Εμένα, γιατί όλα αυτά μου φαίνονται επικίνδυνα;, του Μιχάλη Καβουκλή

Αν αρχίσουμε να περιορίζουμε τις ελευθερίες και να περιορίζουμε με νομικούς τρόπους συγκεκριμένες ομάδες οδηγούμαστε αυτόματα σε αυτοπεριορισμό της ελευθερίας μας και της δημοκρατίας μας.

Η Χρυσή Αυγή κάποια στιγμή θα φύγει από το προσκήνιο!

Οι περιορισμοί και τα ιστορικά νομικά προηγούμενα θα μείνουν. Και όλη αυτή η ρητορική με “εμφυλίους”, “θεωρίες άκρων” κ.τ.λ. θυμίζουν έντονα μία μπερδεμένη Αμερική, μετά την 11/9 Σεπτεμβρίου, μία Αμερική που χάρην της “ασφάλειας” θυσίασε κάθε ψευδαίσθηση ελευθερίας σκέψης και λόγου, διαφορετικότητας και ιδιωτικότητας. Μία ιστορική οπισθοδρόμηση που ούτε πέντε θητείες Obama δεν θα επουλώσουν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί! Η Χρυσή Αυγή δεν νικιέται ούτε με απαγορεύσεις, ούτε με νομικά τρικ! Άλλωστε, για τις ποινικές της πράξεις έχουμε εξαιρετικό ποινικό κώδικα που μπορεί να καλύψει κάθετι. Αν η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία κάνουν τη δουλειά τους, πολλά θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Για να νικήσουμε τη Χρυσή Αυγή και κάθε άλλο ακραίο και πολωτικό πολιτικό σχηματισμό που δεν αποκηρύσσει ξεκάθαρα τη βία προς τον συνάνθρωπο, κάθε σχηματισμό που αγνοεί στοιχειώδεις αξίες όπως αυτές που περιγράφονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάθε αυτοαπακολούμενο “άνθρωπο” που στον πεινασμένο διακρίνει καταγωγή, φύλο, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή οτιδήποτε άλλο, κάθε ανεύθυνο άτομο που ατιμάζει την έννοια του Πολίτη, χρειαζόμαστε ένα και μόνο πράγμα: Παιδεία, Παιδεία, Παιδεία!

Ασχέτως από οικονομικές, κοινωνικές ή άλλες συνθήκες, μόνο άτομα με Παιδεία μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ Πατρίδας και Πατριδοκαπηλίας, μεταξύ Αγώνα και Ανάλωσης, μεταξύ της Πλατωνικής Πολιτείας και του ψευτοοργανωμένου βιλαετιού που αποκαλούμε Ελληνική Δημοκρατία.

Και η Παιδεία δεν είναι θέμα πτυχίων και διδακτορικών! Η Παιδεία είναι θέμα πρώτα συμπεριφοράς και ανοχής στην διαφορετική ιδέα και η κρίση της! Ο δάσκαλος δεν είναι αυτός που σου μεταφέρει γνώση και στοιχεία: δάσκαλος είναι αυτός που σου δείχνει πως να μάθεις, να ρωτάς και να ψάχνεις τις απαντήσεις! Και οι απαντήσεις βρίσκονται στον γραπτό λόγο και στην τέχνη, το μόνο που μας ξεχωρίζει από τα ζώα! Όποιος διαβάζει πολλαπλά συγγράμματα, πολλαπλές πηγές, αναπτύσει κριτική σκέψη και σταματά να καταπίνει τα μασημένα υπολείμματα νοσηρών εγκεφάλων.

Διάβασε τη Βίβλο, το Κοράνι, το έπος του Γκιλγκαμές, την Ιλιάδα, Αρχαίους Τραγωδούς, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρο, Shakespeare, Κομφούκιο, Smith, Hobbes, Λούθηρο, Ακινάτη, Ιωάννη Χρυσόστομο, Ντοστογιέφσκι, Twain, Poe, Lovecraft, Tolkin, Rowling, Coelho, Brown, Ελύτη, Elliot, Καζαντζάκη, Καστοριάδη, Χίτλερ, Μαρξ, Στάλιν, Kautsky, Friedman, Keynes, Miller, Lucas, Spielberg, Alan Smith, Barks, Rosa, Herge, Manara, Lee ότι θες, σε οποιαδήποτε μορφή!

Γιατί, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το κήρυγμα, η διάλεξη, η ντιρεκτίβα, δεν είναι παρά μία ερμηνεία, μία τυποποιημένη και όχι πάντα αθώα αναμετάδοση μιας πηγής. Και αν αγνοείς την πηγή πως κρίνεις την ερμηνεία; Κάπως έτσι καταλήγεις ως Χριστιανός αντί να βοηθάς και να θυσιάζεις εαυτόν για τον συνάνθρωπο να κυνηγάς διαμονισμένα Furby. Κάπως έτσι εγκλωβίζεσαι σε ρητορικές του 19ου αιώνα και προσπαθείς να κάνεις επανάσταση στον 21ο!

Ερεύνα, ψάξε και θα βρεις: τον Θεό, την Αλήθεια, την Ελευθερία! Αυτό που θες!

Και τότε μόνο καταλαβαίνεις, ότι το να σηκώσεις χέρι προς τον συνάνθρωπο είναι απλά μια θύμιση ότι ο άνθρωπος είναι τελικά περισσότερο ζώο από ότι θέλει να παραδεχθεί, και μάλιστα ένα επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό ζώο. Μία πρωτόγονη φύση από την οποία μέσα από την Πόλη και την Πολιτική, ο άνθρωπος παλεύει χιλιετίες να διαχωριστεί.

Published by

Μιχάλης Καβουκλής

Γεννήθηκα στη Ρόδο πριν περίπου τρεις δεκαετίες, σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, έχω ένα μεταπτυχιακό στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου είμαι και υποψήφιος διδάκτορας στις Διεθνείς Σχέσεις.
Prev Ελληνική Δημοκρατία Ώρα Μηδέν, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ
Next Σωστή διατροφή για δυνατούς μαθητές, της Γιούλης Ματσαμά