Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και το παράδειγμα της Ισλανδίας

Το παράδειγμα της Ισλανδίας είναι λίγο πολύ γνωστό όσον αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2008.

Μια χώρα όπου το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε, το χρέος της ήταν κοντά στο 900% του ΑΕΠ, οι τράπεζες της πτώχευσαν και το νόμισμα της έχασε το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ. Η Ισλανδία όπως γνωρίζουμε, διαχειρίστηκε την κρίση με πολύ διαφορετικό τρόπο και πέτυχε. Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Νίκου Πέντσα στο επιχειρώ αναλύεται η επιτυχία της Ισλανδίας να επενδύσει στους ανθρώπους της, στις τοπικές κοινωνίες και στη σύνδεση τους με τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας  ένα μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Όπως γράφει ο Νίκος Πέντσας «Η Ισλανδία άλλαξε πρωτίστως το επιχειρηματικό της μοντέλο, αυτό δηλαδή που διδάσκει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Μετασχημάτισε την κουλτούρα της χώρας στο σύνολο των λειτουργιών και αποφάσεων. Εν συνεχεία ασχολήθηκε με την αποδοτικότητα της χώρας και την ανάπτυξή της, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό, τον ηθικό, τον πολιτιστικό και τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο.

Οι «Σπαρτιάτες του Βορρά» όπως τους αποκαλούμε ή «Βίκινγκς», συνεργάστηκαν και παρά τις δυσκολίες που τους αναλογούσαν, έφεραν έναν δύσκολο στόχο εις πέρας, άνοιξαν άλλους ορίζοντες για τη χώρα τους. Και όμως, η Ισλανδία είναι μία χώρα που δεν διαθέτει την ιστορία, τη βιομηχανία, τη γεωργία και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουμε εμείς.»

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και υπεύθυνη του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Πώς πρέπει να είναι η πρώτη ώρα στο γραφείο
Next Το προφίλ της εβδομάδας 14 έως 20 Μαρτίου, από τον Πέρρη Κρητικό