Η διπλωματική γκάφα που έκρινε έναν πόλεμο, του Βαγγέλη Γεωργίου

Και οι τέσσερίς τους κοιτάζονταν μεταξύ τους λες και είδαν UFO. Και φαντάσου ότι δεν ήταν και τίποτα άπειροι. Ήταν όλοι τους διαλεκτά μπουμπούκια, που υπηρετούσαν στην ισχυρότερη υπηρεσία του κόσμου: το «Γραφείο 40» της διαβόητης βρετανικής Ναυτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Τον Γενάρη του 1917 η Βρετανία και σύμμαχοί της, δίνανε απελπισμένο αγώνα απέναντι στον γερμανικό οδοστρωτήρα. Η κάθε πλευρά έψαχνε με τον πιο απίθανο τρόπο να εξουδετερώσει την πολεμική μηχανή του αντιπάλου. Αυτοί οι τέσσερις είχανε μπροστά τους ένα γερμανικό κωδικοποιημένο τηλεγράφημα που υπέκλεψαν οι ιδιοφυείς κρυπταναλυτές τους. Το περιεχόμενο του εγγράφου ήταν τέτοιας σημασίας που ο προϊστάμενος τους, Ουίλιαμ Ρέτσιναλντ Χώλ, το κλειδαμπάρωσε σε ένα κιβώτιο από όπου θα το έβγαζε, όταν θα το επέτρεπαν οι συνθήκες.

1215170_machine_gun

Την ίδια στιγμή, στα σχισμένα από τα χαρακώματα λιβάδια της Φλάνδρας και της βορειοανατολικής Γαλλίας, οι Αγγλογάλλοι βρίσκονταν σε δεινή θέση: εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες είχαν κατακρεουργηθεί άσκοπα, ενώ πακτωλοί χρημάτων απορροφούνταν από την εξουθενωτική πολεμική προσπάθεια δίχως αποτέλεσμα. Οι Γερμανοί κόντευαν να στραγγαλίσουν οικονομικά τη Βρετανία διενεργώντας έναν αδυσώπητο υποβρυχιακό πόλεμο βυθίζοντας οποιοδήποτε εχθρικό πλοίο.

Οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει τους Αγγλογάλλους, μα έλα μου που ο τότε αμερικανός Πρόεδρος ήταν ο φιλειρηνιστής μίστερ Ουίλσον που ήταν αμετακίνητος στα αγγλικά παρακάλια. O Γερμανός πρέσβης στην Ουάσινγκτον φρόντιζε ώστε οι ΗΠΑ να παραμένουν ουδέτερες, για να μην αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων. Ωστόσο, στη Γερμανία οι στρατηγοί που περιστοίχιζαν τον Αυτοκράτορα συνιστούσαν να χτυπιούνται ακόμα και αμερικάνικά πλοία, καθώς ήταν γνωστό ότι αυτά εφοδίαζαν μουλωχτά τους Άγγλους. Οι εξυπνάκηδες Γερμανοί σκέφτηκαν ότι για να αποτρέψουν αμερικανικά αντίποινα θα δημιουργούσαν φασαρία στην γειτονιά των ΗΠΑ κρατώντας τους απασχολημένους. Το γερμανόφιλο Μεξικό, κρίθηκε ως η ιδανική χώρα για την υλοποίηση των γερμανικών σχεδίων καθώς ήταν παραδοσιακός εχθρός των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 1917 ο υπουργός Εξωτερικών του Β’ Ράιχ, Άρθουρ Τσίμερμαν, έστειλε κωδικοποιημένη εντολή στον Γερμανό πρέσβη στο Μεξικό, μέσω Ουάσινγκτον, να μεταφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση στους Μεξικάνους. Κοντολογίς τους έλεγε: «Αν οι γιάνκηδες μπουκάρουνε στον πόλεμο, εσείς χτυπήστε τους από πίσω. Μη φοβόσαστε, από χρυσάφι και όπλα εδώ είμαστε μεις  made in Germany! Και επειδή είστε και μελαμψά ομορφόπαιδα, αν νικήσουμε στον πόλεμο, θα προσαρτήσετε το Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, απίστευτο, πρωτότυπο και θαυμάσιο σχέδιο το οποίο, πριν το διαβάσουν οι Μεξικάνοι… , κράτησε και ένα copy ο κύριος Χωλ σε κείνο το μπαούλο που λέγαμε πριν. Οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες υποκλέψανε το έγγραφο δίχως να ξέρουν οι Γερμανοί. Ένα τέτοιο συνωμοτικό έγγραφο θα ανέβαζε την πίεση τόσο πολύ στον ηθικό Ουίλσον που θα κήρυττε πόλεμο στην Γερμανία. Ο Χωλ το κρατούσε κλειδαμπαρωμένο, διότι αφενός φοβόταν μήπως και δεν πειστούν οι Αμερικανοί και αφετέρου οι βρετανοί θα αναγκάζονταν να αποκαλύψουν την ύπαρξη της μυστικής υπηρεσίας, καθώς θα έπρεπε να εξηγήσουν πώς βρήκαν το έγγραφο. Πίστευε ότι η δράση των γερμανικών υποβρυχίων εις βάρος του αμερικανικού εμπορίου θα αρκούσε για να κηρύξει η Ουάσινγκτον πόλεμο στην Γερμανία. Αλλά τζίφος, ο χρόνος έτρεχε και οι ΗΠΑ δεν έδειχναν πρόθυμες να εμπλακούν. Το γερμανικό λόμπι των ΗΠΑ φρόντιζε για κάτι τέτοιο.

Η υπομονή του Χώλ, όμως, εξαντλήθηκε και στις 20 Φεβρουαρίου ενημερώνει την αμερικανική πρεσβεία. Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρέσβης τα ξερνάει όλα στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και αυτό με την σειρά του στο Πρόεδρο. «Δηλαδή ενώ εγώ προσπαθώ να τους συμφιλιώσω οι γερμαναράδες μου στήνουν τέτοια μηχανή; θα τους τσακίσω!» φαίνεται να σκέφτηκε ο μίστερ president. Ο Τσίμερμαν με μια σπάνια αφέλεια παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους την αυθεντικότητα του απόρρητου τηλεγραφήματος. Αυτό ήταν. Στις 6 Μαΐου οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία. Μέχρι τα μέσα του 1918, 1.750.000 ξεκούραστοι Αμερικανοί στρατιώτες με τα τανκς τους θα βρίσκονταν στην Ευρώπη εκτοξεύοντας στα ύψη το καταρρακωμένο ηθικό των αγγλογάλλων.

Η γερμανική διπλωματία «σκότωσε» την ουδετερότητα των ΗΠΑ μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα με τον Τσίμερμαν να δίνει τη χαριστική βολή. Γι αυτό προσέχουμε πού κάνουμε κοινοποίηση τα mail που στέλνουμε..

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Βραζιλίας συνέχεια .......Alegria, της Σέβης Νικολάου
Next Restricted Area από την Artius Dance Theatre