Εναλλαγές Νοεμβρίου – November ending & yoga balancing, της Άννας Σαρούκου

Τελευταία Δευτέρα του Νοέμβρη και ερχόμαστε μια ανάσα πιο κοντά στον χειμώνα. Προτού αρχίσουν όμως τα καθιερωμένα παράπονα για το κρύο και τις βροχοπτώσεις που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις, ας απολαύσουμε αυτές τις τελευταίες μέρες ενός μήνα που μας προετοίμασε ακριβώς γι’ αυτό. Για τις εναλλαγές που ξεκινούν αρχικά από τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και φτάνουν εν τέλει σε εσωτερικές – προσωπικές μεταβολές, για όλο αυτό το παιχνίδισμα του καιρού που μας οδήγησε από την εξωστρέφεια του καλοκαιριού σε μία δημιουργική εσωστρέφεια.

pexels-photo-102623
Ας αποδεχτούμε με ένα μεγάλο χαμόγελο πως ο χειμώνας που βρίσκεται λίγες μόλις μέρες μακριά, μας βοηθάει να εστιάσουμε στον εαυτό μας, στο κέντρο μας. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Συνήθως αυτήν την εποχή του χρόνου υπάρχει μία τάση ή καλύτερα μία ανάγκη για συντήρηση δυνάμεων είτε αυτό εκφράζεται με μεγαλύτερη –όσο είναι αυτό δυνατόν- παραμονή στο σπίτι, είτε με αποφυγή περιττών υποχρεώσεων και κάθε είδους μη αναγκαίων μετακινήσεων. Αν αυτό νιώθουμε είναι υπέροχο να πράξουμε αναλόγως.

Βέβαια αυτή η ξαφνική στροφή προς τα μέσα δημιουργεί σε αρκετό κόσμο μία αίσθηση αναστάτωσης και συναισθηματικής πτώσης γιατί θεωρεί ότι χάνει τη ζωτικότητα και την ελευθερία που ένιωθε μέχρι πρότινος. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος! Το κλειδί για την προσωπική μας ηρεμία & ισορροπία είναι απλά να ακούμε τον εαυτό μας, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του κι όταν μας ζητάει παύση να του την χαρίζουμε απλόχερα. Αυτόματα, αυτό δε μεταφράζεται ως μία ιδανική δικαιολογία για να χωθούμε αιωνίως στον καναπέ μας μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος. Αντιθέτως, διατηρούμε όσο μπορούμε χαλαρούς ρυθμούς στην καθημερινότητα μας και ταυτόχρονα δουλεύουμε με τον εαυτό μας, σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο. Είναι η εποχή που καλλιεργούμε αυτά που θα θελήσουμε να δούμε ανθισμένα λίγους μήνες μετά. Το σώμα και ο νους μας αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από φροντίδα. Εμπιστευόμαστε το παρόν, τις φυσικές μεταβολές, τον εαυτό μας και χτίζουμε μία δυναμική πρακτική για να μας συντροφεύει αυτές τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν ξανά θα εκπλαγούμε από τη βελτίωση που θα έχει συντελεστεί όοολον αυτόν τον καιρό.

Για την ώρα ανεβαίνουμε πάνω στο αγαπημένο μας yoga mat (είτε πηγαίνοντας στο κοντινό μας studio, είτε σε home practice version) και δουλεύουμε αρκετά τη δυναμική του κορμού μας, αφού χαρίσουμε προηγουμένως ένα γενναιόδωρο ζέσταμα σε όλο το μυϊκό σύστημα και σε όλες τις αρθρώσεις. Προετοιμάζουμε τη σπονδυλική στήλη, εστιάζουμε σε αγαπημένες σανίδες (chaturanga dandasana), εδραιωνόμαστε στο balancing με θέσεις ισορροπίας, ασχολούμαστε με τη συνολική εξισορρόπηση του πάνω με το κάτω μέρος του σώματος μας (θέσεις στήριξης χεριών), απολαμβάνουμε το παραδοσιακό sequence του Χαιρετισμού στον Ήλιο ή όποια άλλη παραλλαγή του μας αρέσει.
Στέλνουμε αγάπη στον εαυτό μας, καλλιεργώντας μία ειλικρινή σχέση μαζί του, σκεφτόμαστε ότι είναι ωραίο το φθινόπωρο, ο χειμώνας, είναι ωραίο να χαλαρώνουμε για λίγο τους ρυθμούς μας. Αναπνέουμε βαθειά, εισπνέουμε τις όμορφες μυρωδιές της εποχής, εκπνέουμε ότι μας αποσπά την προσοχή. Είμαστε στο εδώ, στο τώρα, σε αυτήν τη μοναδική στιγμή… Feel the good vibes… Breath…

Προτεινόμενο soundtrack: Stalemate – Motorpsycho

* Για τις πολύ ‘δύσκολες’ μέρες του χειμώνα μπορούμε πάντα να αφιερώσουμε μερικά λεπτά yoga bed sequence από το ωραίο μας κρεβάτι –όπως ομολογεί και ο τίτλος άλλωστε-, ώστε να μην χάσουμε ούτε μία πρακτική! Namaste !

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2016, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Το προφίλ της εβδομάδας 5 έως 11 Δεκεμβρίου 2016, από τον Πέρρη Κρητικό