Ζήτω η διαγραφή, της Σάντυς Τυφωνίου

Ποιοι είναι όλοι αυτοί, αναρωτήθηκα πριν μερικούς μήνες βλέποντας τον αριθμό των «φίλων» μου στο facebook. Έχω τόσους «φίλους»; Μα ποια είμαι τέλος πάντων; Αφού εγώ είμαι αντικοινωνική, τι κάνουν όλοι αυτοί μέσα στο «σπίτι μου»; Ας ανοίξω τη λίστα να δω (γέμισε ο κόσμος με λίστες κάθε είδους)…

Με αποφασιστικότητα και με «εκκαθαριστική» διάθεση άρχισα, λοιπόν, την περιήγηση στην «λίστα» του προφίλ μου στο fb. Την πρώτη μέρα (γιατί τελικά ήταν πολυήμερη η «περιήγηση»), με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι στα κάθε δέκα ονόματα γνώριζα το ένα, και επειδή μια αγοραφοβία την έχω, ένιωσα μόνη ανάμεσα σε δεκάδες αγνώστους.  Ο άλλος μου εαυτός στρίγγλισε “εσύ τους έβαλες εδώ με εκείνο το κουμπάκι της αποδοχής τι αναρωτιέσαι τώρα;” Ήταν τότε που όλη αυτή η «διαδικτυακή κοινότητα» έμοιαζε απλά με ένα καινούργιο παιχνίδι φωτογραφιών και ελάτε να σκάψουμε μια «φάρμα». Τότε που δεν φανταζόμασταν ότι όλο αυτό θα μεταλλάσσονταν σε μια κλινική περίπτωση ανθρώπων με ψεύτικο προφίλ, εικονικών εταιριών, διακίνησης των φωτογραφιών μας χωρίς την έγκριση μας και σε έναν παγκόσμιο big brother.

Θυμήθηκα το λεύκωμα που είχαμε στο δημοτικό, ένα βιβλιαράκι με ωραίο εξώφυλλο που το δίναμε μόνο στους καλούς μας φίλους για να βάλουν φωτογραφίες τους να μας γράψουν τις σκέψεις τους και να μας το δώσουν πάλι πίσω. Μόνο για τους καλούς φίλους ήτανε, και εξαιτίας του λευκώματος έβγαιναν στην φόρα όλες οι αντιπάθειες της σχολικής μας εποχής, από αυτούς που δεν το έπαιρναν στα χέρια τους. Και ευτυχώς για μας οι διαχειριστές του fb, προφανώς τα σκέφτηκαν όλα αυτά, και μας έδωσαν την δυνατότητα εκτός από το κουμπάκι της αποδοχής να έχουμε και πολλά άλλα κουμπάκια να επιλέξουμε, όπως της διαγραφής, του απορρήτου του μπλοκαρίσματος και άλλων πολλών. Η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της τεχνολογίας για να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας, είναι κάτι πολύ όμορφο, όταν αφορά τους πραγματικούς μας φίλους. Στην πορεία της εκκαθάρισης των αγνώστων από τους φίλους μου, βέβαια, πάτησα και μερικές διαγραφές σε φίλους που νόμιζα ότι ήταν για χρόνια, αλλά αποδείχτηκε πως έκανα λάθος. Το ευχαριστήθηκα πάντως!

Ζήτω η διαγραφή!

Published by

Σάντυ Τυφωνίου

Prev The Angel's Share
Next Έτσι θα φάμε τους Τούρκους, του Βαγγέλη Γεωργίου