Ενεργοί πολίτες κι όμως υπάρχουν, της Μαριλένας Καραφώτη

pc080040Ζουν ανάμεσα μας, μικροί «ήρωες» της καθημερινότητάς μας με τον τρόπο τους. Είναι άνθρωποι σε γειτονιές της χώρας που θέλησαν να δώσουν μία νέα πνοή στο αστικό τους περιβάλλον, να σηκώσουν τα μανίκια, να δουλέψουν, να φυτέψουν, να ζωγραφίσουν, με κοινό τους στόχο να αναβαθμίσουν περιοχές οικολογικά και αισθητικά.

Ομάδες που αποτελούνται από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, αλλά κυρίως απλούς πολίτες που απλά βαρέθηκαν τα λόγια και την γκρίνια και προσπάθησαν να αλλάξουν την κατάσταση με πράξεις. Καθημερινοί άνθρωποι, που κοιτάζουν το σύνολο και δεν τοποθετούν το «εγώ» σε πρώτο πλάνο, που ενδιαφέρονται για το διπλανό τους και με πολλή δουλειά προσπαθούν να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η ομάδα που ονομάζεται «Clean Junkies», οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν χώρους της πόλης, πετώντας κάθε είδους παράνομες και σκουριασμένες πινακίδες που κρύβουν το πράσινο και δεν έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι «Before Light», που έχουν σαν στόχο να φωτίσουν στενά και γειτονιές της πόλης, κάτι που προσφέρει αυτόματα ασφάλεια και, φυσικά, φτιάχνει τη διάθεση των ανθρώπων που περνούν ή διαμένουν στις φωτεινές πλέον γωνιές. Πολίτες συγκεντρώνουν τα φωτιστικά τους (πορτατίφ, αμπαζούρ), και οι Before Light τα χρησιμοποιούν, όπως συνέβη και στην οδό Πιττακή στο Μοναστηράκι.

Κάποιοι άλλοι ενεργοί πολίτες, που εργάζονται εθελοντικά, δημιούργησαν έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα. Κατόπιν διανέμουν δωρεάν τη σοδειά τους σε άπορες οικογένειες και ιδρύματα, σε επισκέπτες, και φυσικά στα μέλη της ομάδας. Όπως επίσης και στο πάρκο Ναυαρινού στην Αθήνα, κάτοικοι της περιοχής αναμόρφωσαν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, τοποθετώντας κούνιες, δέντρα, παρτέρια με λουλούδια και ένα περιβόλι όπου κάθε Κυριακή γίνεται συνάντηση στις 11.30 πμ για να συνεχίζουν να δίνουν ζωντάνια στην γειτονιά τους.

Εξίσου σημαντική δουλειά κάνουν και οι επονομαζόμενοι “Geitones”, οι οποίοι συμμετέχουν σε αναδασώσεις, φυτεύουν λουλούδια σε σχολεία και καθαρίζουν από τους δρόμους τυχόν «εμπόδια» που μπορεί να δυσκολέψουν την διέλευση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ή ακόμη και σε μητέρες με καροτσάκια. Με αντίστοιχη λογική λειτουργούν και οι “PireActive” που καθαρίζουν, ζωγραφίζουν τοίχους, ανακυκλώνουν και διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν δίπλα μας. Γείτονες εν δράσει, που έχουν την Πόλη σαν έναν τεράστιο καμβά και προσπαθούν να διώξουν από πάνω του το γκρίζο και στη θέση του να ζωγραφίσουν την ευτυχία όλων μας. Στη αρχή, πάντα είναι δύο-τρεις φίλοι που μοιράζονται το ίδιο όνειρο, τελικά όμως αποτελεί έναυσμα για να πάρουμε μέρος κι όλοι εμείς, βοηθώντας στην προσπάθεια τους.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Έργο Αθήνα και στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων
Next «ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας» της Heather Raffo, στο Θέατρο Vault