Ελληνοαλβανικός χαμός στο βρετανικό στρατό της Μάλτας, του Γιάννη Παγουλάτου

Ο κόμης Φρόμπεργκ ήταν ένας Γάλλος βασιλόφρων αξιωματικός που επιδίωκε την πτώση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα και την παλινόρθωση της μοναρχίας.

Έλληνες στρατιώτες του βρετανικού στρατού, κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους

Επρόκειτο για μια σκοτεινή φυσιογνωμία της οποίας η αληθινή ταυτότητα παραμένει μέχρι σήμερα αμφισβητούμενη. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων ο Φρόμπεργκ, υποσχόμενος τη συγκρότηση ενός επίλεκτου συντάγματος από ξένους εθελοντές, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους Βρετανούς, ορκισμένους εχθρούς του Γάλλου αυτοκράτορα. Εκείνοι εμπιστεύτηκαν τον κόμη, του έδωσαν τα απαραίτητα χρήματα και τον άφησαν ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς να επεμβαίνουν στις ενέργειές του.

Η μονάδα, η οποία θα στάθμευε στη βρετανική Μάλτα, συγκροτήθηκε το Μάιο του 1804. Η στρατολόγηση όμως προχωρούσε με αργούς ρυθμούς. Ένα χρόνο μετά, ο Φρόμπεργκ είχε συγκεντρώσει μόνο δέκα στρατιώτες και έναν υπολοχαγό. Έτσι έστρεψε το ενδιαφέρον του στα Βαλκάνια, όπου οι προσπάθειές του είχαν καλύτερη τύχη. Τον Απρίλιο του 1806 έφερε στη Μάλτα 500 νεοσύλλεκτους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν πολλοί Έλληνες. Ως αξιωματικοί ορίστηκαν άτομα κυρίως ελβετικής και γερμανικής καταγωγής. Το σύνταγμα εγκαταστάθηκε στο φρούριο Ρικασόλι, στην είσοδο του λιμανιού της Βαλέτα.

Λίγο αργότερα η μονάδα ενισχύθηκε με 229 Αλβανούς οι οποίοι όμως φτάνοντας στη Μάλτα ένιωσαν εξαπατημένοι. Τα άτομα αυτά είχαν στρατολογηθεί με την ψεύτικη υπόσχεση ότι θα πολεμούσαν εντός των Βαλκανίων, κοντά στους τόπους καταγωγής τους. Η δυσαρέσκεια των Αλβανών επεκτάθηκε και στους Έλληνες στρατιώτες και από κοινού αποφάσισαν να συλλάβουν όλους τους αξιωματικούς για να τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους. Στη συνέχεια θα ανάγκαζαν τη διοίκηση να τους δώσει πλοία και εφόδια για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το σχέδιό τους όμως αποκαλύφθηκε στις 4 Απριλίου 1807. Προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, 200 περίπου Έλληνες και Αλβανοί στασίασαν και κατέλαβαν το φρούριο Ρικασόλι, σκοτώνοντας αρκετούς αξιωματικούς. Οι περισσότεροι από όσους παρέμειναν πιστοί στη διοίκηση κατάφεραν να διαφύγουν προτού πέσει το κάστρο στα χέρια των στασιαστών. Δεν ήταν όμως λίγοι εκείνοι που κρατήθηκαν ως όμηροι. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα και πολιόρκησαν το φρούριο Ρικασόλι για τέσσερις μέρες.

Το φρούριο Ρικασόλι στο λιμάνι της Βαλέτα, στη Μάλτα

Στις 8 Απριλίου οι εξεγερμένοι αποφάσισαν να παραδοθούν. Η ανταρσία όμως δεν θα έληγε εκεί. Την ώρα της παράδοσης είκοσι στασιαστές μετάνιωσαν, έτρεξαν πίσω στο φρούριο και έκλεισαν την κεντρική πύλη. Στη συνέχεια άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τους άνδρες της διοίκησης που βρίσκονταν απ’ έξω, χρησιμοποιώντας μουσκέτα και χειριζόμενοι τα κανόνια του κάστρου. Κάποιοι στρατιώτες που δεν είχαν στασιάσει ανέβηκαν με σκάλες στα τείχη. Μετά από σκληρή μάχη κατέλαβαν το φρούριο και κατάφεραν να σκοτώσουν όλους τους στασιαστές εκτός από τρεις οι οποίοι παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι τη νύχτα της 12ης Απριλίου. Εκείνο το βράδυ βγήκαν από την κρυψώνα τους και έβαλαν φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού για να διαφύγουν. Η εκκωφαντική έκρηξη που ακολούθησε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Βαλέτα, σηκώνοντας στο πόδι ολόκληρη την πόλη. Επρόκειτο όμως για την τελευταία πράξη της ανταρσίας. Οι αρχηγοί των στασιαστών εκτελέστηκαν μαζί με τους τρεις εμπρηστές της μπαρουταποθήκης, οι οποίοι είχαν καταφέρει να το σκάσουν αλλά συνελήφθησαν λίγες μέρες αργότερα.

Στην έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι οι μέθοδοι του Φρόμπεργκ είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση σε πολλούς νεοσύλλεκτους πώς ουσιαστικά ήταν περισσότερο αιχμάλωτοι παρά στρατιώτες. Οι βρετανικές αρχές αναγνώρισαν το δικαίωμα επαναπατρισμού σε 350 άτομα, τα οποία εστάλησαν στις χώρες τους με μέριμνα της διοίκησης. Το σύνταγμα διαλύθηκε και επίσημα τον Ιούνιο του 1807.

Και ο Φρόμπεργκ; Όλο αυτό το διάστημα ο αμφιλεγόμενος κόμης έλειπε στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει τη στρατολόγηση Βαλκάνιων εθελοντών. Εκεί ξέμεινε από χρήματα, δανείστηκε κι άλλα από τη βρετανική πρεσβεία και μετά εξαφανίστηκε. Αργότερα θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τσάρο, ο οποίος ήταν επίσης εχθρός του Ναπολέοντα. Η τύχη όμως προστάτεψε τους Ρώσους. Τον Οκτώβριο του 1807 ο Φρόμπεργκ σκοτώθηκε από Γάλλους ιππείς, καθώς διέσχιζε την Ανατολική Πρωσία, σε αναζήτηση του ρωσικού αρχηγείου στρατού.

*Χρησιμοποιήθηκε υλικό από το βιβλίο του René Chartrand, Émigré and Foreign Troops in British Service

Published by

Γιάννης Παγουλάτος

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω από Κεφαλονίτες γονείς το 1977. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δημοσιογραφία στο Εργαστήριο ΜΜΕ του Αντέννα. Ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με την Ιστορία, τη μουσική και τη σκιτσογραφία. Έχει δουλέψει ως δικηγόρος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" καθώς και στην εφημερίδα "'Ελευθεροτυπία"
Prev Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ / Το επενδυτικό πρόγραμμα του Juncker / Δικαιώματα των παιδιών
Next Σφηνάκια γνώσης και έμπνευσης για την γυναικεία επιχειρηματικότητα