Δολοφονικά θηλυκά, της Δώρας Κωνσταντοπούλου

article-2259933-16D53290000005DC-926_634x392

Στην ιστορία των πιο απάνθρωπων εγκλημάτων περίοπτη θέση κατέχουν άνδρες serial killers. Βάσει στατιστικών, το 93% των δολοφονιών διαπράττονται από ανδρικά μυαλά και χέρια. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο, όπως ο διασημότερος και διαχρονικότερος όλων, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες serial killers;

Οι γυναίκες, τα εγκλήματα των οποίων γίνονται και βγαίνουν στην επιφάνεια λιγότερο συχνά, είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες για δολοφονικές πράξεις. Ίσως, μάλιστα, κάποιες φορές, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από γυναικεία χέρια να είναι περισσότερο ανατριχιαστικά. Οι ερευνητές επιμένουν πως οι γυναίκες, όσον αφορά στη βία, είναι «ήπιων» τόνων. Ωστόσο, κι επειδή η εξαίρεση κάνει τον κανόνα, υπάρχει πλήθος περιπτώσεων δολοφονικών θηλυκών που έχουν δείξει μεγάλη σκληρότητα και έχουν δράσει εν ψυχρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι γυναίκες- παιδοκτόνοι ξεπερνούν σε αριθμό κατά πολύ τους αντίστοιχους άνδρες δολοφόνους.

«Διάσημες» γυναίκες serial killers

Aileen Wuornos
Ίσως η πιο διάσημη serial killer, η ζωή κι η δράση της οποίας ενέπνευσε τον κινηματογραφικό χώρο (Monster, 2003/ Charlize Theron). Η Aileen έζησε μια άκρως προβληματική παιδική ηλικία. Ο πατέρας της, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισε, αυτοκτόνησε στη φυλακή. Είχε συλληφθεί για κακοποίηση μικρών παιδιών, ενώ έπασχε κι από σχιζοφρένεια. Η μητέρα της την παράτησε σε ηλικία τεσσάρων ετών. Όταν ήταν 12 ετών ξεκίνησε να έχει σεξουαλικές επαφές με ανταλλάγματα τσιγάρα, ναρκωτικά και φαγητό. Παράλληλα, την παρενοχλούσε ο αδερφός της, αλλά κι ο παππούς της, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να την μεγαλώσει και φένεται να τη βίαζε και να τη χτυπούσε επανειλημμένως. Στα 14 της έμεινε έγκυος από βιασμό. Το παιδί της το έδωσε για υιοθεσία. Μετά από έναν χρόνο, στα 15 της, ο παππούς της την έδιωξε από το σπίτι κι αναγκάστηκε να εργαστεί ως ιερόδουλη και να μένει σε δάση. Η Aileen ισχυρίστηκε πως σκότωσε το πρώτο της θύμα από αυτοάμυνα, όταν αυτός προσπάθησε να τη βιάσει. Όμως, ακολούθησαν άλλοι 7 φόνοι, τυχαίοι υποψήφιοι πελάτες της. Εκτελέστηκε το 2002.

Rosemary West
Προβληματική παιδική ηλικία είχε κι η Rosemary. Με τον σύζυγό της για συνεργό, σκότωνε μικρά παιδιά. Οι δυο τους διάλεγαν άπορα κορίτσια από τον δρόμο και τους υπόσχονταν καταφύγιο. Αντ’ αυτού, το ζευγάρι τα κακοποιούσε, τα βασάνιζε και τελικά τα σκότωνε. Κατηγορήθηκαν για 20 εξαφανίσεις παιδιών, από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι 10, μεταξύ των οποίων τα 8 ήταν τα παιδιά τους!

Andrea Yates
Η Andrea δεν είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Ωστόσο, είχε σοβαρά ψυχολογικά και κλινικά προβλήματα. Έκανε πέντε παιδιά, αφού ο σύζυγός της, ένας ιερέας, ήθελε πολλούς απογόνους. Ο άνδρας της δεν την άφηνε ποτέ μόνη της στο σπίτι, καθώς θεωρούσε ότι η Andrea χρειαζόταν βοήθεια με τα παιδιά. Μια μέρα, όμως, έφυγε από το σπίτι κι άφησε τη γυναίκα του μόνη με τα πέντε παιδιά τους. Η Andrea έπνιξε τα παιδιά της ένα- ένα στη μπανιέρα! Κάλεσε η ίδια την αστυνομία για να ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη της.

Beverly Allit
Η Beverly ή «ο Άγγελος του Θανάτου» ήταν νοσοκόμα. Εκμεταλλευόμενη την εργασιακή της θέση, ασκούσε άγνωστες πρακτικές στα νεογέννητα παιδιά. Νόθευε τις ουσίες που χορηγούνταν στα νεογέννητα με άλλες δηλητηριώδεις, οι οποίες προκαλούσαν καρδιακή προσβολή. Μέσα σε 2 εβδομάδες επιτέθηκε σε 13 νεογέννητα παιδιά, εκ των οποίων τα 4 έχασαν τη ζωή τους. Η Beverly συνελήφθη κι εξετάστηκε από ψυχιάτρους, οι οποίοι διέγνωσαν το Σύνδρομο Munchausen. Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής αρέσκεται στο να τραβάει την προσοχή των γύρων του με παράξενους τρόπους.

Belle Sorenson Gunness
Κίνητρο της Gunness, ή αλλιώς «Μαύρη Χήρα», ήταν κυρίως τα χρήματα κι η απληστία που τη διακατείχε. Μετακόμισε στις ΗΠΑ από τη Νορβηγία, όπου παντρεύτηκε έναν επιχειρηματία από το Σικάγο. Η Gunness φέρεται να δηλητηρίασε τον άνδρα της και τα δυο της παιδιά, προκειμένου να εισπράξει την υψηλή αποζημίωση από τα ασφάλιστρα. Με τα χρήματα που πήρε από την ασφάλεια αγόρασε μια φάρμα. Συνήθιζε να εξαπατά αθώους μνηστήρες, τους οποίους έπειθε να την παντρευτούν και τελικά αυτοί εξαφανίζονταν με έναν μυστηριώδη τρόπο ή πέθαιναν σε ατυχήματα. Για τις ατυχίες αυτές, η Beverly αποζημιωνόταν με μεγάλα ποσά. Για κακή της τύχη, όμως, κάποιος κατάλαβε τη δράση της κι αποφάσισε να εκδικηθεί για τον θάνατο των προηγούμενων. Το πτώμα της βρέθηκε αποκεφαλισμένο και πεταμένο στη φάρμα. Όταν οι αστυνομικοί έψαξαν την περιοχή όπου έμενε, βρήκαν κάτω από το έδαφος της φάρμας θαμμένα 42 πτώματα.

Elisabeth Bathory
H Elisabeth ήταν κόμισσα της Ουγγαρίας τον 16ο αιώνα. Υποσχόταν καλοπληρωμένη δουλειά στο κάστρο της και γι’ αυτόν τον λόγο οι γυναίκες έσπευδαν να δουλέψουν γι’ αυτήν. Η Εlisabeth δολοφόνησε τις περίπου 250 γυναίκες που πήγαν στο κάστρο της για δουλειά. Οι ωμότητές της περιελάμβαναν σοβαρούς ξυλοδαρμούς, καύση κι ακρωτηριασμό χεριών, προσώπων και γεννητικών οργάνων, πάγωμα των θυμάτων, δαγκώματα σε πρόσωπο κι άλλα μέρη, χειρουργικές επεμβάσεις, λιμοκτονία και βιασμούς.

Κι η λίστα δεν έχει τέλος…

Το «γιατί»

Αύξηση της γυναικείας εγκληματικότητας διαπιστώνεται μετά το 1970. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στατιστικά στην αύξηση του πληθυσμού, στην εξέλιξη και βελτίωση της αστυνομικής έρευνας, αλλά και στο μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν πλέον τα ΜΜΕ για τη γυναικεία εγκληματικότητα. Οι δολοφονίες, δράστες των οποίων είναι γυναίκες, αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Τα κίνητρα των γυναικών- δολοφόνων είναι ποικίλα, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες θύτες. Αυτά είναι το χρηματικό κέρδος, η εκδίκηση, η δίψα για δύναμη, η φυγή από χρόνια κακοποίηση, η ανεκπλήρωτη αγάπη. Αίτια συνήθως είναι οι ψυχικές ασθένειες κι οι δυσλειτουργικές τους διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, ορισμένες γυναίκες που σκοτώνουν κατά συρροή οδηγούνται στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα ενώ έχουν εμπλακεί σε λατρείες, σε φανατικές ομάδες ή ζουν μέσα σε δυσλειτουργικές οικογένειες με παράδοση σε αποτρόπαιες κι εγκληματικές πράξεις.
Σχετικά με τις παιδοκτονίες και τις γυναίκες που διαπράττουν αυτά τα αδιανόητα εγκλήματα, είναι δύσκολο να εξαχθεί ένα μοναδικό προφίλ. Κάποιες έχουν ψυχωσικές διαταραχές, κάποιες όχι. Κάποιες είναι μικρές σε ηλικία, κάποιες είναι μεγαλύτερες.

Κάποιες έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, άλλες όμως είναι μορφωμένες. Κάποιες είναι εξαρτημένες από ουσίες. Είναι κι εκείνες, όμως, που θέλουν να επιστρέψουν στην προ τη γέννηση του παιδιού ζωή τους. Κάποιες, θέλοντας να αυτοκτονήσουν, σκοτώνουν και το παιδί τους, θεωρώντας πως είναι το καλύτερο γι’ αυτό. Κάποιες άλλες σκοτώνουν το παιδί τους αφού μάθουν πως πάσχει από ανίατη ασθένεια. Όλες, όμως, συνήθως, το κάνουν με τα ίδια τους τα χέρια και σπανιότερα, χρησιμοποιώντας άλλα μέσα.

Τα είδη

Οραματίστρια
Η οραματίστρια ταλανίζεται από παραισθήσεις. Υποστηρίζει ότι έχει μιλήσει με τον Θεό ή με κάποιον άγγελο ή με κάποιο πνεύμα ή ακόμα και με τον ίδιο τον Σατανά. Συχνά είναι αντικοινωνική. Η επιλογή του θύματος γίνεται ανάλογα με την περιγραφή του στο όραμα.

Η αποσκοπούσα στην ευμάρεια και την οικονομική άνεση
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος γυναίκας εγκληματία. Κίνητρο αυτής της γυναίκας είναι το υλικό κέρδος. Η δράστης σκοτώνει συνήθως άτομα από τα οποία μπορεί να εκμαιεύσει υλικές απολαβές.

Διψασμένη για εξουσία
Είναι εκείνη η γυναίκα που επιθυμεί να υποτάσσει τους άλλους στη δική της βούληση και θέλει να φτάνει μέχρι την απόλυτη κι άνευ όρων κυριαρχία πάνω σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

Ηδονίστρια
Είναι, ίσως, ο λιγότερος κατανοητός τύπος γυναικών serial killer. Η ηδονίστρια συνδέει τη θανάσιμη βία με την προσωπική και σεξουαλική ικανοποίηση. Σε αυτήν την περίπτωση, το επιδιωκόμενο όφελος είναι ψυχολογικό.

Μαθήτρια
Η γυναίκα η οποία τελεί υπό την επιρροή ενός χαρισματικού ηγέτη. Ψυχολογικό το όφελος και σε αυτήν την περίπτωση, το οποίο σχετίζεται με την αποδοχή και τον έπαινο από το είδωλό της, συνήθως γένους αρσενικού.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Ναζιστικά Χριστούγεννα με αμερικανικά δώρα, του Βαγγέλη Γεωργίου
Next Δεν υπάρχει μονάχα μία γνώμη, δεν υπάρχει μονάχα η δική σου γνώμη! της Χριστίνας Καλογεροπούλου