Εμείς παίζουμε και οι επιστήμονες μας αναλύουν

Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι τα video games είναι χάσιμο χρόνου, και μάλλον είναι, ειδικά όταν γίνονται μανία, οι επιστήμονες όμως δημιούργησαν ειδικά παιχνίδια για τα κινητά ώστε να μετρούν την νοημοσύνη και την προσωπικότητα του χρήστη. Η παρορμητικότητα και η ανάληψη κινδύνων και η συμπεριφορά του χρήστη μπορεί να αναλυθεί αξιόπιστα με αυτό τον τρόπο ισχυρίζονται οι επιστήμονες σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE .

5087079694_39f7091788_b

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσω των app που δημιούργησαν συλλέγονται χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με διάφορους τομείς της γνωστικής λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου όπως ή οπτική αντίληψη και η μνήμη. Ο χρήστης απλά παίζει το παιχνίδι και τα δεδομένα που στέλλονται αναλύονται. Τα αποτελέσματα από χιλιάδες συμμετέχοντες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξετάζουν τις ατομικές και ομαδικές διαφορές στη γνωστική λειτουργία. Έως το 2015, θα υπάρχουν περίπου δύο δισεκατομμύρια χρήστες smartphone σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει συναρπαστικές ευκαιρίες για τη γνωστική επιστήμη ως ένα μέσο για την ταχεία, μεγάλης κλίμακας έρευνα και τη συλλογή δεδομένων. Μια από τις εφαρμογές που ονομάζεται Τhe great brain experiment  για smartphones επέτρεψε στους συμμετέχοντες να εκτελέσουν τέσσερα πρότυπα πειραματικά παραδείγματα που παρουσιάζονται με την μορφή παιχνιδιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων από τις συμπεριφορές των χρηστών θα μπορέσει να τους οδηγήσει στην κατανόηση και θεραπεία πολλών ασθενειών.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Ο Martin Herbert γράφει για τα παιδιά και τους εφήβους, της Χάρις Κόντου
Next Μετά τις διακοπές: Γεμάτη ατζέντα