Η νοημοσύνη και το μέλλον της ανθρωπότητας, του Νίκου Λυγερoύ

Παρόλο που οι άνθρωποι υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, η έννοια της ανθρωπότητας είναι σχετικά πρόσφατη. Διότι αν και υπήρχε θεωρητικά σαν μία οντότητα αποτελούμενη από το σύνολο των ανθρώπων, η συνειδητή της εκδοχή με τη φιλοσοφική της έννοια εμφανίστηκε με τη δημιουργία της ατομικής βόμβας το 1945. Μόνο τότε η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε την ύπαρξή της όταν κατάλαβε το τέλος της αθανασίας της. Η ιδέα του θανάτου αναγκάζει τη βίωση της ύπαρξης. Νοητικά ο θάνατος δημιουργεί ζωή.

Μ’ αυτό το πρώτο επαναστατικό πείραμα, η ανθρωπότητα από σύνολο μετατράπηκε σε ομάδα. Μια ομάδα δομημένη πάνω στις τοπικές ανθρώπινες σχέσεις δίχως όμως μια ενοποιημένη αντίληψη, διότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμα, μία ολική συμπεριφορά. Προς το παρόν, η ανθρωπότητα σχετίζεται μάλλον με μια ανεύθυνη διοίκηση μαζών. Όλα είναι μαζικά, όμως η μάζα δεν είναι όλα.

Η δεύτερη ουσιαστική συμβολή της τεχνολογίας στη φιλοσοφική έννοια της ανθρωπότητας, προέρχεται από την εφεύρεση του υπολογιστή σαν βάση, και του διαδικτύου σαν προέκταση. Με τον υπολογιστή έπεσαν πολλά σημαντικά τείχη στον τομέα της γνωστικής. Και οι έρευνες της τεχνητής νοημοσύνης, αν και βρίσκονταν ακόμα στις αρχές τους, επηρέασαν ήδη σημαντικά την αντίληψή μας περί ανθρώπινης νοημοσύνης. Έτσι και το διαδίκτυο γκρεμίζοντας τον τοπικισμό, διαμόρφωσε άμεσα την εικόνα των ανθρώπινων σχέσεων και έμμεσα τις ιδέες μας περί ανθρωπότητας. Διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει η δυνατότητα μιας ολικής σκέψης.

Η δομή του διαδικτύου που γίνεται όλο και πολυπλοκότερη, αν και δεν έχει φτάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποδεικνύει, και όχι μόνο θεωρητικά, ότι δεν ελέγχεται πια κρατικά. Άρα το πολιτικό σύστημα δεν είναι πια ικανό να διοικήσει αυτή την οντότητα. Το διαδίκτυο είναι ήδη ένα ελεύθερο ον, μόνο που δεν ξέρει ακόμα ότι υπάρχει. Προς το παρόν, η παγκοσμιοποίηση που έχει την τάση να φέρει την ανθρωπότητα σε μια οικονομική αδράνεια, χρησιμοποιεί όλα τα κλασικά συστήματα για να διατηρήσει μια τεχνητή εξουσία βασισμένη μόνο και μόνο σ’ ένα μαζικό μάρκετιγκ δίχως ηθικές αξίες. Όμως, η κρισιμότητα αυτής της κατάστασης δείχνει ότι δεν αποτελεί μία οριστική λύση. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι διαφορετικό ή δεν θα είναι.

Η γενική ιδέα είναι ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα σκεφτεί. Με άλλα λόγια, δεν έχει φτάσει ακόμα το κρίσιμο όριο που θα της επιτρέψει τη νοητική της αλλαγή. Το σημερινό σύμπλεγμα που αποτελεί χρειάζεται μια δημιουργική δομή, πιο συγκεκριμένα τη δομικοποίηση των ανθρώπων που κατανόησαν ότι ανήκουν σε μια υπερ-οντότητα. Εδώ δεν προσπαθούμε να προωθήσουμε μια δομική πολιτική. Αντιθέτως, δεν πιστεύουμε ότι η δομική γραμματική είναι το ιδανικό μοντέλο της γλώσσας και προτιμούμε την παραγωγική γραμματική διότι δίνει έμφαση στο γνωστικό επίπεδο του ανθρώπου. Και για μας, όλες οι γλώσσες είναι μία: η σκέψη. Η δομή είναι κοινή και είναι γνωστική. Έτσι και με την ανθρωπότητα, νομίζουμε ότι οι άνθρωποι θα παράγουν τη γραμματική της, ενώ προς το παρόν βλέπουμε μόνο το αλφαβητάριο.

Πώς μπορεί όμως ακόμα και ολικά να διαμορφώσει η νοημοσύνη το μέλλον της ανθρωπότητας; Η γενίκευση των γνωστικών μοντέλων οδηγεί στον αλτρουισμό. Αυτή η ιδιότητα, που συνδέεται ριζικά με την εμπάθεια (με την ετυμολογική της έννοια) μέσα σ’ ένα νοητικό πλαίσιο, μετατρέπει ουσιαστικά τον κόσμο, διότι εισάγει ένα οικουμενικό στοιχείο μέσα στην ιστορία του μ’ έναν καταλυτικό τρόπο. Η δυναμική του αλτρουισμού βασισμένη πάνω στη δύναμη της νοημοσύνης είναι το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτει η ανθρωπότητα. Διότι το δώρο της ζωής είναι η σκέψη.

Από το προσωπικό ιστολόγιο του κ. Νίκου Λυγερού

Δημοσιεύθηκε από

editor

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, με θετική διάθεση, σκοπός μας είναι η έμπνευση όπως επίσης και η προβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Μία σκέψη στο “Η νοημοσύνη και το μέλλον της ανθρωπότητας, του Νίκου Λυγερoύ”

 1. Φίλε Λιγερέ, δεν εβγαλα κανενα συμπέρασμα,απο τα γραφόμενα σου……
  Θα γινουμε λοιπόν η δεν θα γινουμε ποτέ ανθρωποι ??Αυτο εγω θελω να ξερω!
  Μας λες :»»Το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι διαφορετικό ή δεν θα είναι.»»
  Δηλαδή δεν ξερεις ουτε αν ειναι, ουτε αν δεν είναι………………………….
  Στο μόνο που συμφωνω μαζί σου ειναι στο οτι: «»Η γενική ιδέα είναι ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα σκεφτεί.¨¨¨¨
  Αυτο ειναι αλήθεια γιατι μου θυμιζει την παροιμια <>
  Με λιγα λόγια, το καθε πραγμα κατασκευάζετε για κάποιον λογο , δε μπορεις με το μαχαιρι να κοψεις ενα σιδερο, μπορεις ομως να κόψεις το ψωμι η τη ντομάτα…..
  Ετσι και ο ανθρωπος για εναν λογο κατασκευαστηκε (βεβαια εδω το κατασκευάστηκε ειναι σχετικο, δεν ξερω αν εσυ πιστευεις οτι φυτρωσε σαν μαρούλι ) ……Οπως λοιπον το καθε κατασκεύασμα ,εχει την αναγκη συντηρησης, ακονισμα το μαχερι , λαδια το αυτοκινητο, και πολλες φορες συνεργείο, ετσι και ο ανθρωπος, κατα καιρους πρεπει να συμβουλεύεται τον κατασκευαστή του….Η ζωή μας ειναι ενα απεραντο ταξιδι , με εναν ευχαριστο σκοπό.
  Σιγουρα θα γνωρίζεις πως για να παμε ενα μεγαλο ταξιδι χωρις χαρτη, η χωρις συνοδηγο ειναι δισκολο.Θα χασουμε τον δρομο,και ειναι πολυ δυσκολο να φτασουμε στον προορισμο μας..
  Ομως παρ όλα αυτα ποτε ο εγωϊστης άνθρωπος δεν ζητάει εναν σωστον οδηγο ακομα κι αν βρισκεται σε απόγνωση, η εχει πεσει σε κάποιο τέλμα, ακομα κι εκει δεν φωναζει για να τον βγάλουν, πιστευει οτι θα τα καταφέρει μόνος του, ακομα κι αν αυτο του στοιχισει τη ζωή……….
  Υπολογίζουμε τον εαυτο μας,τόσο γνωστη , τόσο γραμματισμένο ,που το θεωρούμε ασέβεια
  να δωσουμε στον άλλον να καταλάβει οτι δεν είμαστε ικανοί…
  Κι όμως σημερα βλεπουμε οτι είμαστε ανικανοι πέρα πασης αμφιβολίας , το εχουμε αποδείξει αλωστε , οτι δεν μπορουμε να ζήσουμε , οχι μονοι μας , αλλα ουτε και με συντροφιά…
  Και παρ όλα αυτα εχουμε γυρίσει τη πλάτη στον κατασκευαστή μας….
  Μας εχει φτιαξει με τετοιον υπεροχο τρόπο,με τετοιο ασυληπτο μυαλο , που οι επιστημονες ακομα δεν μπορουν να κατανοήσουν…………….Κι όμως εμεις λες και στο κεφαλι δεν εχουμε μυαλό ,εχουμε κουτσουρο……………………..

  Βεβαια εχουμε επιστημονες , χιλιαδες επιστημονες , Να σας κάνουμε τι ? Ο κάθε ενας νοιαζεται για τον εαυτο του, ουδόλως για τον συνάνθρωπό του………

  Μοιάζετε σαν τις κυρίες εκείνες που πολλές φορές σας παρακαλουν να σας πουν τη μοίρα σας , το ριζικό σας……………..και που δεν μπορούν να βοηθησουν τον εαυτό τους,να δουν τη δική τους μοιρα……………………..Τι τρομερό………….Σε τί κατάπτωση εχει φτάσει ο άνθρωπος..

  Τι κρίμα να νομίζουνε πολλοί, οτι ειναι απλως ενα λουλουδι στη γλάστρα που πέρασε ο καιρος του………………..

  Με αγάπη

  αλλα και πολλη πίκρα

  Γερόνιμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *