Γιατί ο Μπράντ Πιτ ζορίστηκε στο Fury; Του Βαγγέλη Γεωργίου

flust.gr-ιστορία

4 τεθωρακισμένα των ΗΠΑ προχωράνε με ταχύτητα έχοντας απέναντί τους 1 γερμανικό. Και τα 5 άρματα μάχης βαράνε σαν τρελά τον απέναντι στόχο. Εκ πρώτης όψεως είναι μια μάχη άνιση αφού μέσα σε λίγα λεπτά το μοναχικό γερμανικό άρμα πρέπει να εξουδετερωθεί από τους 4 ατσαλένιους καουμπόης. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά…

Στην ταινία αποτυπώνεται –όλως περιέργως- η πραγματικότητα: ο πρωταγωνιστής και διοικητής του ενός από τα 4 αμερικανικά άρματα, ο λοχίας Μπράντ Πιτ –έτσι θα αναφέρεται- βλέπει έντρομος τα τεθωρακισμένα το ένα μετά το άλλο να τινάζονται στον αέρα από τις μαγικές βολές του τρομερού θηρίου που έχει απέναντί του. Το άρμα που διοικούσε ο ίδιος, το «Fury» (οργή), έμεινε μέσα σε λίγα λεπτά μόνο του απέναντι στο γερμανικό.

Η σύγκριση των δύο αρμάτων, του γερμανικού και του αμερικάνικου, είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τόσο καταθλιπτική για να αντιληφθούμε το άγχος του κινηματογραφικού Πιτ και του πληρώματός του. Το 5μελές πλήρωμα οδηγούσε το πιο κλασικό άρμα των ΗΠΑ που είχε παραχθεί με τη σέσουλα την δεκαετία του 1940: Ένα Sherman(Σέρμαν).

Το γερμανικό από την άλλη, ήταν το αρτιότερο μηχάνημα με ερπύστριες του πολέμου που καμιά πολεμική βιομηχανία του κόσμου εκτός της γερμανικής δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Ζύγιζε 60 τόνους ενώ το Σέρμαν μόνο 33 ενώ το μήκος του ήταν 8,5 μέτρα με το αντίστοιχο του Σέρμαν να είναι κάτι παραπάνω από 5,5 μέτρα. Η θωράκιση του αμερικανικού «Δαυίδ» ήταν τόσο λεπτή που τα βλήματα του Tiger μπορούσαν να το διαπεράσουν από απόσταση 2 χιλιομέτρων όπως κόβει ένα μαχαίρι λεπίδα μια βραστή πατάτα!

flust.gr-ιστορία

Ο καημένος ο Πιτ για να μπορέσει να ρίξει εναντίον του γερμανικού τέρατος έπρεπε να πλησιάσει πολύ καθώς το άρμα που του έδωσε το αμερικανικό κράτος είχε το μισό μήκος από την κανονάρα του γερμανικού το οποίο μπορούσε να βάλλει από χιλιόμετρα μακριά με χειρουργική ακρίβεια.

Μα ακόμα και όταν στην ταινία –όπως και στην πραγματικότητα- τα αμερικανικά άρματα μπόρεσαν να χτυπήσουν με τα βλήματά τους τον εχθρό, είδαν έντρομοι τα σκάγια τους να εξοστρακίζονται χωρίς να προκαλούνε ούτε γρατζουνιά. Εμ, αν έχεις θωράκιση που φτάνει σε κάποια σημεία το πάχος τοίχου σύγχρονου σπιτιού, είσαι καλυμμένος 100%. Ο πύργος του γερμανικού τεθωρακισμένου είχε πάχος 18 εκατοστά με αποτέλεσμα τα αμερικανικά άρματα να τρέχουν σαν τρελά να βρουν το αδύναμο σημείο του γίγαντα, τα οπίσθιά του. Μόνο εκεί είχε μικρότερη θωράκιση όπου ήταν και οι μηχανές του. Μέχρι να φτάσουν εκεί όμως φασκελοκουκούλωστα.

flust.gr-ιστορία

Το μόνο πλεονέκτημα του Μπραντ Πιτ και όλων όσων υπηρέτησαν στα πληρώματα των Σέρμαν ήταν ότι ήταν… πολλοί. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν τον απίστευτο αριθμό των 50.000 αρμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς τα Σέρμαν ήταν φτηνά στο κόστος. Εμ, ότι πληρώνεις παίρνεις. Την ανεπάρκεια την πλήρωσαν με την ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανόπουλα στο θέατρο πολέμου Ευρώπη. Οι Γερμανοί από την άλλη προτιμούσαν την ποιότητα, μιας και η ποσότητα λόγω οικονομικού στριμώγματος ήταν ζόρικος στόχος. Οι Γερμανοί σε όλη τη διάρκεια του πολέμου παρήγαγαν μόνο 1839 Tiger που με άλλα λόγια σημαίνει ότι κάθε γερμανικό Tiger έπρεπε να τα βάλει με 27 Sherman. Η τεχνολογία του Tiger ήταν σαφώς σε άλλα επίπεδα.

Όλα αυτά χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει πρώτον ότι ο Μπράντ Πιτ αντιμετώπισε την κακή έκδοση του Tiger καθότι υπήρχε και το σαφώς πιο βελτιωμένο Tiger II και δεύτερον ότι οι φανατισμένοι Γερμανοί συνέχισαν να παράγουν στα εργοστάσιά τους τέτοια ατσάλινα «τέρατα» ακόμα λίγα 24ωρα πριν αυτοκτονήσει ο Φύρερ έχοντας χαθεί ο πόλεμος μήνες πριν.

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Στην Πράγα των συμβολισμών, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Έμπολα: Αντιστρέφοντας την κατάσταση