Γυρίζοντας την Κωνσταντινούπολη: Γενί Τζαμί, του Σταύρου Παντελίδη

2456404356_5ab3218f1a_z (1)

Όταν το 2004 επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη, όντας μόλις 14 ετών, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι μεγαλώνοντας η Πόλη, η πόλη ανάμεσα σε δύο ηπείρους (έτσι θα αναφέρομαι στη Κωνσταντινούπολη), θα γινόταν για μένα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μου. Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που επισκέφθηκε μια φορά την Πόλη και δεν θέλησε να επιστρέψει εκεί.

Τέλος πάντων, αρκετά με τις “σάλτσες” για την Πόλη, μπορώ να γράφω ώρες ατελείωτες για αυτήν, για αυτό και ο τίτλος «γυρίζοντας τη Πόλη». Θέλω μέσα από εδώ, να ταξιδέψουμε όλοι μαζί εκεί.

Το μακρινό αυτό ταξίδι θα το ξεκινήσω από την αγαπημένη μου πλατεία στην Πόλη. Δεν αναφέρομαι σε αυτήν του Ταξίμ, αλλά στο Γενί Τζαμί και στην Αιγυπτιακή αγορά. Στη περιοχή με μάγεψαν όλες αυτές οι ανατολίτικες μυρωδιές, η πανδαισία χωμάτων από μπαχαρικά και τα λουκούμια. Αλλά και η απίστευτη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου τούρκικου ( παρακαλώ ας μην κολλήσουμε στην ονομασία) στη γωνιά που βρίσκεται το καφεκοπτείο του Mehmet Efendi.

Customers waiting in line at Kurukahveci Mehmet Efendi Istanbul 2013
Λίγα λόγια τώρα για το Γενί Τζαμί ή το Τζαμί της Βαλιντέ Σουλτάνας, που αποκλείεται αν έχετε περάσει από τον Κεράτιο, και συγκεκριμένα τη γέφυρα του Γαλατά, να μην έχει πέσει το μάτι σας πάνω του.

7189970256_f4aff7b770_z

Η κατασκευή του αυτοκρατορικού αυτού Τζαμιού ξεκίνησε το 1597 από την Σουλτάνα Σαφιγιέ, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Γ’. Ο πρώτος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το έργο ήταν ο Νταβούτ Αγάς, μαθητής του περίφημου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Μετά τον θάνατο του Νταβούτ Αγά, το έργο το ανέλαβε ο Νταλγκίτς Αχμέτ Αγάς. Η κατασκευή διήρκεσε αρκετά χρόνια και πέρασε από πολλές περιπέτειες και ολοκληρώθηκε από την Τουρκιάν Χατιτζέ Σουλτάνα. Η κατασκευή σταμάτησε για κάποιο καιρό, όταν ανέβηκε στο θρόνο  ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Α’, ο οποίος δεν είχε ενδιαφερθεί στο να συνεχίσει το έργο. Το 1661 η Τουρκιάν, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Δ’, η οποία προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Μουσταφά Αγά. Το 1663, μετά από 66 χρόνια, το έργο ολοκληρώθηκε, οπότε και δόθηκε σε λειτουργία για το κοινό. Η Σαφιγιέ, ήθελε να χτίσει το τζαμί στην περιοχή του Εμίνονου, καθώς εκεί υπήρχε μια Εβραϊκή κοινότητα με μεγάλη επιρροή.

Η αιγυπτιακή αγορά κατασκευάστηκε το 1664 ως προέκταση του συγκροτήματος του Γενί Τζαμί, το γενί τζαμί ήταν ένα κουλιγιέ ( δηλαδή ήταν ένα να κτιριακό σύμπλεγμα, στο κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ και άλλα κτίρια για την ανάπτυξη της κοινωνίας). Η αγορά είναι γνωστή για τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα λουκούμια. Πρώτη φορά συνάντησα μια τόσο χρωματιστή αγορά, δεν γίνεται να την επισκεφτείς και να μην θελήσεις να γευθείς ένα λουκούμι, να μη θέλεις να κάτσεις σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής και να πιεις ένα μερακλίδικο τούρκικο ή ένα τσάι για εμάς που μπαίνουμε εξ’ ολοκλήρου στη τούρκικη κουλτούρα.

misir_carsi_1

Βγαίνοντας από την αγορά, που αν βρεθείτε εκεί, σας συνιστώ να αποφύγετε να την επισκεφτείτε το σαββατοκύριακο, διότι γεμίζει με εκατομμύρια επισκέπτες, γεγονός που πραγματικά δυσκολεύει την περιήγηση στην αγορά. Αφού έχουμε κουραστεί από την περιήγηση μας στην αγορά, χρειαζόμαστε ένα καλό φαγητό. Περάστε την υπόγεια διάβαση, και δοκιμάστε ένα σάντουιτς με ψάρι. Καλή όρεξη…

Και ένα ωραίο βίντεο για να δείτε την αγορά…

Την επόμενη βδομάδα θα συνεχίσουμε τα γυρίσματα μας στα στενά του Εμίνονου…

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Η ζωή που διακόψαμε, του Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου
Next Αστρολογικές προβλέψεις | 17 εως 23 Μαρτιου2014, από τον Πέρρη Κρητικό