Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι “Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές”, του Πάνου Λιάκου

Σε ένα έργο του Ρόμπερτ Μπολτ, ”Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές” στο Εθνικό Θέατρο, παίζει φέτος ο μεγάλος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Το θέμα της παράστασης είναι ιστορικό, μας πηγαίνει πίσω στα χρόνια του Ερρίκου του Η’ που θέλει να χωρίσει τη βασίλισσα Κατερίνα της Αραγωνίας διότι δεν μπορεί να του προσφέρει διάδοχο για να παντρευτεί την Άννα Μπολέιν. Η αυτοκρατορική Αυλή βρίσκεται σε σύγχυση και το ίδιο και ο πολυμαθής σύμβουλός του Τόμας Μορ (αυτό το ρόλο ερμηνεύει ο Μιχαλακόπουλος) που προσπαθεί να μείνει πιστός στις ιδέες του και έτσι συγκρούεται με τις βρώμικες πολιτικές της βασιλικής Αυλής και καταλήγει να θανατωθεί.

Παρότι αυτή η ιστορική περίοδος δεν μας είναι τόσο γνωστή, ωστόσο παρακολουθεί κανείς την παράσταση χωρίς να χάνεται και αυτό ίσως οφείλεται στο συγγραφικό τάλαντο του Μπολτ που είχε σπουδάσει Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έτσι γνωρίζει επί της ουσίας να μας αφηγηθεί τα γεγονότα. Χάρηκα που είδα πολλούς καλούς ηθοποιούς μαζί στην ίδια σκηνή.

Πέρα από το Μιχαλακόπουλο, μια τιμητική εμφάνιση σε μια μόλις σκηνή πραγματοποιεί ο Γιώργος Μοσχίδης ενώ απόλαυσα τον Ερρίκο τον Η’ (που επίσης μόλις μια σκηνή έχει) του ταλαντούχου και άψογου στην κινησιολογία του Γιάννη Τσορτέκη. Τον απλό, καθημερινό άνθρωπο (εκείνον που είναι ‘’όλων των εποχών’’ όπως υπογραμμίζει και ο τίτλος) ενσαρκώνει ο Δημήτρης Πιατάς με μεράκι και μπουφονικό μπρίο με αποτέλεσμα να καταχειροκροτείται μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές στο τέλος της παράστασης. Ενώ τα κοστούμια ήταν ιδιαιτέρως φροντισμένα, η παράσταση θα έπαιρνε περισσότερους πόντους αν είχε πιο φανταχτερά σκηνικά.

Όπως και να’χει, το θέμα της παράστασης όσο ιστορικό και εξειδικευμένο και αν είναι, παραμένει πάντα επίκαιρο ως προς τη διαπίστωση ότι όποιος ταράξει τα νερά λίγο παραπάνω απ’όσο πρέπει, συναντά το αμείλικτο πρόσωπο της άρχουσας τάξης πραγμάτων. Από το Σωκράτη που καταδικάστηκε για την εισαγωγή ”καινών δαιμονίων” στην Αθήνα μέχρι τον Τόμας Μορ που μέχρι την ύστατη στιγμή του υποστήριζε ότι ”Δεν με κυνηγήσατε για τις πράξεις μου, αλλά για τις σκέψεις που κρύβω στην ψυχή μου”.

Published by

Πάνος Λιάκος

Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα του 1995. Από μικρό παιδί χωμένος μέσα στα λογοτεχνικά βιβλία και τον κινηματογράφο (εξ’ου και μύωψ). Στα τέλη του δημοτικού, αποφάσισε να καταφύγει μoνίμως στο μαγικό κόσμο των εικόνων. Οι πρώτες ταινίες που βλέπει και μαγεύεται είναι ο ‘’Λαβύρινθος του Πάνα’’, το ‘’Sweeney Todd’’ του Τιμ Μπάρτον (αν και δεν τα πάει καλά με τα μιούζικαλ αυτό το λάτρεψε) και το ‘’8 ½’’ του Φεντερίκο Φελίνι. Σπουδάζει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά στην πραγματικότητα τον περισσότερο χρόνο του τον αφιερώνει για να μελετά μόνος του φιλμογραφίες σκηνοθετών, κινηματογραφικά κινήματα και τώρα τελευταία να παρακολουθεί και δημοσιογραφικές προβολές καινούριων ταινιών
Prev Αστρολογικές προβλέψεις|12 έως 18 Ιανουαρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Η ερωτική σχέση της Ευρώπης με το σινεμά