Δημοσκοπήσεις και Ράδιο Αρβύλα, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

6036061532_ac21831ef2

Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα και να είχα ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα μαθηματικά. Καθότι η μητέρα μου εκπαιδευτικός των μαθηματικών, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είχα εκδηλώσει την αποστροφή μου για το αντικείμενο υπό τον φόβο ότι οι ώρες διδασκαλίας θα επεκταθούν από το σχολείο στο σπίτι. Με πείσμα και αυταπάρνηση ανέπτυξα την επίκτητη αλλεργία στους αριθμούς, και τώρα το μετανιώνω γιατί δεν μπορώ να κοιτάξω τον εχθρό στα μάτια…

Ο εχθρός είναι οι δημοσκοπήσεις, και παρότι εύκολα μπορώ να διατυπώσω ενστάσεις επί του περιεχομένου και της ερμηνείας των ερωταπαντήσεων, είναι αρκετά δυσκολότερο να μπω στην ουσία της επεξεργασίας των αριθμών και της διεξαγωγής των συμπερασμάτων. Η στατιστική και η εφαρμογή της στην πολιτική επιστήμη και την επικοινωνιολογία έχουν πατήσει πάνω στην ικανότητα των αριθμών και την φυσική κλίση των πολιτικών προσώπων να λένε ψέματα. Είναι πάντα εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς κανάλια και εφημερίδες να κυνηγάνε τις δημοσκοπήσεις με τον ενθουσιασμό και την αγωνία που ο έφηβος κυνηγά τσόντες όταν λείπει η μαμά και ο μπαμπάς. Ακριβώς όπως ο έφηβος, έτσι και ο δημοσιογράφος νομίζει ότι ξέρει τι θέλει και καταλήγει να ψάχνει σε λάθος μέρος.

Η δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα δημοσκοπικού αυνανισμού και σκοπό έχει ακόμα μία άνευ ουσίας απεικόνιση ενός φαντασιακού Κοινοβουλίου του Μήνα, ή της Εβδομάδας… δεν ξέρω πια! Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου τοποθετεί την ΝΔ στο 22,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,9%, την Χρυσή Αυγή στο 6,4%, το ΠΑΣΟΚ στο 6,2%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο 5%, το ΚΚΕ στο 4,7% και τη ΔΗΜΑΡ στο 3,9%. Γεμάτος απορία διαπιστώνω ότι τα ΜΜΕ προβάλουν ως σημαντική είδηση την πτώση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς, η σημαντική είδηση βρίσκεται αλλού. Σημαντικότερη είδηση αποτελεί το μικρό μέγεθος της πτώσης της ΧΑ και ο βραδύς ρυθμός της. Ακόμα σημαντικότερη είδηση αποτελεί το γεγονός ότι, μετά από «αιφνιδιαστικές», «τραγικές», «καταιγιστικές» και «ιστορικές» εξελίξεις, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι το τρίτο κόμμα στο φαντασιακό Κοινοβούλιο του Μήνα, ή της Εβδομάδας… δεν ξέρω πια.

Επίσης, στα πλαίσια της επιστημονικοφανούς σφυγμομέτρησης του εμπορευματοποιημένου παλμού της απροσδιόριστης ελληνικής κοινωνίας, το 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ 22% δεν την θεωρεί επικίνδυνη. Έστω ότι οι «δημοσκόποι» προσδιόρισαν με ακρίβεια στους ερωτώμενους την σημασία των όρων «θεωρώ», «εγκληματική», «οργάνωση», «εγκληματική οργάνωση», «επικίνδυνη»… Έστω ότι κατέγραψαν και συνυπολόγισαν το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, την κοινωνική κατάσταση και προέλευση των ερωτώμενων… Έστω ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης και τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός… Η αυθαίρετη απαλοιφή της νομικής διάστασης του όρου «εγκληματική οργάνωση» και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την μεθοδολογία της δημοσκόπησης αποσκοπούν στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης, δημοσιεύοντας επιεικώς(!) κενά περιεχομένου ποσοστά και επιβλαβή τροφή για σκέψη και συμπεράσματα. Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με τα μαθηματικά.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Ένα εστιατόριο στο Λονδίνο που συζητιέται πολύ
Next Όταν το «ντεκαπάζ»… δεν φτάνει, της Αναστασίας Κορινθίου