Το facebook μας φέρνει κοντά! Μέσα σε ένα εύχρηστο, ευχάριστο και μπλε περιβάλλον. Αυτό δεν είναι τζάμπα… Η πλέον ειλικρινής και τίμια λειτουργία του facebook αφορά στην διαφήμιση, για την οποία η «ωραία ατμόσφαιρα» της κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Γι’ αυτό κάτω από κάθε ανάρτηση υπάρχουν οι επιλογές «μου αρέσει» και «κοινοποίηση», ενώ δεν υπάρχει η εξισορροπητική και ιδιαιτέρως απαραίτητη μούτζα.
Τούτη την ωραία ατμόσφαιρα απειλεί η μήνυση που κατέθεσαν δύο άτομα από τις ΗΠΑ και καταγγέλλουν το facebook για εξόρυξη δεδομένων από ιδιωτικά μηνύματα. Σύμφωνα με μετάδοση του MarketWatch, το facebook κατηγορείται ότι παραβιάζει το απόρρητο ηλεκτρονικών επικοινωνιών σκανάροντας ιδιωτικές συνομιλίες, και αντλεί συνδέσμους τους οποίους χρησιμοποιεί για την διαμόρφωση προσωπικών καταναλωτικών προφίλ. Με αυτά τα προφίλ ανά χείρας, το τμήμα marketing του facebook επισκέπτεται διαφημιστές και διαφημιζόμενους για να αποδείξει και να πουλήσει την απήχησή του με όρους δημογραφικών ομάδων. Μιλάμε για πολλά λεφτά… Μιλάμε για τόσα λεφτά, που χρειάζεται πολυετείς και άοκνες προσπάθειες για να ξοδευτούν, πολλώ δε μάλλον για να αξιοποιηθούν.
Εν πρώτοις, οφείλω να συγχαρώ τον δικηγόρο που έκατσε και διάβασε τις 14.465 λέξεις των Όρων Χρήσης, Παροχής Υπηρεσίας, Διαφήμισης, Διαχείρισης Περιεχομένου, Ασφάλειας κλπ του facebook. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που διαβάζει τους όρους χρήσης ενός προγράμματος πριν το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Απλά, κλικάρει πάνω στο κουμπί «Αποδέχομαι τους όρους» και συνεχίζει την δουλειά του… Στην πραγματικότητα, ο χρήστης απλά αποδέχεται ότι ένα απλό «κλικ» στέκεται ανάμεσα σε αυτόν και τους απλούς ηλεκτρονικούς σκοπούς του. Ο δικηγόρος από την άλλη μεριά, έχοντας διαβάσει πολύ περισσότερες από 14.465 λέξεις, διαβάζει και τα ψιλά γράμματα των όρων χρήσης γιατί έχει το ισχυρό κίνητρο της αμοιβής ύψους 40% επί της αποζημίωσης.
Η Αμερική είναι η Γη της Επαγγελίας για τους νομικούς. Χάρη στους αμερικανούς δικηγόρους, στις οδηγίες χρήσης ταϊβανέζικων πλυντηρίων και φούρνων μικροκυμάτων αναγράφεται ξεκάθαρα η απαγόρευση τοποθέτησης βρεφών και κατοικίδιων εντός της συσκευής κατά την λειτουργία της! Παρόλο που η έννοια του ηλεκτρονικού απορρήτου είναι πιο αντιφατική και από εκείνη του ευτυχισμένου τέλους, η εν λόγω μήνυση αφορά σε ιδιωτικές συνομιλίες και όχι σε αναρτήσεις που γίνονται δημόσια σε προσωπικές σελίδες. Ωστόσο, η διαμόρφωση του προσωπικού καταναλωτικού προφίλ δεν προϋποθέτει την υποκλοπή αυτών των συνομιλιών. Όταν συνδέομαι στο facebook εμφανίζονται τρεις διαφημίσεις στα δεξιά της οθόνης μου. Μία για θεραπεία κατά της τριχόπτωσης, μία για ασφάλιση μοτοσυκλέτας και μία για παπούτσια. Πράγματι είμαι καραφλός, είμαι μοτοσικλετιστής και… φοράω παπούτσια. Αυτά συνάγονται από το γεγονός ότι (α) είμαι άρρεν ετών 30 και οι φωτογραφίες μου κυκλοφορούν περισσότερο από τα χρήματά μου, (β) έχω πατήσει πολλάκις «μου αρέσει» και «κοινοποίηση» σε σελίδες και φωτογραφίες με θέμα την μοτοσυκλέτα και (γ) έχω πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, άρα – με βάση τα σύγχρονα πραγματολογικά στοιχεία μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας… φοράω παπούτσια! Συνεπώς, το θέμα εν προκειμένω δεν είναι η ιδιωτικότητα, γι’ αυτό αγαπητέ αναγνώστη, μείνε ήσυχος! Αν χρησιμοποιείς το facebook, τα μυστικά σου δεν έχουν καμία εμπορική αξία.