Γνώριζες ότι… η μαστίχα καταπολέμα την δυσπεψία; της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών, η μαστίχα Χίου καταπολεμά παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Το προϊόν αυτό που παράγεται από τη φύση φέρεται να έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ανακουφίζοντας άτομα που υποφέρουν από δυσπεψίες και γενικώς δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος.

1.Μαστίχα

Κατά τη δεκαετία του 90’ έγιναν μελέτες για τη δράση της πάνω στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά, καθώς απέδειξαν πως η μαστίχα σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο.

Πιο πρόσφατα, το Τμήμα Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε συνεργασία με το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου προχώρησαν εδώ και τρία χρόνια στο σχεδιασμό ερευνών προκειμένου να γίνει γνωστή η δράση της μαστίχας στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, εκτελέστηκε μια πιλοτική μελέτη, όπου εξετάστηκε αν η θεραπεία με μαστίχα έχει επίδραση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Δώδεκα ασθενείς έλαβαν επί καθημερινής βάσεως και για 14 μέρες ένα γραμμάριο μαστίχα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ άλλοι δώδεκα έλαβαν την ίδια ποσότητα μαστίχας μαζί με ραμπεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Τέσσερις από τους ασθενείς που έλαβαν μόνο μαστίχα πέτυχαν την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ κανείς από αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώθηκε η θεραπευτική δράση της μαστίχας.

Η μαστίχα, λοιπόν, μέσα σε όλα τα άλλα που προσφέρει, είναι ένα αντίδοτο στην δυσπεψία, η οποία ταλαιπωρεί περίπου 100.000.000 ανθρώπους στην Ε.Ε.

Published by

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Prev Σπύρος Ρεκούνας, νόστιμος και φιλόδοξος, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Μια κλεφτή ματιά πίσω από τις κλειστές πόρτες: οι ευρωβουλευτές αξιολογούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ