Δεν πετάμε τίποτα!

tromaktiko8571

Τι κοινό έχουν οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef και Troo Food Liberation με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και την ομάδα Playroom; Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, που συνδιοργανώνουν το WWF Ελλάς – με το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» το οποίο πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  – και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή.

Το  Impact Hub Athens είναι το πρώτο τοπικό δίκτυο συνεργατικότητας για την κοινωνική καινοτομία, που είναι παγκόσμια συνδεδεμένο. Βασισμένο σε 60+ πόλεις και με 7.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια ενεργή κοινότητα, με πρωτοποριακές δράσεις, προγράμματα και εκπαιδευτικές δομές. Το Impact Hub στεγάζεται στην καρδιά της Αθήνας στην περιοχή του Ψυρρή και έχει ως στόχο να φέρνει κοντά ανθρώπους που θέλουν να φέρουν αλλαγή μέσα από υπεύθυνες και βιώσιμες πρωτοβουλίες.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων. . Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις πρωτοβουλίες που μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν. Κάθε επισκέπτης θα φεύγει από το φεστιβάλ, παίρνοντας μαζί του ένα μαγνητάκι ψυγείου με θέμα τη σπατάλη τροφίμων.

Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδαPlayroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων.

Παράλληλα, οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό, τι δεν γίνεται να καταναλωθεί. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης. Η εκδήλωση έχειελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00, Σάββατο και Κυριακή. Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου θα βραβευτούν οι νικητές του διαγωνισμού για συνταγές με περισσεύματα, που συνδιοργάνωσε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και το WWFΕλλάς, με την υποστήριξη της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας» και χορηγό την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας». Τα μέλη της δυναμικής κοινότητας μαγειρικής θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται!

Οι ανάγκες σε υλικά και προϊόντα των σεφ και των οργανώσεων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλύπτονται από τους ΑΒ Βασιλόπουλος, ΙΚΕΑ και Γίνε Αγρότης.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev LGBT κοινότητα: το δικαίωμα έκφρασης της μοναδικότητας, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Το μαύρο χιούμορ της λευκής εβδομάδας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ