Εις την Πόλιν! της Χριστίνας Καλογεροπούλου

DSC04779

Η Κωνσταντινούπολη απέχει περίπου μία ώρα αεροπορικώς από την Αθήνα. Το ταξίδι το βράδυ δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς από ψηλά την ώρα της προσγείωσης τα μυριάδες φώτα της Πόλης. Το αεροδρόμιό της (Ataturk) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια με το εξής παράδοξο φιλοξενεί ολόκληρο ξενοδοχείο εντός του χώρου! Η visa δεν είναι αναγκαία από την Ελλάδα, μονάχα το διαβατήριο ή η νέα αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Από το αεροδρόμιο έως την κυρίως πόλη ένα ταξί κάνει γύρω στη μισή ώρα και κοστίζει γύρω στις 45 με 55 λίρες. Εάν τύχει και έρχεστε απόγευμα (18.00 με 20.00) υπολογίστε δέκα λίρες παραπάνω λόγω της αφόρητης κίνησης που μπορεί να σας καθηλώσει στο δρόμο ακόμα και μιάμιση ώρα! Προτιμήστε καλύτερα το μετρό λοιπόν.

Η Πόλη έχει τέσσερις βασικές περιοχές, καθεμία με διαφορετικά αξιοθέατα. Στο Μπέγιογλου (ή Πέραν), την περιοχή βόρεια του Κεράτιου κόλπου, απαντάται η πολυσυζητημένη πλατεία Ταξίμ (που σημαίνει ‘κέντρο διανομής νερού’). Διασχίζοντας κανείς την πεζοδρομημένη λεωφόρο Ιστικλάλ (ή Μεγάλη Οδός), θα δει αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, που τώρα πολλά από αυτά είναι πρεσβείες και προξενεία, αλλά και πληθώρα εμπορικών καταστημάτων με ωράρια μέχρι εντυπωσιακά αργά. Ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια δεν λείπουν φυσικά. Μουσικές θα αντηχούν από διαφορετικά σημεία, το τράμ θα πηγαινοέρχεται διασχίζοντας την Ιστικλάλ και θα είναι μεγάλη τύχη εάν ακούσετε οργανοπαίχτες. Μύδια πωλούνται σε πολλές διαφορετικές γωνίες από πλανόδιους αλλά είναι μια πολύ θαρραλέα επιλογή (εγώ δεν τόλμησα κι ας φαίνονταν πεντανόστιμα). Αντιθέτως, τα διάφορα εστιατόρια –πάντοτε με κάποιον να προσκαλεί ασταμάτητα τους περιπλανόμενους εις τα ενδότερα- είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τούρκικη κουζίνα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να πάτε στο μπαρ 360 στην Ιστικλάλ, τόσο για την απαράμιλλη αισθητική του χώρου αλλά και για να απολαύσετε μια συγκλονιστική θέα. Ίσως κάποιο βράδυ να πετύχετε κι έναν σωσία του Jack Sparrow να χορεύει εκεί.

DSC04520

Όποιος δεν έχει ταξιδέψει ξανά στην Κωνσταντινούπολη, με την πρώτη επαφή του θα συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν παντού στην Πόλη. Ίσως γι’ αυτό οι Έλληνες δεν ταξιδεύουν μονάχα μία φορά εκεί. Κόσμος παντού, μουσικές, ζωντάνια, αρώματα. Η πολυπολιτισμικότητα είναι εμφανέστατη. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να συναντήσετε και συντοπίτες (σε βιβλιοπωλείο, πέτυχα Έλληνα σε Erasmus και σε μουσείο επίσης Έλληνες επισκέπτες αλλά και ξεναγούς).

Η άλλες τρεις περιοχές που βρίσκονται νότια του Κεράτιου κόλπου είναι το Ακρωτήριο του Σαραγιού, το Σουλταναχμέτ και η Συνοικία της Αγοράς. Το Ακρωτήριο του Σαραγιού είναι μια καταπράσινη περιοχή όπου ο Βόσπορος συναντά τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Μπορεί κανείς να περιπλανηθεί με τα πόδια και να συναντήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο που διαθέτει εξαιρετικά εκθέματα και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων του κόσμου. Δίπλα του δεσπόζει το τεραστίου μεγέθους παλάτι Τοπκαπί, που χτίστηκε από τον Μωάμεθ Β’ και αποτελούσε την κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα του, μεταξύ άλλων θα θαυμάσετε την αίθουσα του Θησαυροφυλακίου όπου απαντώνται χιλιάδες πολύτιμοι λίθοι, ένα διαμάντι 86 καρατίων αλλά και το Στιλέτο του Τοπκαπί –το ίδιο που αναλαμβάνουν να κλέψουν στην ταινία Topkapi με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη. Το Χαρέμι (από τη λέξη χαρέμ = απαγορευμένο) όπου πλάγιαζε τα περισσότερα βράδια ο σουλτάνος είναι εξίσου εντυπωσιακό –χρειάζεται βέβαια και δεύτερο εισιτήριο!

DSC04643

Τα κυριότερα μνημεία της Πόλης απαντώνται στην πλατεία Σουλτάναχμετ. Η Αγία Σοφία (πλέον με επιπρόσθετους 4 μιναρέδες) και απέναντι το Μπλε Τζαμί (με 6 μιναρέδες) –το οποίο έχτισε ο σουλτάνος Αχμέτ Α’ από τον οποίο ονομάστηκε και η πλατεία. Η Αγία Σοφία –που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Αγίας του Θεού Σοφίας- αποτελεί αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που μετρά πάνω από 1400 χρόνια ύπαρξης. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μετά από άλλες 2 εκκλησίες που είχαν χτιστεί και γκρεμιστεί. Από τον πρώτο ναό του 4ου αιώνα δεν σώζεται τίποτα απολύτως ενώ από τον δεύτερο του 5ου αιώνα, υπάρχουν κάποια ελάχιστα σπαράγματα ιχνών. Τον 15ο αιώνα οι Οθωμανοί προσέθεσαν στην Αγία Σοφία τους μιναρέδες και τις σούρες στο εσωτερικό της και τη μετέτρεψαν σε τζαμί. Συλλογιζόμενος κανείς τι ακριβώς συμβολίζει αυτό το μαγευτικό κτίσμα, θα νιώσει το δέρμα του να αναριγεί. Κοιτάζοντας δε τα ψηφιδωτά αλλά και τα διαφορετικά είδη και σχέδια μαρμάρων που έχουν διαλεχτεί με απαράμιλλη προσοχή θα μείνει σίγουρα άνευ προηγουμένου εντυπωσιασμένος. (είσοδος 30 τούρκικες λίρες)

Το Μπλε τζαμί από την άλλη (ονομάστηκε έτσι από τα μπλε κεραμικά Ιζνίκ που στολίζουν το εσωτερικό του) από την εξωτερική του όψη φαίνεται πιο εντυπωσιακό από την Αγία Σοφία, η οποία εξωτερικά ίσως και να μην γοητεύσει τόσο. Η αιτία κρύβεται φυσικά στις θρησκείες που εκπροσωπούν. Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, το σώμα είναι απλώς ένα καλούπι μέσα στο οποίο προφυλάσσεται το σημαντικό κομμάτι κάθε ανθρώπου, η ψυχή. Γι’ αυτό η Αγία Σοφία είναι ασυγκρίτως πιο φροντισμένη στο εσωτερικό της. Εν αντιθέσει, για τον Μουσουλμανισμό, η εξωτερική πλευρά είναι πιο σημαντική, κι έτσι ακόμα και στην αρχιτεκτονική αυτό ανακλάται, αφού ο ζήλος στρέφεται στην τελειότητα της εξωτερικής πλευράς του Μπλε Τζαμιού.

Για να μπείτε στο Μπλε Τζαμί, πρέπει να προσέξετε τι ώρες θα πάτε καθώς υπάρχει περίπτωση να κλείσουν για την απογευματινή προσευχή (αυτό συνέβη σε εμένα και δεν μπόρεσα να δω τον εσωτερικό του χώρο). Επιπλέον, μην αμελήσετε να ντυθείτε ευπρεπώς, αν και προσωπικά δεν είδα να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το ντύσιμο και στα υπόλοιπα τζαμιά που μπορεί κανείς να εισέλθει. Στις γυναίκες θα δοθούν από εκεί μαντήλια για να καλύψουν τα μαλλιά τους.

Ο Ιππόδρομος, στοιχεία του οποίου έχουν απομείνει πλέον ελάχιστα, βρίσκεται εκεί κοντά. Η στάση του Νίκα το 532 μ.Χ. κατά την οποία έγιναν μεγάλες καταστροφές διαδραματίστηκε εκεί και μάλιστα στον Ιππόδρομο σφαγιάστηκαν 30000 άνθρωποι από μισθοφόρους. Σήμερα, στο πάλαι ποτέ γιγάντιο στάδιο απαντώνται μνημεία από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος έφερε στην πόλη τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο αλλά και τη Στήλη των Όφεων από τους Δελφούς. Εντυπωσιακή είναι και η Στήλη του Κωνσταντίνου με αιγυπτιακά σύμβολα.

DSC04942

Προσωπικά, θα ξεχώριζα και ένα άλλο άκρως εντυπωσιακό αξιοθέατο, τη Βασιλική Κινστέρνα. Ο Ιουστινιανός είναι επίσης ο υπεύθυνος αυτού του δείγματος της βυζαντινής μηχανικής. Ο επίδοξος επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί κατεβαίνοντας υπόγεια και θα περιπλανηθεί ακούγοντας μυστηριακούς ήχους υπό το χαμηλό φως, ταξιδεύοντας νοερά στα χρόνια της αίγλης του Βυζαντίου. Να επιλέξετε να την επισκεφθείτε πάντως μέρα και ώρα που δεν θα έχει πολύ κόσμο, καθώς η ασφυκτική παρουσία τουριστών ίσως σας στερήσει μεγάλο κομμάτι της μαγείας.

Για το τέλος, έμεινε η Συνοικία της Αγοράς με κάθε λογής εμπορεύματα να πλημμυρίζουν τους δρόμους. Μπαίνοντας στο Μεγάλο Παζάρι, θα μείνετε άναυδοι από το πόσο αχανές μπορεί να είναι. Παζαρεύοντας με τους πωλητές μπορείτε να γλιτώσετε μεγάλο αριθμό λιρών. Προτιμήστε να μπαίνετε σε μικρά σοκάκια, γιατί μπορεί να ανακαλύψετε χάνια. Η Αγορά Μπαχαρικών επίσης που βρίσκεται εκεί κοντά θα σας δώσει τη δυνατότητα να προμηθευτείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από μπαχαρικά και να κάνει τη μαγειρική σας φαντασία να οργιάσει!

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τόσα να κάνει κανείς, τόσα να δει, που σίγουρα δεν θα τα προλάβει όλα εκτός κι αν πάει για έναν μήνα διακοπές. Εάν έχετε χρόνο, μπορείτε να κατευθυνθείτε στη γέφυρα του Γαλατά από όπου παίρνετε καραβάκια για βόλτα στον Βόσπορο (το πιο σύνηθες) ή στον Κεράτιο (για τους ταξιδευτές με ιδιαίτερο γούστο και ιστορικά ενδιαφέροντα). Μην παραλείψετε να φάτε ψάρι στα καραβάκια. Ψαράδες ψαρεύουν και τα ψάρια ψήνονται εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια σας σε πλωτές ‘κουζίνες’ και τρώγονται. Από τις πιο ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα αποκομίσετε από την Πόλη. Θα νιώσετε σίγουρα σαν ντόπιος.

Ωραίες οι πληροφορίες μα δεν θα καταλάβετε την Κωνσταντινούπολη με κανέναν άλλον τρόπο παρά εάν την περπατήσετε. Να θυμάστε πως χωρίς παζάρια σίγουρα θα ξοδέψετε πολλά περισσότερα χρήματα από όσο χρειάζεται. Επίσης, λόγω της αφάνταστης κοσμοσυρροής να προσέχετε πάντα και παντού τα προσωπικά σας αντικείμενα. Κατά τα άλλα, καλό ταξίδι!

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Η βρώμη στη ζωή μας, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί: Κριτική του βιβλίου της Άννας Γαλανού, από την Αναστασία Κορινθίου