Επώνυμοι αλκοολικοί: γερά ποτήρια στα τιμόνια κρατών, του Γιάννη Παγουλάτου

Όταν ακούμε ότι κάποιος πίνει πολύ, σχηματίζουμε συνήθως την εντύπωση ότι είναι ακατάλληλος να αναλάβει υπεύθυνες θέσεις – πόσο μάλλον να ηγηθεί μιας χώρας. Είναι όμως πάντα έτσι;

Ο στρατηγός και πρόεδρος των Η.Π.Α Γιουλίσες Γκράντ
Ο στρατηγός και πρόεδρος των Η.Π.Α Γιουλίσες Γκράντ

Ο Γιουλίσες Γκραντ, αρχιστράτηγος των Βορείων, νικητής των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο και μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α, λίγο έλειψε να καταστρέψει την καριέρα του εξαιτίας του αλκοόλ. Ξεκίνησε να πίνει από νεαρός αξιωματικός, επειδή αναλάμβανε θέσεις σε μονάδες όπου δεν είχε πολλά πράγματα να κάνει. Το ποτό ήταν μια διέξοδος από την ανία και την μοναξιά της στρατιωτικής ζωής σε καιρό ειρήνης. Ο Γκραντ καταλάβαινε το πρόβλημά του και για ένα διάστημα είχε ενταχθεί σε ομάδα απεξάρτησης, με προσωρινά όμως αποτελέσματα. Το 1854 παραιτήθηκε από την θέση του προκειμένου να αποφύγει το στρατοδικείο, κατηγορούμενος για υπαίτια μέθη εν ώρα καθήκοντος. Όταν ξέσπασε όμως ο εμφύλιος το 1861, επανήλθε στην υπηρεσία και αφού κέρδισε πολλές μάχες, κατάφερε να γίνει διοικητής όλου του στρατού των Βορείων. Δεν έπαψαν όμως ποτέ να κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για την σχέση του Γκραντ με το αλκοόλ, όπως το ότι είχε πέσει μεθυσμένος από το άλογό του, ότι μια φορά είχε κάνει εμετό δημοσίως ή ότι έπινε τρεις κούπες ουίσκι μέσα σε λίγα λεπτά. Οι φήμες αυτές τον ακολουθούσαν ακόμα κι όταν έγινε πρόεδρος των Η.Π.Α.

Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν
Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν

Ο ισχυρότερος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ιωσήφ Στάλιν, είχε εξοικειωθεί με το αλκοόλ από τότε που ήταν στην κούνια. Όταν έβγαιναν τα πρώτα του δόντια, οι γονείς του αντικαθιστούσαν την πιπίλα του με ένα κομμάτι ύφασμα βουτηγμένο σε βότκα, για να τον ηρεμήσουν από τους πόνους. Οι επίσημες δεξιώσεις που παρέθετε ως ηγέτης χαρακτηρίζονταν από τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που προσφέρονταν στους παρευρισκομένους. Ο ίδιος ο Στάλιν μπορούσε να πιει 30 σφηνάκια βότκας διατηρώντας την νηφαλιότητά του, την ίδια στιγμή που οι καλεσμένοι του είχαν ήδη καταρρεύσει. Άλλα ποτά που προτιμούσε ήταν το Μαρτίνι, διάφορα είδη γλυκών μπράντι από την Ρωσία καθώς και οι ποικιλίες κρασιών της πατρίδας του, της Γεωργίας.

Ο Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός Γουίνστον Τσώρτσιλ
Ο Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός Γουίνστον Τσώρτσιλ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πολέμο, Γουίνστον Τσώρτσιλ, δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για το αλκοόλ. Το 1899 βρέθηκε στην Νότιο Αφρική ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Morning Post», προκειμένου να καλύψει τον πόλεμο των Μπόερς. Προηγουμένως είχε φροντίσει να πάρει μαζί του 36 μπουκάλια κρασί, 18 ουίσκι και 6 μπράντι. Ο Τσώρτσιλ ξεκινούσε την ημέρα του με ένα ποτήρι ουίσκι Johnny Walker Red Label, ανακατεμένο με νερό. Συνήθως έπινε ένα μπουκάλι σαμπάνια με το μεσημεριανό του γεύμα και πολλές φορές άλλο ένα με το δείπνο του. Στα ενδιάμεσα προτιμούσε κόκκινο κρασί μπορντό με σόδα. Εξίσου αγαπημένο του ποτό ήταν και το μπράντι. Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα όσα αναφέρει για τον Τσώρτσιλ ένας βιογράφος του, ο Γουίλιαμ Μάντσεστερ: «Πάντα υπάρχει κάποια ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του […] Μέχρι το βράδυ έχει πιεί δύο ή τρία ουίσκι, πολλά ποτήρια σαμπάνια, τουλάχιστον δύο μπράντι και ένα κοκτέιλ χάιμπολ». Παρόλα αυτά, το ποτό δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή επίπτωση στην υγεία του Βρετανού ηγέτη, ο οποίος πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών.

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ
Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, υπήρξε μανιώδης καπνιστής και δυνατός πότης. Αν και ηγέτης ενός μουσουλμανικού έθνους, η αγάπη του για το απαγορευμένο από το Ισλάμ αλκοόλ, ήταν γνωστή στο στενό του περιβάλλον. Ο ίδιος εξάλλου δεν φημιζόταν και τόσο για την θρησκευτική του προσήλωση. Πρώτη θέση στις προτιμήσεις του Κεμάλ κατείχε το ρακί με γλυκάνισο. Λέγεται πως είχε φτάσει σε σημείο να πίνει καθημερινά ένα μονόλιτρο μπουκάλι από το συγκεκριμένο ποτό. Σε αντίθεση όμως με τον Τσώρτσιλ, το πάθος για το αλκοόλ δεν άφησε ανεπηρέαστη την υγεία του Τούρκου ηγέτη. Το 1937 διαγνώστηκε με κίρρωση του ήπατος και την επόμενη χρονιά πέθανε, σε ηλικία 57 ετών.

Published by

Γιάννης Παγουλάτος

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω από Κεφαλονίτες γονείς το 1977. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δημοσιογραφία στο Εργαστήριο ΜΜΕ του Αντέννα. Ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με την Ιστορία, τη μουσική και τη σκιτσογραφία. Έχει δουλέψει ως δικηγόρος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" καθώς και στην εφημερίδα "'Ελευθεροτυπία"
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 1 έως7 Μαΐου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Το προφίλ της εβδομάδας 8 έως 14 Μαΐου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό