Η κυρία… του κυρίου

4817884422_a381fc8ef6

Σε δίλημμα φαίνεται ότι είναι πολλές γυναίκες στο εξωτερικό σχετικά με το αν θα πρέπει να επιλέξουν να κρατήσουν το όνομα τους μετά το γάμο ή να «παντρευτούν» μαζί με τον σύζυγο και το όνομα του. Διάσημες γυναίκες μάλιστα όπως η Kate Winslet, χαρακτηρίζεται τολμηρή γιατί κατά την διάρκεια και των τριών γάμων της, κράτησε το πατρικό της όνομα, ενώ η Emma Watson, πιο κλασική, δήλωσε ότι τώρα που παντρεύτηκε θα πάρει το επίθετο του άντρα της.

Η guardian λοιπόν προτείνει στις γυναίκες να συμβουλευτούν τις ελληνίδες! Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 1983 και θεωρείται ο πιο προχωρημένος στην Ευρώπη, όλες οι ελληνίδες έχουν δικαίωμα να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα μετά τον γάμο, αν το επιθυμούν βέβαια. Μάλιστα η guardian σημειώνει ότι η ψήφιση αυτού του νόμου έγινε σε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων στην μεταπολιτευτική Ελλάδα στα τέλη του 1970 και στις αρχές του 80 όπου άλλαξε το σύνταγμα και τους νόμους της.

Εν ολίγοις το δημοσίευμα παρουσιάζει τις ελληνίδες πολύ πρωτοποριακές στο ζήτημα του ονόματος μετά τον γάμο και μάλιστα παράδειγμα προς μίμηση, σε φεμινιστικούς κύκλους, που τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι 30 χρόνια μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες.

Τώρα βέβαια αν αυτός ο πρωτοποριακός νόμος ψηφίστηκε τότε όπως και τόσοι άλλοι εκείνη την περίοδο, για να λύσει ουσιαστικά θέματα και προβλήματα ή απλά ήταν μέρος της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Κάπου εδώ κολλάει η ρήση… άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη…

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών για πρόσβαση σε δικηγόρο
Next «Γαμ»: Συναντήσεις ανθρώπων και όχι μόνο, της Χριστίνας Καλογεροπούλου