Ηλιάνα Αναιλή: Πριν το ξημέρωμα, συνέντευξη στην Αναστασία Κορινθίου

flust.gr-βιβλία

Η Ηλιάνα Αναιλή, είναι μια νέα συγγραφέας με πολλά όνειρα που μπορεί να γίνουν και δικά σας… ή να σας δώσουν αφορμή να αρχίσετε να ονειρεύεστε και πάλι

Πώς προέκυψε το λογοπαίγνιο με το καλλιτεχνικό σας ψευδώνυμο (Αναιλή ), με το όνομα σας αντίστροφα;

Το όνομα μου σημαίνει φως, είχε αναφέρει κάποτε ένας καθηγητής μου στο Λύκειο. Εντελώς ασυναίσθητα έγραψα το όνομά μου ανάποδα. Όταν μου ανέφερε ότι είναι το όνομα ενός αγγέλου με γοήτευσε η ιδέα και το υιοθέτησα!

Τι σας δίνει έμπνευση;

Η έμπνευση είναι σύμφυτη με την ύπαρξη μου. Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στην υπαρκτή διάσταση ή στην αέναη ύλη. Πιστεύω πως η έμπνευση συνδέεται με τα ερεθίσματα, ο θάνατος λοιπόν κι ο έρωτας είναι πάντοτε ο παρανομαστής στο κλάσμα της γραφής μου, ο συντελεστής παίρνει εικόνες αλλά πάντοτε διαιρείται με το όνειρο. Οι ποιητές και οι συγγραφείς ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο, στον θάνατο και την ζωή. Κινούνται παράλληλα της τρέλας. Η μοναδική κεραία που τους συνδέει με τον κόσμο είναι η τέχνη τους. Μόνο οι τρελοί και οι επαναστάτες έχουν ελπίδα να σωθούν από την καρδιά τους και το θάνατο.

Τι σας στερεί την έμπνευση;

Υπήρξε ένα σημείο στην πορεία της ψυχής μου που άδειασα. Σταμάτησα να γράφω, ήταν τότε ακριβώς που μηδενίστηκε η λογική μου. Ο άνθρωπος είναι ένα όλον που απαρτίζεται όμως από χιλιάδες αισθητήρες και σύμπαντα. Όταν ο πόλεμος μεταξύ τους βγάλει νικητή τότε ο άνθρωπος παραδίδεται στην κατώτερη φύση του. Η καρδιά και ο νους είναι αλληλένδετα, όταν όμως το ένα εξουσιάσει ολοκληρωτικά το άλλο, χάνεται ο ειρμός, για μένα αυτό είναι θάνατος, ο χειρότερος θάνατος. Να μην μπορείς να συλλογιστείς ή να νιώσεις. Τότε είσαι νεκρός.

Τι ελπίζετε;

Ελπίζω πάντοτε στον έρωτα. Ακόμα και σε εκείνον που σε σκοτώνει. Ο έρωτας πάντοτε σου δίνει μία ελπίδα, έναν λόγο. Είτε να ζήσεις γι αυτόν, είτε να απαρνηθείς γι αυτόν. Για μένα ο έρωτας είναι ο πρωτεύον σκοπός της ύπαρξης. Είμαστε νεκροί, που όταν ερωτευόμαστε, ζούμε λίγο δανεικά στο χάος του κόσμου.

Τι ονειρεύεστε να συμβεί με το πρώτο σας βιβλίο;

Ευελπιστώ να σώσει μια ψυχή, για να σωθώ κι εγώ, να σώσει έστω κι έναν άνθρωπο από την μαύρη τρύπας της κατάθλιψης. Ευελπιστώ να γίνει το ένστικτό, εκείνη η λέξη στο νου πριν παραδοθούμε στον θάνατο, να γίνει εκείνο το χέρι που θα έρθει να μας τραβήξει από το σκοτάδι και να μας χαρίσει ένα ακόμα ξημέρωμα. Την ελπίδα στον ήλιο που ανατέλλει.

Ποιο είναι το βιβλίο που διαβάσατε πάνω από μια φορά;

Το βιβλίο που έχω πάντοτε στην τσάντα μου και το διαβάζω συνέχεια είναι “Ο πολεμιστής του φωτός” του Paulo Coelho. Είναι για μένα ένας πνευματικός πατέρας και φύλακας – άγγελος!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Θεωρώ ότι δύο καλλιτέχνες και συγγραφείς με σημάδεψαν, ο Paulo Coelho που θα ήθελα να τον γνωρίσω κάποια στιγμή δια ζώσης και ο Τάσος Λειβαδίτης που άγγιξε για μένα την αιωνιότητα με την μεγαλοσύνη του.

Πείτε μας μια πρόταση από το βιβλίο σας που σας χαρακτηρίζει.

Πιστεύω πως η ανώτερη αξία του ανθρώπου είναι η ελευθερία, οποιαδήποτε μορφής. Ακόμα και η ελευθερία να αντιμετωπίσουμε αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε στην πραγματικότητα! Γι΄ αυτό αφιερώνω στους αναγνώστες μου το παρακάτω παράθεμα από το βιβλίο μου “Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που ναι ελεύθερος. Ο άνθρωπος χωρίς ελευθερία είναι σώμα χωρίς ψυχή. Απλά δεν υφίσταται… Δεν είναι απλά μια υποχρέωση του ανθρώπου. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η ζωή είναι ένας αγώνας προς την απελευθέρωση, μια επίπονη μάχη ν’αποδεσμευτούμε απ το φόβο του θανάτου, απ’το φόβο του εαυτού μας, απ’τα δεσμά των άλλων για εμάς “

Τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε από εσάς;

Είναι μεγάλα τα όνειρα του ανθρώπου. Στα όνειρά μου είμαι άπληστη. Αυτό που θα ήθελα είναι να δαμάσω τον άνθρωπο μέσα μου και να κυριεύσει ο καλλιτέχνης. Να ομορφύνω την ασχήμια μου με την συγγραφή και να μικρύνω το σύμπαν στα δάχτυλα μου. Θα ήθελα να παιδεύσω την κατώτερη φύση μας, να την κάνω να υπηρετήσει τον άνθρωπο σαν ιδέα και όχι σαν ύλη. Ίσως να γράψω στο μέλλον ένα σενάριο για τον κινηματογράφο ή το θέατρο . Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι είμαστε ή υπήρξαμε ηθοποιοί ακόμα κι απέναντι στον εαυτό μας. Κυρία Κορινθίου σας ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη συνέντευξη! Με τιμήσατε!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την cosmotemybooks Ένα βιβλίο που αξίζει να μπει όχι απλά στην βιβλιοθήκη σας αλλά στα ράφια της καρδιάς σας σαν πολύτιμος οδηγός για… χαμόγελα ψυχής!

Published by

Αναστασία Κορινθίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, αλλά επέλεξε την Ρόδο για να ζήσει και να δημιουργήσει τα ενήλικα παραμύθια της. Σπούδασε νηπιαγωγός αλλά ποτέ δεν άσκησε το συγκεκριμένο επάγγελμα μιας και την κέρδισε το ραδιόφωνο από πολύ νωρίς. Στον χώρο της συγγραφής μπήκε το 2004 με το βιβλίο της «Γυναίκες από πέτρα». Ακολούθησε η «Καρδιά ενός αγγέλου» που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη, το «Βαρλίκι», «Χρονικό μιας απιστίας», «Η Αδελφότητα των Γκρίζων Κροτάφων» «Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο». Παρουσιάστρια της εκπομπής καλώς τους στην τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ το 2014-2015, ραδιοφωνική παραγωγός στον ΠΑΛΜΟ. Για το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάζει την εκπομπή "Για πάρτη σας" που ταξιδεύει στα νησιά του Ν.Αιγαίου από το κανάλι ΑΡΤ tv.
Prev Τα φρούτα είναι η έμπνευσή μου, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Στηβ Τζομπς: o master της ψηφιακής εποχής