Η κατανάλωση «Junk Food» θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών! της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychiatry διαπίστωσε ότι μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης καθώς και την εμφάνιση άλλων ψυχιατρικών διαταραχών.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια στο έντερό σας, γνωστά ως microbiome (το σύνολο της μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου) μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα ήθελαν να δουν εάν τα επίπεδα των βακτηρίων στο έντερο θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.

Έδωσαν σε μη παχύσαρκα ποντίκια, μια διατροφή με κανονικό φαγητό, αλλά εγχέοντας τους βακτηρίδια του εντέρου από ποντικούς που είχαν τραφεί με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Έτσι, ακόμη και αν ένα ποντίκι έτρωγε κανονικά και δεν ήταν παχύσαρκο, είχε όμως στο έντερο του βακτήρια ενός παχύσαρκου ποντικού.

Τα ποντίκια που είχαν αλλαγμένα τα βακτήρια του εντέρου ήταν περισσότερο ανήσυχα, είχαν ασθενέστερη μνήμη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Η έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τον εγκέφαλο, ακόμα και όταν δεν είμαστε παχύσαρκοι.

Αν και η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους, οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ακόμα κι αν είναι προσωρινή, θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία του ανθρώπου σε μια ψυχική ασθένεια.

Published by

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Prev Τα τρόφιμα είναι πολύτιμα και οι Γάλλοι ψήφισαν για αυτό
Next Ευρωβουλευτές επισκέπτονται τον καταυλισμό προσφύγων Nizip στην Τουρκία