Γράμματα στην Ιουλιέτα, της Μαριλένας Καραφώτη

indirizzogiulietta

Η καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιταλίας, ο τρόπος ζωής «α λα Ντόλτσε Βίτα» και η φυσική της ομορφιά, την έχουν μετατρέψει εδώ και δεκαετίες σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Στον Ιταλικό Βορρά, για τους λάτρεις του ρομαντισμού, βρίσκεται μία απ’ τις ομορφότερες πόλεις της χώρας, η Βερόνα.

Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στη Βενετία, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη της Ιταλίας. Επίσης, διασχίζεται από ποτάμι και είναι γεμάτη καθολικές εκκλησίες, εντυπωσιακά κτίρια, μνημεία από την ρωμαϊκή εποχή, γέφυρες, πλατείες και γραφικούς πεζόδρομους. Πρόκειται για μια πανέμορφη μικρή πόλη που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λόγω της αξίας και της σημασίας των πολλών ιστορικών κτιρίων της.

Στην οδό Cappello όμως, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η συγκεκριμένη πόλη γίνεται πόλος έλξης για τους ερωτευμένους. Το διάσημο μπαλκόνι, απ’ όπου ξεκίνησε η κλασική ιστορία αγάπης του Σαίξπηρ, βρίσκεται στον αριθμό 27 ενός εμπορικού δρόμου που ξεκινά από την Piazza Delle Erbe και μας θυμίζει το πιο διάσημο ζευγάρι που η μοίρα δεν το θέλησε μαζί, παρά μόνο στο θάνατο .

Ο μύθος είναι τόσο ανθεκτικός στο χρόνο, που η Βερόνα προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Η οικία του 13ου αιώνα της οικογένειας Capello – τα μέλη της οποίας πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των Καπουλέτων, από το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» – αποτελεί εδώ και χρόνια τόπο προσκυνήματος για τους απανταχού ερωτευμένους, οι οποίοι σκαλίζουν μηνύματα αγάπης στους τοίχους της.

Το παράδοξο όμως, είναι ότι το τοπικό ταχυδρομείο λαμβάνει περίπου 5.000 γράμματα ετησίως, σταλμένα από όλα τα μέρη του κόσμου, προς την Ιουλιέτα σαν φόρο τιμής στον πιο «καρτποσταλικό» έρωτα της Ιστορίας.

Εκτός του ότι το φαινόμενο αυτό έχει μεταφερθεί και στο σινεμά με τον τίτλο “Letters to Juliet”, ακόμη πιο απροσδόκητο είναι το γεγονός πως, ένα προς ένα αυτά τα γράμματα, ακόμη και σήμερα παίρνουν απάντηση! Στη Βερόνα έχει δημιουργηθεί ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, «Το κλάμπ της Ιουλιέτας» (The Juliet Club), το οποίο απαντά σε καθένα από αυτά τα γράμματα, προσωπικά.

Συγκινημένοι από μια ιστορία ποτισμένη με μεγάλα πάθη – από τον πολύ μεγάλο έρωτα μέχρι το πολύ βαθύ μίσος – άνθρωποι από όλο τον κόσμο νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, στέλνοντας γράμματα με παραλήπτη « Ιουλιέτα, Βερόνα». Προσφάτως, μάλιστα, ο μύθος συνεχίστηκε και μέσω Internet, όπου στη σελίδα julietclub, μπορείτε να διαβάσετε γράμματα τα οποία είναι σταλμένα σε εκείνη, και φυσικά να νιώσετε ερωτοχτυπημένοι.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας καταδικάζει στο twitter το facebook
Next Ξανάρχονται οι «κόκκινοι»; Η επιστροφή της ΝΔ στην ψυχροπολεμική ρητορική,του Παναγιώτη Σκευοφύλακα