Γιώργος Λίλλης: Θα συνέχιζα να γράφω στο μυαλό μου, συνέντευξη στην Αναστασία Κορινθίου

thumbnail

Γιώργος Λίλλης… συγγραφέας… ταξιδευτής με λέξεις. Συναισθήματα που μπλέκονται και… εμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι συνείδησης, ευθύνης, ανακάλυψης. Ένας νέος άνθρωπος με ανησυχίες και όραμα που βλέπει τον κόσμο αλλιώς ή… ίδια με σένα!

Ποιό βιβλίο θεωρείς ότι πρέπει να έχει διαβάσει οπωσδήποτε κάποιος στη ζωή του;
Την Αγία Γραφή. Γιατί είναι ένα σοφό βιβλίο, του οποίου οι διδαχές δεν εφθάρησαν μέσα στο χρόνο. Η διαχρονικότητα της Αγίας Γραφής έγκειται στο γεγονός ότι είναι άκρως ανθρωποκεντρική. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας και λόγου ύπαρξης μέσα στο σύμπαν. Προσπαθεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει. Πρόκειται για μια αναμέτρηση με το θείο. Ένα βιβλίο που στο διάβα των χρόνων κυνηγήθηκε όσο κανένα άλλο, που παρεξηγήθηκε όσο κανένα άλλο, που το εκμεταλλεύτηκαν οι θρησκείες όσο κανένα άλλο. Μα στην ουσία, είναι μια αυθεντική μαρτυρία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τι είναι για σένα έμπνευση;
Δεν μπορώ να εξηγήσω στ΄ αλήθεια τι είναι έμπνευση. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία γιατί ακόμα και όταν δεν γράφω, όσα ζω, ακόμα και τα πιο μικρά καθημερινά γεγονότα, έχουν τον τρόπο τους να με καθορίζουν στον τρόπο γραφής μου. Φαντάζομαι τον συγγραφέα σαν μανιώδη συλλέκτη στιγμών, σαν κάποιον που δεν επαναπαύεται ποτέ και γράφει ακόμα κι όταν δεν γράφει. Όλα όσα βιώνει καταλήγουν να γίνουν το υλικό του. Η έμπνευση δεν είναι μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά μια επαγρύπνηση, μια διαρκής αναζήτηση.
Τι σημαίνει για σένα συγγραφή;
Είναι ένας τρόπος να με ανακαλύπτω. Μια διέξοδος όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε να κρύβομαι κάτω από το τραπέζι της κουζίνας. Ήταν μια φωλιά, ένας δικός μου κόσμος εκεί κάτω. Έτσι είναι και το γράψιμο. Είναι σαν να βρίσκω εκείνο το παιδί, που με περιμένει για να ενώσουμε ότι διασπάστηκε μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Γράφω επίσης για να μοιραστώ με άλλους τα αισθήματα και τις σκέψεις μου. Είναι η αγωνία της επικοινωνίας που με ωθεί να θέλω να δημοσιεύσω αυτά που γράφω. Δεν είναι ματαιοδοξία, αλλά η ανάγκη μου να μοιράζομαι, να γίνονται τα γραπτά μου ένας δεσμός που με ενώνει μυστικά με τον άλλο.
Ποια είναι τα μηνύματα που θέλεις να περνάς στους αναγνώστες σου;
Είναι τα μηνύματα που θα ήθελα να περάσω πρώτα στον ίδιο μου τον εαυτό. Μήνυμα ελπίδας, σ’ ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκληρός. Το μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να πιστεύουμε στις αξίες, πως η αγάπη είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα και πως είναι το καθοδηγητικό φως ενός φάρου μέσα στην νύχτα ενώ μαίνεται τρικυμία. Δεν θέλησα ποτέ να το παίξω δάσκαλος. Η ωριμότητα μπορεί να κατακτηθεί με αγώνα και με πολλές θυσίες, αναζητώντας πάντα, και αμφισβητώντας πάντα.
Ποιο είναι το ομορφότερο μήνυμα κάποιου που σε έχει διαβάσει;
Μου έχουν στείλει πολλά όμορφα λόγια για τα βιβλία μου, πράγμα που μου δίνει πάντα θάρρος να συνεχίσω τον έτσι κι αλλιώς μοναχικό δρόμο του συγγραφέα. Είναι σαν να μπαίνει φως από το παράθυρο αυτά τα μηνύματα αγάπης, από ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικά και παρόλα αυτά ταξιδέψαμε για μερικές ώρες μαζί, ενώσαμε απρόσμενα τις ζωές μας εξαιτίας ενός βιβλίου. Ένα μικρό θαύμα επιτελείται ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη. Γι’ αυτό και είμαι ευγνώμων σε όλους τους αναγνώστες μου, γιατί μου χαρίζουν ανιδιοτελώς την θέρμη τους και εκείνο το φως, το απαραίτητο, όταν νιώθω το σκοτάδι γύρω μου να με απειλεί. Θα αναφέρω όμως ένα γεγονός που το θεωρώ μια από τις πιο όμορφες στιγμές στην συγγραφική μου πορεία, όταν στην παρουσίαση του βιβλίου μου στην Αθήνα, μια κοπέλα, ήρθε από την Χίο μόνο και μόνο για να παραστεί στην εκδήλωση. Όταν μου το ανέφερε, συγκινήθηκα. Ήταν μια πράξη που μου έδωσε πολύ δύναμη να συνεχίσω, να υπερβώ τις αμφιβολίες μου αν τελικά αξίζει αυτό που κάνω ή όχι.
Ποια είναι η γνώμη σου για τα e-book;
Θετική. Σκοπός είναι οι άνθρωποι να διαβάζουν. Αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία, όχι με ποιον τρόπο το κάνουν. Είμαι λάτρης της έντυπης ύλης, αλλά δεν με πειράζει καθόλου που μπορεί κάποιος να επιλέξει να διαβάσει κάποιο βιβλίο μου σε ηλεκτρονική μορφή. Είμαι ανοιχτός σε κάθε τι καινούργιο.
Ο αγαπημένος σου συγγραφέας;
Κόρμακ Μακ Κάρθυ. Το έχω αναφέρει επανειλημμένα, αλλά η γραφή αυτού του ανθρώπου με απογειώνει. Με έχει διδάξει να αντικρίζω τη ζωή με θάρρος. Τα βιβλία του, ειδικά η Τριλογία των συνόρων, είναι οι προσωπικοί μου άγγελοι που είναι παρόντες όποτε τους έχω ανάγκη.
Τι ονειρεύεσαι για το αύριο;
Εύχομαι κάποτε να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Αυτό είναι το προσωπικό μου όνειρο. Συλλογικά, ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο. Δεν θέλω να σκέφτομαι πως δεν υπάρχει πια ελπίδα για το είδος μας, πως δεν θα καταφέρουμε να μάθουμε να σεβόμαστε επιτέλους τις θαυμαστές μας ιδιότητες. Αυτές που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα μας, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε καθοδηγούμενοι από τα άγρια ένστικτά μας.
Τι μαθαίνεις από το χθες;
Ότι διαπράχθηκε, διαπράχθηκε. Όμως το χθες, είναι μια τεράστια αποθήκη, έτσι το φαντάζομαι, γεμάτο γεγονότα. Μπορείς να τα παρατήσεις ανέπαφα, μπορείς όμως να σταθείς και να μάθεις από τις ίδιες σου τις πράξεις ή από τις πράξεις των άλλων. Ό,τι έχει συμβεί μπορεί να είναι ένας τρόπος να μάθουμε για το πως θα δράσουμε αύριο.
Αν σου απαγορευόταν να γράφεις, τί θα ήθελες να κάνεις;
Θα συνέχιζα να γράφω στο μυαλό μου, χωρίς χαρτί και μολύβι.

Published by

Αναστασία Κορινθίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, αλλά επέλεξε την Ρόδο για να ζήσει και να δημιουργήσει τα ενήλικα παραμύθια της. Σπούδασε νηπιαγωγός αλλά ποτέ δεν άσκησε το συγκεκριμένο επάγγελμα μιας και την κέρδισε το ραδιόφωνο από πολύ νωρίς. Στον χώρο της συγγραφής μπήκε το 2004 με το βιβλίο της «Γυναίκες από πέτρα». Ακολούθησε η «Καρδιά ενός αγγέλου» που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη, το «Βαρλίκι», «Χρονικό μιας απιστίας», «Η Αδελφότητα των Γκρίζων Κροτάφων» «Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο». Παρουσιάστρια της εκπομπής καλώς τους στην τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ το 2014-2015, ραδιοφωνική παραγωγός στον ΠΑΛΜΟ. Για το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάζει την εκπομπή "Για πάρτη σας" που ταξιδεύει στα νησιά του Ν.Αιγαίου από το κανάλι ΑΡΤ tv.
Prev Απασχόληση: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την Εγγύηση για τους Νέους
Next Δυστυχώς, η Βασίλισσα είναι τρελή για σένα, του Βαγγέλη Γεωργίου