Διατροφικές συνήθειες των εφήβων και ο έλεγχος τους

Οι γονείς που ασκούν πάρα πολύ τον έλεγχο στο τι τρώνε τα παιδιά τους δεν μπορούν παρολ’αυτά να ελέγξουν το βάρος τους..

Ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics αναφέρουν ότι η πίεση από τους γονείς για να περιορίσουν την κατανάλωση σε υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα όπως γλυκά και ζαχαρωμένα αναψυκτικά, δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Η ανάλυση περιλάμβανε δύο μελέτες σε 2.231 μαθητές με μέσο όρο ηλικίας των 14 ετών στη Μινεσότα.. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν με ποιό τρόπο οι μαμάδες και οι μπαμπάδες επηρέασαν τους εφήβους στις διατροφικές τους συνήθειες.
Συνολικά, οι γονείς των παχύσαρκων παιδιών ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έπρεπε να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε πάρα πολλά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, ενώ οι γονείς των μη υπέρβαρων παιδιών ήταν πιο πιθανό να σκεφτούν ότι οι έφηβοι θα πρέπει να τρώνε όλα τα τρόφιμα στο πιάτο τους σε κάθε γεύμα. Οι Μπαμπάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πιέσουν τα παιδιά τους για να «καθαρίσουν» τα πιάτα τους και τα αγόρια τείνουν να τρώνε περισσότερο από τα κορίτσια.

Ενώ μια τέτοια προσοχή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι σίγουρα αξιέπαινη, και οι γονείς πιθανώς καθοδηγούνται από τις καλύτερες προθέσεις, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπερβολικά περιοριστική εποπτεία των διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να αποτύχει, διότι όπως και ο υπερβολικός έλεγχος, θα μπορούσε πραγματικά να αυξήσει αντί να μειώσει το βάρος στους εφήβους.

Η συγγραφέας της μελέτης Katie Loth, διαιτολόγος, υποψήφιος διδάκτορας και βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας στη Μινεάπολη, δήλωσε στη HealthDay: «Στη δεκαετία του 1950, το «καθάρισμα του πιάτου» σήμαινε κάτι διαφορετικό. Το μέγεθος των μερίδων έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, όπως και η ποσότητα των τροφίμων στο τραπέζι, δεν καθορίζει το εσωτερικό αίσθημα για το αν κάποιος είναι πεινασμένος ή όχι.

Οι επιστήμονες συνιστούν ότι οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να τρώνε όλα τα τρόφιμα με μέτρο, και να υιοθετήσουν άλλες πρακτικές που είναι γνωστό ότι διατηρούν υγιή σωματικά βάρη, όπως και να ελέγχουν ότι υπάρχει μια καλή ποσότητα υγιεινών τροφίμων, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σνακ δημητριακών στο σπίτι. Σημαντική λεπτομέρεια επίσης, η οικογένεια να γευματίζει μαζί, προκειμένου να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της διατροφής μέσα από ένα ποικίλο μενού τροφίμων σε μέτριες ποσότητες.

Αν και φαίνεται απλό, θέτοντας ένα τέτοιο παράδειγμα των καλών διατροφικών συνηθειών, μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους στους έφηβους, από με περιορισμούς ή κανόνες σχετικά με το τι και πότε να φάει.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Διαπολιτισμικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, της Μαριλένας Καραφώτη
Next Με τον φακό του time... σε όλο τον κόσμο