Γιορτάζοντας τη Δευτέρα: Yoga inspiration for the new week

Όταν η Κυριακή σουρουπώνει, η δύση του ηλίου συνηθίζει να συνοδεύεται από μία μελαγχολική διάθεση για τη νέα εβδομάδα που ξεκινάει. Δευτέρα ξημερώνει και η χαλάρωση, η γλυκιά αυτή ραστώνη του σαββατοκύριακου αποτελεί σιγά σιγά παρελθόν.

yoga-motivation-monday

Σκέψεις για τις επερχόμενες υποχρεώσεις, το ξυπνητήρι που θα χτυπάει και πάλι από αύριο, δυσκολεύουν ενδεχομένως την προσαρμογή στη νέα εβδομάδα που βρίσκεται προ των πυλών. Κι όμως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Η Δευτέρα κάθε εφτά ημέρες θα βρίσκεται εδώ και θα μας θυμίζει την παρουσία της, οπότε αντί να αποτελεί αφορμή για θλίψη και για όσα δεν προλάβαμε να χαρούμε το σαββατοκύριακο, ας τη ρυθμίσουμε έτσι ώστε να αποτελεί μία αγαπημένη –have to be- συνήθεια.

Δευτέρα λοιπόν και ιδού μία καλή ευκαιρία για να δώσουμε λίγο παραπάνω απολαυστικό χρόνο στον εαυτό μας και σε μικρά πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Καθώς ανοίγουμε τα μάτια στη νέα εβδομάδα, βάζουμε ένα ήρεμο, χαλαρωτικό τραγούδι για να προετοιμάσει σταδιακά το νου και να μεταδώσει στη συνέχεια αυτή τη γαλήνια διάθεση στο σώμα μας (προσωπικά θα διάλεγα το Sunlight Zone από Sophie Hutchings).

Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή και ξετυλίγουμε το στρωματάκι μας (yoga mat) για ένα δεκαπεντάλεπτο χαλαρό άνοιγμα στο σώμα που θα μας χαρίσει την απαιτούμενη ευεξία  για το υπόλοιπο της ημέρας (αν δε δουλεύουμε πολύ πρωί μπορούμε να επισκεφτούμε και το κοντινό μας studio yoga για πλήρη πρακτική).

Καθόμαστε σε άνετη οκλαδόν θέση νιώθοντας χαρά και ευγνωμοσύνη για αυτήν τη νέα ημέρα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή μας. Χαλαρώνουμε το νου και καθώς η αναπνοή μας βαθαίνει ολοένα και περισσότερο θέτουμε έναν νέο, ευχάριστο για εμάς στόχο που θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Στη συνέχεια απολαμβάνουμε μερικές βασικές asanas που ενεργοποιούν με ευγένεια το σώμα μας. Αρχικά, μπορούμε να καλωσορίσουμε το νέο αυτό ξεκίνημα με 3~4 χαιρετισμούς στον ήλιο και έπειτα να χαρίσουμε στον εαυτό μας λίγες αναπνοές στη θέση της γάτας (marjariasana), να ανοίξουμε τον θώρακα και την καρδιά μας στη θέση του 1ου πολεμιστή (virabhadrasana I) και στη συνέχεια να εδραιωθούμε στο δέντρο (vrksasana). Προτού ολοκληρώσουμε αυτήν την πολύ σύντομη πρακτική μπορούμε να βιώσουμε ένα χαλαρό στρέτσινγκ κορμού από καθιστή θέση (marichyasana) και έπειτα να ξαπλώσουμε σε ύπτια θέση, τοποθετώντας –εάν μας είναι ευχάριστο- μία λεπτή κουβέρτα κάτω από τις ωμοπλάτες μας, προκειμένου να προσφέρουμε μία ελαφριά υπερέκταση στον θώρακα μας. Μένουμε σε αυτήν την θέση για μερικές αναπνοές επαναλαμβάνοντας στη σκέψη μας το στόχο που θέσαμε στην αρχή και ηρεμώντας πλήρως το νου μας.

Καταφέρνοντας να αφιερώσουμε αυτό τον σύντομο αλλά δημιουργικό χρόνο στον εαυτό μας, είναι βέβαιο πως θα νιώθουμε κεφάτοι και γεμάτοι ενέργεια! Αν θέλουμε να κάνουμε λίγο πιο δελεαστική την έναρξη της εβδομάδας μπορούμε να γευτούμε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό με το αγαπημένο μας ρόφημα.

Και καθώς ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη Δευτεριάτικη πρόκληση βάζουμε δυνατά το αγαπημένο μας τραγούδι και αποφασίζουμε να είμαστε χαμογελαστοί ακόμα και τις Δευτέρες!

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 17 έως 23 Οκτώβρη 2016, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Επιστροφή στα ψηλά τακούνια, του Πάνου Λιάκου