Η Καρύδα… και τα οφέλη για την υγεία μας, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Η Καρύδα είναι ένα ώριμο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Palmaceae φοινίκων. Αποτελεί ένα πολύ ευέλικτο και απαραίτητο στοιχείο διατροφής για τα εκατομμύρια των κατοίκων στην Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού.

Οφέλη για την υγεία.
Η Καρύδα είναι ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους κάτω από την τροπική ζώνη. Είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, και μεταλλικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα τα 100 g του πυρήνα της καρύδας ισοδυναμεί με 354 θερμίδες. Ένα μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Το σημαντικό κορεσμένο λιπαρό οξύ στην καρύδα είναι το λαυρικό οξύ (1:12 άνθρακα λιπαρό οξύ). Το Λαυρικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα(HDL).
Ο χυμός της καρύδας αποτελείται από απλά σάκχαρα, ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία, και βιοενεργές ενώσεις όπως η κυτοκινίνη, και ένζυμα όπωςη όξινη φωσφατάση, η καταλάση,η αφυδρογονάση, η υπεροξειδάση κ.λ.π .Συνολικά, αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην πέψη και στον μεταβολισμό.

Το λάδι της καρύδας εξάγεται από τον πυρήνα του καρπού και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, εφαρμόζεται πάνω στο τριχωτό της κεφαλής ως τροφή για τα μαλλιά και επίσης ,χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την παρασκευή φαρμάκων.

Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν, ότι οι κυτοκινίνες (π.χ. κινετίνη και trans-ζεατίνη) που περιέχονται στο χυμό της καρύδας παρουσίασαν σημαντική εφαρμογή στην αντι-γήρανση, στα αντι-καρκινογόνα, και αντι-θρομβωτικά αποτελέσματα.

Ο πυρήνας είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος.

Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, υπό την έννοια ότι το σώμα χρειάζεται αυτές τις βιταμίνες από εξωτερικές πηγές για να τις αναπληρώσει.

Published by

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Prev Οι ελληνικές παραλίες βραβεύονται
Next Θλιμμένος Βέντερς στην καρδιά των διακοπών, του Πάνου Λιάκου