Δικαίωμα στη λήθη ή λογοκρισία;

Δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία και την ελευθερία του Τύπου, άρθρα από μεγάλα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αρχίζουν να απομακρύνονται από κάποια αποτελέσματα αναζήτησης της Google μετά από την ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση που επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν η προσωπική τους ιστορία να καθαρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

flust.gr-europarltv

Η Guardian και το BBC έχουν ήδη λάβει ανακοινώσεις από την Google, ενημερώνοντας τους ότι τα άρθρα που έχουν γραφτεί για ορισμένα δημόσια πρόσωπα, δεν θα εμφανίζονται πλέον στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν οι χρήστες ψάχνουν για ορισμένες ονομασίες αλλά τα πρόσωπα που αναφέρονται έχουν ζητήσει να αφαιρεθούν. Σύμφωνα με την Guardian, ήδη η Google έχει αφαιρέσει από τις αναζητήσεις άρθρα ορισμένων προσώπων συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου της Merrill Lynch Stan O’Neal ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι με ενέργειες του, συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Οι αλλαγές στη μηχανή αναζήτησης που συμβαίνουν, απεικονίζουν τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην Google και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν να επιβάλουν το δικαίωμα στη λήθη, η οποία κατοχυρώνει την ιδιωτική ζωή σε απευθείας σύνδεση, ενώ θυσιάζει κάποια στοιχεία της ελευθερίας του λόγου. Αρκετοί Βρετανοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων της Guardian όπως ο συντάκτης James Ball, δήλωσε ότι:
“Η Guardian, όπως και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, γράφουν τακτικά για πράγματα που οι άνθρωποι έχουν κάνει τα οποία μπορεί να μην είναι παράνομα, αλλά εγείρουν σοβαρά πολιτικά ή ηθικά ζητήματα”.

Η Google έχει ήδη λάβει πάνω από 70.000 αιτήσεις για διαγραφές από τα αποτελέσματα αναζήτησης της, από τον Μάιο που εκδόθηκε η απόφαση που αναφέρει ότι οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν από τις μηχανές αναζήτησης να καταργήσουν πληροφορίες για αυτούς που δεν είναι συναφείς ή έγκυρες. Με ένα ασαφές πλαίσιο στο νόμο όπως αναφέρει το time, το Google παρουσιάζεται ως διαιτητής ενώ αντιμετωπίζει και το φάσμα των μηνύσεων από τους χρήστες που υποβάλουν αιτήματα κατάργησης, με τεράστια νομικά έξοδα για το Google.

Προς το παρόν, οι διαγραφές φαίνεται να επηρεάζουν μόνο τις ευρωπαϊκές εκδόσεις της Google.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Ζάπινγκ στην ολομέλεια: μία γεύση των χρόνων που έρχονται
Next Αγνά και νόστιμα, της Εμμανουέλας Κόκκαλη