Γνωστές-άγνωστες ονομασίες δρόμων στην Αθήνα, του Γιάννη Παγουλάτου

Κάποιες οδούς της Αθήνας τις έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές και οι ονομασίες τους μας είναι απόλυτα οικείες. Η γνώση των περισσότερων όμως σταματά εκεί. Οι δρόμοι αυτοί θυμίζουν κάτι μακρινούς συγγενείς, τους οποίους αναφέρουν συχνά στις οικογενειακές συζητήσεις αλλά δεν έχει τύχει να τους γνωρίσουμε ποτέ.

Ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κατεχάκης, έφιππος
Ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κατεχάκης, έφιππος

Η λεωφόρος Γεωργίου Κατεχάκη πήρε την ονομασία της από έναν Κρητικό στρατιωτικό και πολιτικό που γεννήθηκε το 1881 στο Ηράκλειο. Το 1904-06 έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και το 1912-13 στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1916 προσχώρησε στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου και συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1923 αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστράτηγου και πολιτεύθηκε. Εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου και διετέλεσε τρεις φορές υπουργός στρατιωτικών. Το 1930 δώρισε την πατρική του περιουσία για την ίδρυση διδασκαλείου στο Ηράκλειο. Πέθανε στην γενέτειρά του το 1939.

Η οδός Μέρλιν, στο Κολωνάκι, δεν έχει σχέση με τον γνωστό μάγο από την ιστορία του βασιλιά Αρθούρου αλλά με έναν βοτανολόγο. Γιος του Βρετανού πρόξενου στον Πειραιά, ο Σίδνεϋ Μέρλιν γεννήθηκε το 1856 στην πόλη όπου υπηρετούσε ο πατέρας του. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του γύρω από την βοτανική πειραματίστηκε με νέες καλλιέργειες φρούτων, οι οποίες ήταν άγνωστες στην Ελλάδα. Έτσι εισήγαγε στο κτήμα του στην Κέρκυρα το κουμκουάτ και το 1925 την ποικιλία πορτοκαλιών “Washington Navel”, που από τότε φέρει το όνομά του. Παράλληλα ο Μέρλιν ασχολήθηκε εντατικά με το άθλημα της σκοποβολής. Το 1906 μάλιστα, στους Μεσολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κέρδισε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μεταλλείο. Πέθανε το 1952 στην Αθήνα σε ηλικία 96 ετών.

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της μεγαλύτερης κόρης του βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α΄. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1870, στην έπαυλη Μον Ρεπό. Το 1889 παντρεύτηκε τον Παύλο Αλεξάνδροβιτς, γιο του τσάρου Αλέξανδρου Β΄, αποκτώντας έτσι τον τίτλο της μεγάλης δούκισσας της Ρωσίας. Ο γάμος αυτός όμως δεν κράτησε πολύ ούτε είχε ευτυχή κατάληξη. Το 1891 η Αλεξάνδρα πέθανε αιφνιδιαστικά σε ηλικία μόλις 21 χρονών, λίγες μέρες μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της.

Η πριγκίπισσα της Ελλάδας και μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Αλεξάνδρα.
Η πριγκίπισσα της Ελλάδας και μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Αλεξάνδρα.

Η οδός Λουίζης Ριανκούρ έγινε ξαφνικά γνωστή το 1992, όταν στο σημείο αυτό η αστυνομία απέτυχε να συλλάβει κάποια μέλη της «17 Νοέμβρη». Η Γαλλίδα κόμισσα Λουίζα Ριανκούρ γεννήθηκε το 1846 και από μικρή θαύμαζε την Ελλάδα. Αψηφώντας την θέληση των γονιών της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα σε νεαρή ηλικία. Αργότερα επέστρεψε προσωρινά στην Γαλλία προκειμένου να παντρευτεί και στη συνέχεια μετακόμισε εκ νέου στην Ελλάδα. Η Ριανκούρ έδειξε τα φιλελληνικά της συναισθήματα με το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, μεριμνώντας για τους φτωχούς και τα ορφανά. Μεταξύ άλλων διοργάνωσε εράνους για το Άσυλο Ανιάτων και για τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα. Με δικά της έξοδα χτίστηκε εργοστάσιο κεντημάτων και εργόχειρων όπου απασχολούνταν άπορες κοπέλες και πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία. Ως αναγνώριση της προσφοράς της, η Ριανκούρ απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια το 1902. Δέκα χρόνια αργότερα φρόντισε ώστε ο γιος της να καταταγεί στον ελληνικό στρατό και να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Γαλλίδα κόμισσα πέθανε πλήρης ημερών στην Αθήνα το 1941.

Ο μεταλλειολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός Φωκίων Νέγρης
Ο μεταλλειολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός Φωκίων Νέγρης

Η Φωκίωνος Νέγρη, γνωστή από το κινηματογραφικό της «Ρεμάλι», πήρε την ονομασία της από έναν Έλληνα μεταλλειολόγο, ακαδημαϊκό και πολιτικό. Ο Φωκίων Νέγρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1846. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, όπου και σπούδασε, ενώ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1870. Πέντε χρόνια μετά διορίστηκε διευθυντής των μεταλλείων Λαυρίου και αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής, διετέλεσε δήμαρχος Λαυρίου και κατά καιρούς ανέλαβε διάφορα υπουργεία. Μερίμνησε για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας, την καθιέρωση εκλογικών βιβλιάριων και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας εξελέγη πρώτος πρόεδρος το 1927. Ο Φωκίων Νέγρης πέθανε στην Αθήνα το 1928.

Published by

Γιάννης Παγουλάτος

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω από Κεφαλονίτες γονείς το 1977. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δημοσιογραφία στο Εργαστήριο ΜΜΕ του Αντέννα. Ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με την Ιστορία, τη μουσική και τη σκιτσογραφία. Έχει δουλέψει ως δικηγόρος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" καθώς και στην εφημερίδα "'Ελευθεροτυπία"
Prev Ελαφριές νοστιμιές με γιαούρτι, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Προστασία δεδομένων: Η Ευρωπαϊκή εκδοχή