Η νέα γενιά μπροστά, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

166888_hello_futureΟι όμορφες ειδήσεις όπως αυτή της βράβευσης της Ελένης Αντωνιάδου ως γυναίκα της χρονιάς στη Βρετανία, μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση για τις επιτυχίες των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Βέβαια στο εσωτερικό της χώρας η πραγματικότητα έχει μια άλλη διάσταση και αφορά την ανεργία των νέων στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Με στατιστικά στοιχεία που δίνουν 40% πσοσοστό ανεργίας στις ηλικίες 25-35, μόνο θλίψη μπορούμε να νιώθουμε για την περιθωριοποίηση μιας γενιάς μορφωμένης περισσότερο από τις προηγούμενες, που βλέπει όμως ένα μέλλον χωρίς προοπτικές.

Και μπορεί το όνειρο μιας θεσούλας στο δημόσιο να έχει πλέον καταρρεύσει, αλλά και η δυνατότητα της επιχειρηματικότητας στους νέους, δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Συνεχώς διαβάζουμε εξαγγελίες νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα, αλλά εκτός του ότι υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας, διαβάζοντας κανείς τα ψιλά γράμματα και την γραφειοκρατία που τα συνοδεύει, καταλαβαίνει ότι είναι σχεδιασμένα για λίγους.

Και έτσι πάλι καταλήγουμε στο θέμα των παρωχημένων αντιλήψεων που μας κρατάνε πάντα πολλά βήματα πίσω από την δημιουργικότητα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Έχουμε νέους μορφωμένους και με δυνατότητες αλλά δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε και πώς να τους αξιοποιήσουμε (η αξιοποίηση πάντα ήταν πρόβλημα σε αυτή τη χώρα). Και αν πριν πολλά χρόνια γελούσαμε με τους νέους που στο σουβλατζίδικο τους, τύλιγαν τα σουβλάκια με το χαρτί από τα πτυχία τους, τώρα δεν έχουμε περιθώρια να τους αγνοήσουμε άλλο.

Μπορεί η φράση «τόπο στα νιάτα» να είναι πολύ της μόδας τελευταία, αλλά πρέπει να γίνει και πράξη μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φτιάξουν οι «λιγότερο νέοι» όταν αποφασίσουν επιτέλους να παίξουν και τον ρόλο του σοφού μέντορα. Να μοιραστούν δηλαδή τις εμπειρίες και τα λάθη τους με την νέα γενιά, να ακούσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους και να μάθουν από την τεχνογνωσία τους.

Πόσο έξυπνο είναι τελικά εμείς να δανειζόμαστε χρήματα από άλλες χώρες και αυτές να «δανείζονται» την δική μας μορφωμένη και εξειδικευμένη νέα γενιά; Γιατί αν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν φύγει 150.000 πτυχιούχοι για εργασία στο εξωτερικό, η «διαρροή» εγκεφάλων ίσως να μας στοιχίζει πολύ περισσότερο και από αυτήν του «μαύρου» χρήματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *