Η κυκλική αντίληψη της Ιστορίας και η Αμερικανική Επανάσταση, του Μιχάλη Καβουκλή

Ειδικά στην Ευρώπη συνηθίζουμε να μιλάμε για την Γαλλική Επανάσταση ως την κορύφωση του Διαφωτισμού, όμως ξεχνάμε ότι το πρώτο επιτυχημένο δείγμα Επανάστασης της αστικής τάξης κατά του απολυταρχισμού, ήταν η Αμερικανική Επανάσταση και ο Αμερικανικός Αγώνας για ανεξαρτησία.

Πετυχαίνοντας, οι Αμερικανοί Επαναστάτες, αμφισβήτησαν με τον πιο καθοριστικό τρόπο την “θεόπνευστη” δύναμη των αυτοκρατοριών. Μπορεί να βασίζονταν στην φιλοσοφική επιρροή των μεγάλων διανοητών της Ευρώπης για την δημιουργία της χώρας τους και των θεσμών της, αλλά χωρίς την επιτυχημένη Αμερικανική Επανάσταση, η Δεσποτεία των Ευρωπαίων Ηγεμόνων δεν θα αμφισβητούνταν.

Χωρίς την επιτυχημένη Αμερικανική Επανάσταση, το ιστορικό προηγούμενο της απόσχισης από μια αυτοκρατορία και της εθνογέννησης δεν θα δημιουργούσε το υπέροχο ντόμινο ελευθερίας και αυτοδιάθεσης που προκάλεσε η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την σημερινή ηγεμονία των ΗΠΑ και την “κακή” συμπεριφορά της, την κρίνει η ιστορία, που άλλωστε έχει αποδείξει ότι κάθε κατακτητής θα μετατραπεί κάποια στιγμή στον επόμενο κατακτημένο, κάθε ηγεμών θα μετατραπεί στον επόμενο υπήκοο, κ.ο.κ. Άλλωστε η κυκλική αντίληψη της ιστορίας μπορεί να κριθεί ορθή μόνο μέσα από την αναλογία και την αντιστοίχιση!

Published by

Μιχάλης Καβουκλής

Γεννήθηκα στη Ρόδο πριν περίπου τρεις δεκαετίες, σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, έχω ένα μεταπτυχιακό στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου είμαι και υποψήφιος διδάκτορας στις Διεθνείς Σχέσεις.
Prev Αγωνιστές, πολεμιστές και ποιητές, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Αίγυπτος: Το 'Δημοκρατικό Πραξικόπημα' και άλλα Περίεργα, του Ζήνωνα Τζιάρρα