Δυστυχώς, η Βασίλισσα είναι τρελή για σένα, του Βαγγέλη Γεωργίου

1454593_636559029728137_468721611_n

Η Ιωάννα και ο Φίλιππος είχανε ένα κοινό: άνηκαν στον ίδιο βασιλικό οίκο, τον ισχυρότερο που υπήρχε στην Αναγεννησιακή Ευρώπη, τους Αψβούργους. Οι γονείς τους τα είχανε κανονίσει όλα μια χαρά. Η Ιωάννα θα έφερνε προίκα την Ισπανική Αυτοκρατορία και ο Φίλιππος το πανίσχυρο Δουκάτο της Βουργουνδίας (Νότια Γαλλία). Έτσι θα συνεχιζόταν η παράδοση που ήθελε τον οίκο των Αψβούργων, τον ισχυρότερο από τον 12ο αιώνα, να ισχυροποιείται όλο και περισσότερο με γάμους συμφερόντων.

Πέρα όμως από τα πόσα κεφάλια ζώα και ανθρώπους είχε ο καθένας από τους νιόπαντρους, φαίνεται ότι ήταν τυχεροί στην αρχή, καθότι ο Φίλιππος γούσταρε την Ιωάννα όταν την είδε, και η Ιωάννα ενθουσιάστηκε που οι φήμες περί εξωτερικής ομορφιάς του γαμπρού βγήκανε αληθινές. Εκείνη την περίοδο δεν ήξερες τι έπαιρνες. Το πολύ-πολύ να σου στέλνανε ένα σκίτσο του υποψήφιου συζύγου και αυτό με ένα περιποιημένο Photoshop.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν καλά τα παντρολογήματα. Την πήρε και πήγανε στα μέρη του να ζήσουν. Το σεξ ήταν καταπληκτικό και όλα πηγαίνανε φίνα. Αλλά έλα μου που η βασίλισσα ήταν μια παρθένα κοπελίτσα, μεγαλωμένη από την υπερσυντηρητικότερη Καθολική οικογένεια της Ευρώπης και όλα αυτά της φαίνονταν τόσο πρωτόγνωρα που δεν μπόρεσε να το κοντρολάρει. Δεν είχε γνωρίσει ποτέ άνδρα στην ζωή της, όλα ήταν αποστειρωμένα. Οι δικοί της νοιάζονταν για να επεκτείνουν την αυτοκρατορία και να δούνε αν τους συνέφερε να χρηματοδοτήσουν έναν τρελαμένο ναυτικό που τους έλεγε ότι βρήκε άλλο δρόμο για την Ανατολή, τον Κολόμβο.

Άρχισε να έχει τέτοια συναισθηματική εξάρτηση από τον άνδρα της που παλιές φήμες, που την ήθελαν «πειραγμένη», άρχισαν να επαληθεύονται. Ο γαμπρός ήταν τόσο ενοχλημένος με τις εμμονές της που της έριχνε και καμιά ξυλιά συχνά πυκνά. Έδιωξε ακόμα και τους δικούς της υπηρέτες από το παλάτι και την απομόνωσε εντελώς, ενώ αυτή ήταν τόσο βαρεμένη που ούτε καν έγραφε στους γονείς της.

Όταν κάποτε πήγανε ένα ταξιδάκι πίσω στο πατρικό της στην Ισπανία, εκεί του Φιλίππου του την βάρεσε, τα μάζεψε και έφυγε μόνος του πίσω πάλι για την χώρα του. Η άλλη τρελάθηκε. Βγήκε μισόγυμνη στις πύλες του παλατιού και έμεινε μέσα στο κρύο για 36 ώρες μπινελικώνοντας όποιον την πλησίαζε να την συμμαζέψει. Η μάνα της Ισαβέλλα, ασχολιόταν με την ανακάλυψη της Αμερικής και δεν έδινε καρφί για την κόρη της παρά μόνο έλεγε ότι «η κόρη μου, μου μιλάει με αγένεια». Είναι από τις στιγμές που αναθεματίζεις το μότο η «μάνα είναι μόνο μία».

Όταν λοιπόν η Ιωάννα πήγε τελικά και βρήκε τον άνδρα της δεν τον άφηνε στιγμή από τα μάτια της. Είχε μαζί της ένα ψαλίδι και έφτασε στο σημείο να κόψει τα μαλλιά μιας γυναίκας και να της χαρακώσει το πρόσωπο επειδή την υποψιαζόταν ότι κοιμόταν με τον Φίλιππο. Καλά, αυτός ήταν τόσο τρομοκρατημένος που την έκλεισε σε ένα παλάτι στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά εκείνη θεωρούσε ότι ήταν παντρεμένη με τον δικαιότερο άνδρα στον κόσμο.

Η κατάσταση έφτασε το απροχώρητο όταν ο αγαπημένος της πέθανε στα 28 του χρόνια! Ποιος την ακούει τώρα. Ζήλευε ακόμα και το πτώμα του απαγορεύοντας σε γυναίκες, ακόμα και μοναχές, να πλησιάσουν τον νεκρό σύζυγό της. «Μια χήρα που έχει χάσει το φως του ήλιου της δεν πρέπει ποτέ να εκτεθεί στο φως της ημέρας» έλεγε, και πήγαιναν οι ολονυχτίες σύννεφο. Κάποιος παπάς είχε την φαεινή ιδέα να της πει ότι σε 14 χρόνια ο άνδρας της θα αναστηθεί και αυτή πραγματικά έκατσε 14 χρόνια να περιμένει, ώσπου κατάλαβε ότι Λάζαροι δεν υπάρχουν πολλοί και χτύπησε κόκκινο. Τότε την έκλεισαν σε ένα κάστρο ώσπου πέθανε το 1555.

Η Ιωάννα ήταν εμφανές ότι κουβαλούσε μεγάλη διαταραχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και ο Φίλιππος ήταν υγιής. Το αποτέλεσμα της δράσης των σπερματοζωαρίων στην μήτρα της Ιωάννας δεν θα άρεσε σε κανέναν…

Banner greeklish

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Γιώργος Λίλλης: Θα συνέχιζα να γράφω στο μυαλό μου, συνέντευξη στην Αναστασία Κορινθίου
Next Φτιάξε τη μεγαλύτερη σοκολάτα για καλό σκοπό