Η εμπορία ανθρώπων και η διυπηρεσιακή συνεργασία για την καταπολέμηση της

Το φαινόμενο του trafficking θα απασχολήσει το συνέδριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη από το  Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ) σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ.),  την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 9:30 π.μ. συνέδριο με θέμα: «Η διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του trafficking στην περίοδο των έντονων μεταναστευτικών ροών».

Στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1), θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει και πιθανολογούμενων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, στο χώρο του ΚΜΟΠ, στην περιοχή Βαρδάρη, Αφροδίτης 3. Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) για τον εντοπισμό και την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στο δρόμο 500 άτομα, για το πρόγραμμα ενημερώθηκαν 350, ενώ το Κέντρο υποδοχής επισκέφθηκαν 60 εν δυνάμει θύματα εμπορίας, από τα οποία, τουλάχιστον 25 άτομα, παραπέμφθηκαν σε άλλους φορείς και οργανώσεις. Η πλειονότητα τους συμμετείχε σε συνεδρίες με ψυχολόγο ή και με κοινωνικό λειτουργό της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος.

Ακόμη, αρκετοί έχουν δεχτεί και υλική βοήθεια, όπως τρόφιμα και είδη ένδυσης. Αυτό που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ομάδας είναι η εμπιστοσύνη που κατάφερε να κερδίσει από τα εν δυνάμει θύματα το Κέντρο Υποδοχής το οποίο λειτούργησε για αυτά ως «καταφύγιο».

Η Σύνθια, η Τζο, ο Σεμπαστιάν, ο Χασάν, είναι μόνο τέσσερα από τα 30.000 θύματα σε ετήσια βάση της εμπορίας ανθρώπων που εξωθούνται στην πορνεία, στην επαιτεία, στην παράνομη εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με  στοιχεία του διεθνούς δικτύου ECPAT International, παρά το γεγονός ότι από το 2003 έως το 2007  συνελήφθησαν στην Ελλάδα 1.100 διακινητές ανθρώπων (traffickers), εντοπίστηκαν μόλις 24 θύματα του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου.

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ εναρκτήριο καλωσόρισμα θα απευθύνουν οι κκ. Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.ΔΗ.Θ και Αντωνία Τορρένς, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΜΟΠ. Στη συνέχεια θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ «Είμαστε Όλοι Πολίτες » των ΕΕΑ Grants από τη κ. Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του προγράμματος.

Την έναρξη εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου από την κ. Μαρία Σαμολαδά, μέλος της ομάδας έργου.

Που: Θεσσαλονίκη στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου

Πότε: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Οι καλύτερες επιλογές ταξιδιού στην Ευρώπη με ένα κλικ
Next «Καλή» η Τσικνοπέμπτη! Αλλά τι γίνεται την επόμενη ημέρα; Φυσικά βότανα για την ανακούφιση της δυσπεψίας! Της Ευαγγελίας Ζευκιλή