“Δωμάτιο” με οσκαρικές υποψηφιότητες, του Πάνου Λιάκου

Η φετινή οσκαρική κούρσα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί έχει ποικιλία. Από τη μεγάλη στιγμή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μέχρι τη διεκδίκηση του αγαλματίδιου για το β’ ανδρικό ρόλο από το Σταλόνε, έως το καταιγιστικό ‘’Mad Max’’ αλλά και ταινίες σαν αυτή για την οποία θα προσπαθήσω να μιλήσω, το ‘’Room’’, ένα ισορροπημένο ψυχολογικό δράμα που έχει προταθεί για 4 Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και του α’ γυναικείου για την πρωταγωνίστρια.

room-1

Η Μπρι Λάρσον υποδύεται τη Μα, μια μητέρα που βρίσκεται φυλακισμένη με το γιο της, Τζακ, από κάποιο ψυχοπαθή. Ο πεντάχρονος, καθώς αρχίζει να μεγαλώνει είναι φυσιολογικό να είναι γεμάτος περιέργεια για τον έξω κόσμο που μονάχα μέσα από την τηλεόραση έχει δει. Η μάνα, θέλοντας να σώσει πρωτίστως το Τζακ της, θα σκαρφιστεί ένα κόλπο ώστε να ξεγελάσουν τον εγκληματία και να μπορέσει το παιδί να δραπετεύσει στον έξω κόσμο. Το σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία αφού το παιδί θα καταφέρει να ξεφύγει από το σαδιστή και ταυτόχρονα να σώσει και τη μητέρα του.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κατά τη γνώμη μου spoilers καθώς η ταινία δεν εστιάζει στην αστυνομική πλοκή αλλά στο ψυχογράφημα των δύο κεντρικών ηρώων. Με άλλα λόγια, η ραχοκοκαλιά της ταινίας βρίσκεται από τη στιγμή που η μάνα αλλά κυρίως το παιδί θα έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο. Είναι βέβαιο ότι το σοκ για τη μάνα μετά από όλα αυτά τα χρόνια εγκλεισμού θα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και υπάρχουν στο σενάριο και κάποιες σωστά τοποθετημένες εκρήξεις της ηρωίδας και κάποια σημάδια μετατραυματικά που εντοπίζονται ακόμα και στο βλέμμα της Λάρσον-η οποία ήρθε σε επαφή και με ειδικούς ψυχολόγους για να ολοκληρώσει το χαρακτήρα της.

Όμως, δεν αξίζει μονάχα η ερμηνεία της Λάρσον σε αυτό το φιλμ. Ακόμα και οι β’ ρόλοι είναι σωστά δουλεμένοι και ολοκληρωμένοι. Από τον εγκληματία, μέχρι τους αστυνομικούς που εντοπίζουν το παιδί, τα media που πέφτουν σαν τα κοράκια πάνω σε ένα τέτοιο θέμα και το γιατρό. Και με μπροστάρη τον μικρό Τζέικομπ Τρέμπλει που αποτελεί σεναριακό εύρημα για να ειπωθούν σημαντικά πράγματα τόσο για τέτοιες επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να υποφέρουν κάποια παιδιά όσο και για το γεγονός του να μεγαλώνει κανείς και να ανακαλύπτει τη ζωή . Πραγματικά, ακόμα και ο τρόπος που το μοντάζ διαχειρίζεται τον πεντάχρονο χαρακτήρα είναι ευφυέστατος.

Μια άξια δραματική ταινία που ενδέχεται να χαρίσει στη Μπρι Λάρσον το πολυπόθητο αγαλματίδιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Υπομονή (και πολλές ταινίες) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και θα μάθουμε ποια είναι η τυχερή.

Published by

Πάνος Λιάκος

Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα του 1995. Από μικρό παιδί χωμένος μέσα στα λογοτεχνικά βιβλία και τον κινηματογράφο (εξ’ου και μύωψ). Στα τέλη του δημοτικού, αποφάσισε να καταφύγει μoνίμως στο μαγικό κόσμο των εικόνων. Οι πρώτες ταινίες που βλέπει και μαγεύεται είναι ο ‘’Λαβύρινθος του Πάνα’’, το ‘’Sweeney Todd’’ του Τιμ Μπάρτον (αν και δεν τα πάει καλά με τα μιούζικαλ αυτό το λάτρεψε) και το ‘’8 ½’’ του Φεντερίκο Φελίνι. Σπουδάζει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά στην πραγματικότητα τον περισσότερο χρόνο του τον αφιερώνει για να μελετά μόνος του φιλμογραφίες σκηνοθετών, κινηματογραφικά κινήματα και τώρα τελευταία να παρακολουθεί και δημοσιογραφικές προβολές καινούριων ταινιών
Prev 4D εκτύπωση: Η τέταρτη διάσταση είναι για τον χρόνο
Next Επινήσια Ηώς: Ένα πρόγραμμα υποστήριξης των νέων στα νησιά του Αιγαίου