέλιου μέσα στον παραληρητικό λόγο της «μεγάλης αδελφής», που φανερώνει στο σύνολο του την ύστατη μοίρα του ανθρώπου: μοναξιά, αποκλεισμός και απελπισία. Κι ακόμη, η «πολυτέλεια» του ψυχιάτρου και των ψυχοφαρμάκων, η κατάθλιψη ως πάθηση των σύγχρονων κοινωνιών, η βλαβερή έλλειψη αγάπης και επικοινωνίας σε έναν κόσμο που καθημερινά εγκλωβίζει αμέτρητους ανθρώπους σαν την άτυχη «μεσαία αδελφή» του έργου.

φωτογραφία (2)

Καλύτερη ηθοποιός από την καρατερίστα Άννα Έλενα δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο ρόλο της μικρής αδερφής, που ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς υπέρ της μαύρης κωμωδίας. Γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα και τα τρία ταλαντούχα κορίτσια διάλεξαν φέτος να αναμετρηθούν με ένα έργο ιδιαίτερο, ένα έργο αξιώσεων για θεατρόφιλους και όχι τηλεορασόπληκτους υπό μία αντιεμπορική οπτική. Διότι, αντιεμπορικό εκ φύσεως είναι ένα θεατρικό με θέμα τον… βιασμό και πόσο μάλλον τον βιασμό από ένα πατέρα – τέρας, αλλά και με όλα τα εχέγγυα να διαγράψει εμπορική επιτυχία. Είναι ένα έργο στο οποίο ”παίζει” η ψυχή και η… στιγμή.

Η καλλιτεχνική επιτυχία είναι δεδομένη, τη χρεώνονται ισόποσα η μίνιμαλ σκηνοθετική γραμμή, η ερμηνεία που συγκλονίζει, η γκεστ εμφάνιση του Τάσου, ιδιοκτήτη του μπαρ, σαν… Λόλα-φωτιά, η συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου. Με την ερμηνευτική ωριμότητα του λόγου της στην σκηνή του θεάτρου πια και την αποφυγή όλων των τηλεοπτικών κωμικών κλισέ ή των ιδιαίτερων περιγραφών της ψυχοσύνθεσης των ηρώων της στα βιβλία της, μέσα απ’ τα οποία την γνωρίσαμε, η Αναστασία Κορινθίου μας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Η Αναστασία γυμνώνεται «πειράζοντας» τα κείμενα του ισπανού Φερέρα και στο «ΣΩΠΑ» μας δίνει ένα επίλογο που μας αφήνει ξέπνοους. Ο μονόλογος του πατέρα είναι μια τρίλεπτη μπουνιά στο στομάχι, ένας μπαμπούλας που δραπετεύει από τους πιο σκοτεινούς μας ντουλαπίσιους φόβους ενώ το παιχνίδι των στιγμών που ανοίγουν και κλείνουν την παράσταση, μας συστήνουν μια άλλη Κορινθίου που δεν μας συστήνει μέσα από τα κείμενα της όνειρα αλλά εφιάλτες.

Να περάσετε οπωσδήποτε από την Μεσαιωνική Πόλη και την παράσταση «ΣΩΠΑ». Επί 75 λεπτά περνάς καλά κι ακόμη καλύτερα όμως αυτό δε γίνεται με τρόπο ανώδυνο. Ακόμη καλύτερα που κρατάς την ανάσα σου σαν κατάδυση σε φόβους, σαν αναμέτρηση με προκαταλήψεις, σαν να συστήνεσαι ξανά με μια κοινωνία – ακοινώνητη! Ίσως η καλύτερη παράσταση που είδαμε τον τελευταίο καιρό και ίσως κάποιοι θα έπρεπε να φροντίσουν να «πάει» παντού!

Μόνο για  5 παραστάσεις

@RockNRollMusicDiner
Ημέρες παραστάσεων 25,26,31 Μαρτίου & 1,2 Απριλίου
Ώρα 21:15
Τηλ. Κρατήσεων 6975668808

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Όποιος –φοιτητής και μη- δεν ξέρει την AIESEC, καιρός είναι να τη μάθει! της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next greeklish.info: Μια «παλιά» ασθένεια ξαναχτυπά στην Ελλάδα