Εφόδια και εμπειρίες από το γραφείο start up στα ΙΕΚ Δέλτα Θεσσαλονίκης, συνέντευξη στην Κατερίνα Σταματελοπούλου

Η δικτύωση και οι ευκαιρίες για τους νέους επιχειρηματίες να γνωρίσουν ανθρώπους που μπορούν να τους προσφέρουν επιχειρηματική καθοδήγηση αλλά και χρηματοδότηση είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια τους.

Φέτος λοιπόν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Σεπτεμβρίου το 1ο droidcon democamp, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 15. Σύμφωνα με τους κανόνες του droidcon democamp, κάθε start-up θα έχει 5 λεπτά στην διάθεση του για να παρουσιάσει την υπηρεσία / προϊόν / πρωτότυπο του σε ένα ευρύτερο κοινό, που θα περιλαμβάνει επιλεγμένους συνεργάτες / επενδυτές και θα έχει έτσι την ευκαιρία να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Ο Βασίλης Τσουλής είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας εξηγήσει για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα δράση. Έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνή Πολιτική Οικονομία στην Ελλάδα και την Μ. Βρετανία. Είναι συνιδρυτής της οργάνωσης Young Entrepreneurs of Thessaloniki – YET. Έχει συμμετέχει / οργανώσει με την ΜΚΟ YET δεκάδες εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, ενημερωτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί για την Apple ως υπεύθυνος εκπαίδευσης. Έχει συν-δημιουργήσει, εργαστεί και συνεργαστεί με διάφορα start-ups. Είναι ο υπεύθυνος του Γραφείου Σταδιοδρομίας και start-up στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης το οποίο και στηρίζει με ενθουσιασμό το 1ο droidcon democamp στην Ελλάδα.

Στόχος του γραφείου start up στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων… κάτι που ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο στις μέρες μας. Με ποιο τρόπο το επιτυγχάνετε;
Το γραφείο start-up δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει το έργο του Γραφείου Σταδιοδρομίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Ο πρώτος τρόπος λοιπόν είναι μέσω του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης. Έτσι δίνουμε την ευκαιρία στους σπουδαστές μας (2.500) να εργαστούν για 6 μήνες σε επιχειρήσεις (από μικρές προσωπικές, οικογενειακές μέχρι μεγάλες franchise και πολυεθνικές) αποκτώντας πρόσβαση σε εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα σήμερα. Ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρακτική άσκηση εξελίσσεται σε μόνιμη θέση απασχόλησης. Επίσης, λειτουργώντας ως σύνδεσμος για θέσεις εργασίας μέσω των συνεργασιών με όλες αυτές τις επιχειρήσεις και με εταιρείες HR, εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού και εταιρείες επιλογής προσωπικού. Τέλος βοηθώντας στα πρώτα βήματα της επιχείρησης, παρέχοντας οδηγίες & συμβουλευτική για τις διαδικασίες, για χρηματοδοτικά εργαλεία, για επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές δράσεις και για ευκαιρίες δικτύωσης.

Σε μια χώρα όπου η επιχειρηματικότητα βάλλεται συνεχώς, η παιδεία τι ρόλο μπορεί να παίξει ώστε να αλλάξουν τα πράγματα;
Η «κρίση» είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Η παιδεία είναι αυτή που θα αλλάξει προς το καλύτερο την νοοτροπία του μελλοντικού επιχειρηματία έτσι ώστε να υιοθετεί αξίες και αρχές στην επιχειρηματική του πορεία. Η εκπαίδευση θα αποτελέσει την διαδρομή μέσα από την οποία θα αποκτήσουμε πιο σύγχρονο τρόπο σκέψης, θα αναζητούμε την καινοτομία, θα επιδιώκουμε την ανάπτυξη και την χρήση των τεχνολογιών, θα δημιουργούμε συνεργατικά δίκτυα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την φροντίδα για το περιβάλλον και με αίσθηση κοινωνικής υπευθυνότητας. Πρέπει να στοχεύουμε στην επιχειρηματικότητα των επόμενων δεκαετιών. Η εκπαίδευση μόνο μπορεί να προσφέρει αυτές τις στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες θα γεννηθεί και θα στηριχθεί η ιδέα, το όνειρο, το όραμα. Αξίες, γνώσεις – δεξιότητες, τεχνολογία, συνέργειες είναι τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον σύγχρονο και μελλοντικό επιχειρηματία. Έτσι θα δημιουργήσουμε επιχειρήσεις δυναμικές, με εξωστρέφεια, ανθεκτικές στο χρόνο και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Τι είναι το droidcon democamp και πώς πιστεύεις ότι τέτοιες δράσεις βοηθούν τα ελληνικά start up;
Το droidcon αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια τεχνολογικά events για το Android, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Μετά από πολύ επιτυχημένα συνέδρια σε όλο τον κόσμο σε πόλεις όπως είναι το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και το Ντουμπάι, η Θεσσαλονίκη είναι ο επόμενος προορισμός που θα φιλοξενήσει αυτή την πολύ σημαντική διοργάνωση. Το droidcon democamp είναι μια δράση που σκοπεύει να βοηθήσει ελληνικά startups να διεκδικήσουν χρηματοδότηση αλλά και χρήσιμη βοήθεια από μια επιτροπή που θα αποτελείται από πετυχημένες εταιρείες, συμβούλους, VC’s και δημοσιογράφους από την Ελλάδα και τον κόσμο. Αυτό που έχει να προσφέρει το democamp στους συμμετέχοντες είναι μια άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα δικτύωση με διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, ανθρώπους – κλειδιά σε όλες τις θέσεις, υποστήριξη, επιχειρηματική καθοδήγηση. Η όλη δράση επιπλέον, θα αποτελέσει μια πολύτιμη έκθεση των ελληνικών startups και προβολή τους στο ελληνικό και διεθνές δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ποιος είναι ο στόχος των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ από την συμμετοχή των σπουδαστών και των αποφοίτων του στο droidcon democamp;
Πιστεύουμε στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ότι με την διοργάνωση / συμμετοχή σε τέτοιους είδους δράσεις χτίζουμε βήμα βήμα μια πολιτική ενίσχυσης των προσπαθειών σπουδαστών και αποφοίτων, προσφέροντας την δυνατότητα για δικτύωση, γνωριμία με ανθρώπους του οικοσυστήματος των startups και της επιχειρηματικότητας αλλά και με νέες ιδέες. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε εφόδια και εμπειρίες ώστε να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους και να εκμεταλλευτούν κατά το μέγιστο βαθμό τα διάφορα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να υπάρξουν. Η συγκεκριμένη δράση λειτουργεί προσθετικά σε 3 επίπεδα.

Πρώτον, με την άμεση επαφή με νέες ιδέες, ομάδες και εταιρείες και την στρατηγική τους ως προς την επικοινωνιακή τους πολιτική (pitching) και την προσέγγιση των επενδυτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρει μια ομάδα να προβάλει με εντυπωσιακό αλλά και σοβαρό τρόπο τα πλεονεκτήματα της έτσι ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεύτερον, την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτά αναζητούν από τις υποψήφιες επενδύσεις και τις υποψήφιες ομάδες / εταιρείες. Τρίτον, την άμεση συμμετοχή με projects τους, καθώς η εμπειρία και η πιθανή επιτυχία θα έρθουν σταδιακά με την δημιουργικότητα, την προετοιμασία και την παρουσία μέσα στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ startup office επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του. Υπεύθυνος startup office: Τσουλής Βασίλης, startup@delta.edu.gr, 2310-226-328.

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Η «ατυχήσασα» χήρα του Σικάγου, του Βαγγέλη Γεωργίου
Next Πρακτική άσκηση: Η εμπειρία της ΕΕ από πρώτο χέρι