Επιστρέφοντας πίσω στη βάση: Back to (my) lovely normality, της Άννας Σαρούκου

Το τέλος της περιόδου των διακοπών του Πάσχα ίσως να βρήκε μερικούς από εμάς με την εύλογη απορία του πώς και επιστρέψαμε στην κανονικότητα και γιατί δεν είναι ήδη καλοκαίρι. Ο νους μας ενδεχομένως να ταξιδεύει σε επόμενους προορισμούς, ενώ την ίδια ώρα η  καθημερινότητα προσπαθεί είτε ευγενικά είτε λίγο πιο απότομα να μας επαναφέρει στο εδώ και το τώρα.

Find-joy-in-ordinary

Όπως και να ’χει εμείς είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε την κάθε εναλλαγή, ακόμα και αυτήν την after Easter επαναπροσαρμογή ~ κάτι σαν εποχιακό jet lag, με το βλέμμα στραμμένο σε νέες εμπειρίες, καταστάσεις και προοπτικές. Αυτό όμως που θα βοηθήσει περισσότερο την κατάσταση είναι να επιστρέφουμε πάντοτε κάπου που αγαπάμε πολύ.
Είτε είναι άνθρωποι, μέρη, δουλειές ή οτιδήποτε εκφράζει τον καθένα από εμάς… Όταν υπάρχουν κάποια από αυτά τα βασικά συστατικά, σίγουρα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Ακόμα και στις λεγόμενες δύσκολες μέρες εάν βρισκόμαστε εκεί που πραγματικά θέλουμε κάθε φορά ίσως να ανακαλύπτουμε και μια ευχάριστη έκπληξη…

Παρακινούμενη λοιπόν από αυτήν την κοσμοθεωρία, το quote ή απλά το συμπέρασμα αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να είναι: “Do more of what makes you happy”.

Ίσως η δουλειά των ονείρων μας ή κάποιος άλλος προσωπικός στόχος να είναι ακόμα μακριά, το σίγουρο όμως είναι πως όοοσο διακοσμούμε την καθημερινότητα μας με πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους μπαίνουμε αυτόματα στην διαδικασία να συγκεντρώσουμε γύρω μας όμορφες συνθήκες. Μπορεί η ροή της ζωής να μας πάει κάπου αλλού, σίγουρα όμως αυτή η νέα κατεύθυνση θα είναι εξίσου ωραία και ενδεχομένως να μας ταιριάζει περισσότερο!

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις σκέψεις είναι που κυλάει και αυτό που θα λέγαμε mindful way of living. Επίγνωση και ευελιξία στο νοητικό & συναισθηματικό σώμα, στην κάθε μας μέρα, στη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Προχωρώντας στο μονοπάτι της yoga ερχόμαστε προοδευτικά ένα βήμα πιο κοντά στη σύνδεση με το απλούστερο φαινόμενο της αναπνοής… Και από εκεί αρχίζουν –σταδιακά- όλα να ρέουν καλύτερα.
Φυσικά μερικά σκόρπια κείμενα ή φράσεις που θα βρούμε σε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν είναι ικανά να μας μεταμορφώσουν, αλλά σίγουρα μπορούν να κάνουν μία αρχή, να μας δώσουν ένα μικρό ερέθισμα από το οποίο ο καθένας θα βρει τον δικό του τρόπο για συνεχίσει.

Ας αποχαιρετίσουμε αυτήν την εβδομάδα και ταυτόχρονα τον τόσο γενναιόδωρο Απρίλη με μερικά λεπτά επάνω στο yoga mat. Ιδανικά, με την καθοδήγηση ενός δασκάλου είτε σε κάποιο studio yoga ή αν δε γίνεται αλλιώς στην ηρεμία του προσωπικού μας χώρου. Χαρίζουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο να αναπνεύσει ήρεμα, να αφουγκραστεί τη μαγεία της εσωτερικής σιγής και ενδεχομένως να ενεργοποιήσουμε με gentle yoga τις αρθρώσεις και το μυϊκό μας σύστημα. Ακόμα και ένα πολύ σύντομο πρόγραμμα εναλλαγών ανάμεσα σε βασικές asanas όπως είναι η θέση της γάτας, του κάτω σκύλου, του παιδιού ή της όρθιας τσιμπίδας να μας βοηθήσουν να νιώσουμε αναζωογόνηση και ευεξία.
(Φυσικά, ο σεβασμός στον εαυτό μας είναι η βάση για ότι κάνουμε και σαφώς αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα υγείας συμβουλευόμαστε πρώτα κάποιον ειδικό).

Ότι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε φροντίζουμε να γίνεται με τρόπο θετικό και γεμάτο αγάπη. Ενεργοποιούμε ξανά τις αισθήσεις εκείνες της γνήσιας εξερεύνησης που είχαμε τόσο έντονα σαν παιδιά παίζοντας ανάμεσα στα χόρτα και τα δέντρα και που αργότερα ξεχάσαμε κάπου ανάμεσα στις υποχρεώσεις και στην ταχύτητα της καθημερινότητας.
Είναι άνοιξη!
Ας παρατηρήσουμε έναν ανθισμένο κήπο ή ας αφεθούμε στην μυρωδιά ενός εποχιακού φρούτου. Η συγκυρία της Πρωτομαγιάς μας δίνει την ευκαιρία να αδράξουμε με διαφορετικό τρόπο την Δευτέρα που έρχεται. Με έναν περίπατο στη φύση ή με ένα κοντινό road trip σε κάποια παραλία ίσως (;)
Ή και χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Αφήστε τη μέρα και τη διάθεση σας να σας οδηγήσουν… κι ας φτάσετε δυο βήματα πιο πέρα. Just remember to flow!

* Εισπνέουμε ~ εκπνέουμε πάντοτε με χαμόγελο κοιτάζοντας προς όλες εκείνες τις όμορφες μέρες που θα έρχονται διαρκώς…

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 24 έως 30 Απριλίου, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Το προφίλ της εβδομάδας 1 έως7 Μαΐου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό