Η Εκδίκηση της τηλεόρασης, του Νίκου Χατζηκάλφα

9318372289_487eaaba62

Η στήλη γενικότερα έχει σαν θέμα τον κινηματογράφο, αλλά θα ασχοληθούμε και λίγο με την τηλεόραση. Βέβαια, όχι την ελληνική, καθώς δεν παράγει τίποτα το αξιοπρεπές πλέον, αλλά την Αμερικάνικη. Γενικά, η Αμερικάνικη τηλεόραση έχει βάλει τα γυαλιά σε πολλούς ελιτιστές Ευρωπαίους θεατές, αποδεικνύοντας ότι η χώρα της σάχλας και της υπερβολής μπορεί να χωρέσει σε ένα τόσο δα λεπτό (πλέον) κουτί, ονόματα της 7ης τέχνης σε παραγωγές αριστουργηματικές. Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μέτριες ταινίες που βγαίνουν συνεχώς στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν ξέρω αν θα καταλήξω να μιλάω σαν γεροντίσκος που του αρέσουν μόνο οι παλιές ταινίες, αλλά νομίζω και στις υποψηφιότητες για OSCAR φαίνεται και φέτος ότι δεν έχει τίποτα καλό να μας δείξει το Hollywood.

Η Αμερικάνικη τηλεόραση όμως σε λίγο θα παράγει πιο εμπορικά, και σίγουρα πιο ποιοτικά πράγματα από τον κινηματογράφο. Οκ… Η πρόσβαση στην τηλεόραση είναι πιο εύκολη και απευθύνεται σε πιο πολύ κόσμο, αλλά οι εμμονές του Hollywood με περιπέτειες με 1.000.000 καρέ το δευτερόλεπτο, ή με δράματα για μη δράματα, σίγουρα απομακρύνουν τον κόσμο από τα Cinemas. Μεγάλο ρόλο παίζει και η πειρατεία, αλλά όταν νιώθεις ότι σε κλέβουν χρεώνοντας σου 8 και 10 ευρώ για να δεις μπουρούχες τύπου Wolverine και Only God Forgives, φυσιολογικά καταλήγεις σε πιο φθηνές λύσεις. Κινηματογραφικά, μάλλον πλέον δεν υπάρχουν κωμωδίες που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις πάνω από μιάμιση φορά, και σε ό,τι αφορά στα θρίλερ, η λέξη «ατμόσφαιρα μοιάζει με ακροστιχίδα χωρίς λύση για τους σκηνοθέτες και υπεύθυνους φωτογραφίας των ταινιών. Στην TV αντίθετα, ευδοκιμούν όλων των ειδών οι κωμωδίες, όπως οι Dude Comedies τύπου Hangover, σαν το The League και το South Park, αλλά και sitcoms που είναι τουλάχιστον αξιοπρεπή. Η τελευταία καλή «κωμωδία καταστάσεων» στους κινηματογράφους πρέπει να ήταν το Analyze this ή το Meet the Parents. Στην τηλεόραση αντιθέτως ανθούν κάθε χρόνο οι κωμωδίες όπως το γλυκόπικρο Louie, ή το ψαγμένο «γουντηαλενίστικο» 30 Rock. Βγαίνουν, βέβαια, και σκουπίδια όπως πχ το Go On, του πάντα όμως συμπαθή -ελέω Friends- Mathew Perry, τα οποία κόβονται σχεδόν αμέσως, ή τέλος πάντων το καταλαβαίνεις στα πρώτα 3 επεισόδια αν θα τα παρακολουθήσεις ή όχι. Δεν αποτελεί κανόνα αυτό, καθώς αν ίσχυε, σίγουρα θα άφηνες στα μισά το Breaking Bad με ερμηνείες επιπέδου Sopranos, αλλά με σενάριο που τελειώνει το ενδιαφέρον του πριν την ώρα του.

Για να μιλήσει κάποιος για την Αμερικάνικη tv θα χρειαστεί τόμους, καθώς την αδικούμε μη αναφερόμενοι στα άπειρα Νight Shows και τις εξαιρετικές Stand Up Comedies. Οι αντίστοιχες ελληνικές εκπομπές απευθύνονται σε άτομα που… κατά λάθος περπατάνε στα δύο πόδια! Φαινόμενα τύπου Lost αρχίζουν να εκλείπουν, αλλά η τηλεόραση αρχίζει να δείχνει τα δόντια της έναντι του cinema στηριζόμενη στην διαδραστικότητα της και την αμεσότητα της.

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev «Σας αγκαλιάζω με αγάπη» από το Ιάσιο, της Ευανθίας Παπαευθυμίου
Next Συγχαρητήρια στον Χριστόδουλο Ξηρό, από τον Μιχάλη Καβουκλή - upd