Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι εκλογές τελείωσαν. Τι ακολουθεί;

flust.gr- ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, όμως πολλά ερωτήματα μένει να απαντηθούν. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει πιο ξεκάθαρο ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ποιές θα είναι οι πολιτικές συμμαχίες στο ΕΚ. Διαβάστε τι ακολουθεί το επόμενο διάστημα.

Την Τρίτη 27 Μαΐου πραγματοποιείται Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων και ο πρόεδρος του ΕΚ. Εκεί, θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τις αλλαγές που θα φέρουν στην πολιτική ζωή του ΕΚ και των Ευρωπαίων αλλά και το πώς θα επηρεάσουν την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές τα πολιτικά κόμματα παρουσίασαν για πρώτη φορά τους επίσημους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και είναι αρμόδια για την κατάθεση των νομικών κειμένων και την επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης, όπως αυτή έχει έγκριθεί από τις κυβερνήσεις και τους ευρωβουλευτές. Το βράδυ των εκλογών οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν δημόσια ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι ένας από αυτούς.

Η επίσημη υποψηφιότητα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Το πρώτο βήμα είναι ανεπίσημο δείπνο εργασίας που πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης 27 Μαΐου.

Η Συνθήκη της ΕΕ ορίζει ρητά, ότι για την τελική επιλογή των υποψηφίων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στη συνέχεια, ξεκινάει ο αγώνας των υποψηφίων για την εξασφάλιση της στήριξης από τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, το οποίο θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει τον υποψήφιο του Συμβουλίου στη δεύτερη ολομέλεια του Ιουλίου στο Στρασβούργο. Για να πάρει την έγκριση του ΕΚ ο υποψήφιος πρέπει να λάβει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ψήφων, δηλαδή να ψηφισθεί από τουλάχιστον 376 από τους 751 ευρωβουλευτές.

Επίσης, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις πολιτικές ομάδες που θα διαμορφωθούν στο ΕΚ μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΚ χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ (δηλαδή επτά), για να σχηματιστεί πολιτική ομάδα. Οι επίσημες πολιτικές ομάδες πρέπει να σχηματιστούν πριν από την πρώτη ολομέλεια του Ιουλίου, που ξεκινάει στις 1 Ιουλίου.

Σε αυτή την πρώτη ολομέλεια θα επιλεγούν ο νέος πρόεδρος του ΕΚ και οι αντιπρόεδροι.

Τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στις 11:01 CET δείχνουν ότι προηγείται το ΕΛΚ με 214 έδρες, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 189, οι Φιλελεύθεροι με 66 και οι Πράσινοι με 52. Το κόμμα των Μεταρρυθμιστών αναμένεται να κερδίσει 46 έδρες, οι Αριστεροί 42 ενώ το κόμμα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας 38. Οι ευρωβουλευτές που προέρχονται από κόμματα που δεν μετέχουν σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές ομάδες είναι 41, ενώ 63 έδρες ανήκουν σε υποψηφίους νέων κομμάτων. Τα αποτελέσματα θα ανανεώνονται μέχρι να οριστικοποιηθούν www.elections2014.eu

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Οι Αλγόριθμοι που εξουσιάζουν τον κόσμο μας
Next YouRock.jobs: Ανακάλυψε… την καριέρα σου