Η μόδα των Χουντικών, made in USA, του Βαγγέλη Γεωργίου

Κάπου στην περίοδο της Χούντας σε μια μονάδα παρουσιάζεται ο οπλίτης μπροστά στον αξιωματικό και αυτός τον ρωτάει: “οπλίτη τι έγινε την 21η Απριλίου;” Οι κόρες των ματιών του φαντάρου κοιτάνε αριστερά δεξιά, δεν ξέρει τι να απαντήσει, δεν γνώριζε. Ο καραβανάς τον παίρνει χαμπάρι και αρχίζει να βιδώνει. Ο αγχωμένος οπλίτης πρέπει κάτι να πει και συλλογίστηκε ότι κάτι μεγάλο πρέπει να συνέβη για να τον ρωτάει δαύτος. Και έτσι φωνάζει: “της πουτάνας το κάγκελο!”

Τις δεκαετίες του 50’ και 60’, αν έβλεπε κανείς αξιωματικούς ή τίποτα εξοδούχους φαντάρους στον δρόμο αυτοί θα φορούσαν εκείνες τις βαθυκύανες και χακί στολές. Οι συνταγματάρχες που μπουκάρανε το 67’ σε κοινοβούλια και σε σπίτια «εξεχουσών» προσωπικοτήτων και τους πιάσανε με τις γελοίες πυτζάμες, φορούσαν τέτοιες χακί στολές εκστρατείας. Από κει και πέρα το 1 στα 10 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάστηκαν από την Χούντα να μην ξαναφορέσει αυτή την «πανέμορφη» στολή καθότι δεν φάνηκαν και τόσο fun της «Επαναστάσεως» και αποστρατεύθηκαν.

Από oτι φαίνεται όμως οι ηγέτες και το πουλί τους -ο φοίνικας- δεν έμειναν και τόσο ήσυχοι. Και αν οι απότακτοι δεν κάθονταν στα αυγά τους; Ήδη κάποιες υποτυπώδεις οργανώσεις ανέπτυσσαν μια κάποια αντιδικτατορική αντίσταση. Και σκεφτόταν ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι οι φωστήρες του: “βρε σείς μπορεί να τους συνταξιοδοτήσουμε αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι πετάξανε τις στολές τους; Αν κανένα βράδυ τις βγάλουνε από την ντουλάπα, τις πατήσει η κυρά τους ένα σιδέρωμα και σκάσουνε μύτη έξω από τις μονάδες για να μπούν τάχα μου τάχα μου μέσα για υπηρεσιακούς λόγους; Αυτά τα κοθόρνια οι σκοποί, εδώ δεν ξέρουν τι εκάμαμεν στις 21 Απριλίου θα ξέρουν ότι θα χουν μπροστά τους συνταξιούχους στρατιωτικούς;” . Α ρε Γιώργη τι μυαλό είναι αυτό που χεις; Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν το τέχνασμα αυτό είχε εφαρμοστεί.

Έτσι σε ένα βράδυ πάρθηκε η απόφαση και η χακί χειμερινή και θερινή μπέζ στολή αντικαταστάθηκαν από χακί φαιοπράσινο χρώμα αμερικανικού τύπου αλλάζοντας παράλληλα και τα διακριτικά βαθμού των υπαξιωματικών. Τώρα μάλιστα, κανείς πονηρός δημοκρατικός απότακτος δεν θα επιχειρήσει κανένα κόλπο αφού η στολή του θα ήταν πλέον μόνο για το Πολεμικό Μουσείο.

Φυσικά οι νέες Made in USA στολές δεν προσέφεραν καλύτερη μαχητική ή στρατιωτική αξία. Οι χουντικοί διατηρώντας μια ηλίθια εγκεφαλική «φόδρα» κατάφεραν να μεταφέρουνε το νέο φαιοπράσινο των καινούργιων τους στολών σε μια γραμμή… στο πράσινο γαζί που διχοτόμησε την Κύπρο.

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Έκανε ερευνητικό ρεπορτάζ στο περιοδικό HotDoc του Κώστα Βαξεβάνη ενώ έχει συνεργαστεί ή συνεργάζεται με Εικονογραφημένη Ιστορία(εκ. Πάπυρος), protagon.gr, Ιστορικά Θέματα, Στρατιωτική Ιστορία, Lifo, flust.gr ενώ ανήκει στην ερευνητική ομάδα του ThePressProject.
Prev RhodesMRC: Το μοντέλο προσομοίωσης διπλωματών της Ρόδου, της Μαγδαληνής Τσουρδιού
Next Πασχαλινό μπαζάρ για τις υποτροφίες σε 70 Δωδεκανήσιους φοιτητές, της Δωδεκανησιακής Μέλισσας

One Comment

  1. Δηλαδή αν ένας τρελός ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο δε μπορουσε να ράψει μια καινουρια στολή στα ίδια χρώματα;Αυτο τους κρατάει;

Leave a comment

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.