Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη και #PorteOuverte, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι λέμε όταν τέτοιες τραγωδίες, όπως τα παρισινά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου, συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρέπει να έχουμε ως γνώμονα μονάχα τον σεβασμό και την μετριοπάθεια όταν ανθρώπινες ζωές χάνονται τόσο ξαφνικά. Δεν πρέπει να αφηνόμαστε στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να μισεί, να καταστρέφει και να σηκώνει αμέσως τη φωνή, το χέρι, το όπλο σε καθετί που νιώθει πως την απειλεί.. Τόσο εύκολα, τόσο φυσικά. Έτσι ξεκινούν οι μεγαλύτερες θηριωδίες, όταν αφηνόμαστε να μας φιλήσει το πρόσωπο του μίσους.. Μίσος και ημιμάθεια και πράξεις εν βρασμώ. Όλα από εκεί δεν ξεκινούνε; Κι εμείς κι “εκείνοι” όταν μισούμε, όταν αγνοούμε κι όταν γλιστράμε με τέτοια ευκολία στην βία, γινόμαστε το ίδιο…

Ακούω την λέξη ‘φονταμενταλισμός’ να ψιθυρίζεται• την ακούω ολοένα και πιο συχνά. Αρχικά ήταν σχεδόν ένας άρρητος ψίθυρος, πλέον έχει καταλήξει μία κραυγή βουτηγμένη στο μίσος. Και τόσες ανακρίβειες.. «Φταίνε οι Μουσουλμάνοι!» κραυγάζουν τόσοι και τόσοι ημιμαθείς. «Το Κοράνι κηρύττει το τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο! Οι Μουσουλμάνοι φταίνε!» Ανάθεμα κι αν έχουν ανοίξει ποτέ το Κοράνι ή έστω συζητήσει με κάποιον που το έχει κάνει. Ή έστω googlάρει αυτή τη λέξη!

Η λέξη τζιχάντ στην αραβική γλώσσα σημαίνει αγώνας, προσπάθεια και ο στόχος είναι η εξάλειψη του κακού από τον κόσμο και η επικράτηση του καλού. Στο Κοράνι υπάρχει το εξής: «μην χρησιμοποιείς βία για να τους κάνεις να ασπαστούν τον ισλαμισμό». Κάπου αλλού αναφέρεται πως ο στόχος είναι η διάδοση της ισλαμικής θρησκείας αλλά με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και με ειρηνικές πράξεις. Φυσικά όμως ο όρος αυτός μπορεί εύκολα να μεταφραστεί υποκειμενικά και να διαστρεβλωθεί (όπως καθετί διανθισμένο με συγκεκριμένα συμφέροντα), οδηγώντας στις αιματηρές ανατινάξεις και στο λουτρό αίματος, αφού το Κοράνι είναι πράγματι γεμάτο με αντιφατικές μεταξύ τους σούρες. Υπαίτιοι της αιματηρής διαστρέβλωσής του είναι οι οπαδοί του ISIS, αυτού του τρομοκρατικού βδελύγματος που ταυτίζεται αδικαιολόγητα με τον μέσο, φιλειρηνικό Μουσουλμάνο.

Μόνο που κανείς δεν σκέφτεται πόση θλίψη νιώθει ο κάθε Μουσουλμάνος όταν ταυτίζεται η θρησκεία του με φανατισμένους εξτρεμιστές που θέλουν μονάχα να σκοτώνουν στο όνομα της πίστης. Μιας διαστρεβλωμένης πίστης. Έτσι δεν νιώθει κι ο μέσος Χριστιανός όταν κάποιοι ταυτίζουν την πίστη του με τα αιματηρά γεγονότα των Σταυροφοριών;

Έτσι νιώθει όμως κι ο κάθε πρόσφυγας που προσπαθεί να γλυτώσει από τα αντίστοιχα “παρισινά” συμβάντα της χώρας του, με τη διαφορά πως στην πατρίδα του αυτά τα γεγονότα διαδραματίζονται, κάθε μέρα, παντού, τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια στη Συρία –κι όχι μόνο. Αλλά οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δακτυλοδείχνουν και να αναφωνούν: «Οι Μουσουλμάνοι φταίνε! Υψώστε τείχη στην Ευρώπη να εμποδίσουμε τον εξισλαμισμό μας!» Και η Λεπέν ανεβάζει τα ποσοστά της, αργά και σταθερά. Και η Χρυσή Αυγή μπαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο, με μεγαλύτερο ποσοστό σε κάθε εκλογική διαδικασία. Και πολλοί εξτρεμιστές συνεχίζουν να έρχονται στην Ευρώπη με τα διαβατήριά τους, κι όχι με φουσκωτές βάρκες…

Γιατί αγνοούμε πως τα νερά της Μεσογείου, αυτά τα ίδια νερά που βάφονται κάθε μέρα κόκκινα από την σωρεία ανθρώπινων, ξεβρασμένων κουφαριών στις νησιωτικές ακτές, συμβολίζουν νερά ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης για τις χιλιάδες οικογένειες που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους νεκρά, ανατιναγμένα, αιματοβαμμένα; Που τρέμουν τους τρομοκράτες που καταστρέφουν τη χώρα τους; Κι έτσι τα στριμώχνουν, πολλές φορές ολομόναχα, σε σάπιες βάρκες, για να γλυτώσουν όχι από τους μουσουλμάνους, αλλά από τους Τζιχαντιστές.. Φόβος και μισαλλοδοξία που ενισχύεται και από τις ανεπαρκείς ευρωπαϊκές πολιτικές στο μεταναστευτικό.

Κι ενώ τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να ασκούν υγιείς πιέσεις στα κράτη, τι κάνουν; Τυρβάζουν κι αναπαράγουν τα χιλιοειπωμένα, κρύβοντας κάτω από το χαλί την πραγματικότητα. Κι ο φόβος του ημιμαθή ενισχύεται. Ποιος ασχολείται με το γεγονός πως μία μέρα πριν τα συμβάντα στο Παρίσι, συνέβησαν παρόμοιες αιματηρές καταστάσεις στον Λίβανο; Γιατί το αγνοούμε; Επειδή ο Λίβανος δεν είναι στο κέντρο της Ευρώπης; Κι εκεί οι προχθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σκότωσαν 40 αθώους ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 200.

Κι ο Ολάντ έκλεισε τα γαλλικά σύνορα, αφού η μεταναστευτική πολιτική του αποδείχθηκε περίτρανα χαμηλότερη των προσδοκιών μιας χώρας που φέρει στην ιστορική της μνήμη αυτές τις τρεις χιλιοειπωμένες λεξούλες (Liberté, égalité, fraternité) με την accent aigu στο τέλος τους. Τα τείχη της Ευρώπης δεν πρέπει να υψωθούν όταν τέτοιες καταστροφές συμβαίνουν στον κόσμο. Οι ίδιοι οι Γάλλοι, αντί να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους και να εκθρέψουν το τέρας που ελλοχεύει πίσω από τα χαλάσματα, ανοίγουν με άμεσο κάλεσμα στο Twitter (#PorteOuverte είναι το hashtag) τις πόρτες τους σε όποιον βρίσκεται μακριά από την ασφάλεια του δικού του σπιτιού και παρέχουν καταφύγιο σε όποιον έχει ανάγκη.

PorteOuverte

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η ανθρωπιά δεν είναι χαρακτηριστικό καμίας κοινωνίας, κανενός κράτους, αλλά του απλού ανθρώπου. Όπως, όμως, και το μίσος. Όπως και η καταστροφή. Αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι με καρδιές γεμάτες αγάπη κι ανιδιοτέλεια, τόσο θα επιβιώνει η ανθρωπιά και μαζί της και η ίδια η ελπίδα. Το βλέπουμε καθημερινά με τις προσπάθειες απλών ανθρώπων από τη Λέσβο, μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Μικρές εθελοντικές ομάδες ενάντια στις δυσχερείς συνθήκες, στην απουσία της οποιαδήποτε κρατικής ενίσχυσης, συσπειρώνονται και βοηθούν, ο καθένας όπως μπορεί, όσο μπορεί.

Γι’ αυτό, δεν είμαστε μονάχα Γάλλοι απόψε. Είμαστε Άνθρωποι. Και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μονάχα στις πιο τραγικές στιγμές της ανθρωπότητας… Τρέμω στην ιδέα πώς θα αντιδράσει η Δύση και με ποιους τρόπους θα συνεχίσει να διαιωνίζεται ο αιματηρός αυτός κύκλος της βίας…

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Ο Βασίλης στη χώρα του Φελίνι, του Πάνου Λιάκου
Next Η Αθήνα Επιχειρεί: 45 δράσεις από 25 φορείς προωθούν την επιχειρηματικότητα στο δήμο Αθηναίων