Γαστρονομικό ταξίδι Ελλήνων και Τούρκων στην Λέρο, του Θεοχάρη Καρπαθάκη

Η Ελληνική γαστρονομία αποτελούσε ανέκαθεν  πόλο έλξης  για τους ξένους επισκέπτες. Η ποικιλία των πιάτων και των συστατικών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο προς εξερεύνηση ακόμα και για εμάς τους Έλληνες. Αυτό λοιπόν προσπάθησαν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν Τούρκοι εκπρόσωποι έντυπων μέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικοί περί γαστρονομίας σε ένα “VIP Gastronomy Tour by Kalymna Yachting”.

[metaslider id=23913]

Σε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε 3 Ελληνικά νησιά, 12 συμμετέχοντες από γνωστά μέσα όπως το περιοδικό Marie Claire Turkey, την εφημερίδα Hurriyet, συντάκτες γαστρονομίας στα περιοδικά των αερογραμμών Atlas Global Airlines, Onur και Pegasus Airlines, σεφ εστιατορίων, γνωστοί food bloggers και instagramers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να φτιάξουν και να μάθουν πληροφορίες για μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Ελληνικών νησιών.

Πέραν των εστιατορίων και των εργαστηρίων παραγωγής τοπικών εδεσμάτων στα οποία ξεναγήθηκαν, τρυπώσαμε μαζί τους στο μοναδικό ζαχαροπλαστείο που συμμετείχε σε αυτό το γευστικό ταξίδι. Το ζαχαροπλαστείο “Παραδοσιακό” άνοιξε την πόρτα του και τους φόρεσε τη στολή του ζαχαροπλάστη για να μάθουν τι άλλο; Τα μυστικά στις συνταγές γλυκών που κρατάνε εδώ και τρεις γενιές! Τις ίδιες συνταγές που έφτιαχνε η γιαγιά της οικογένειας κλήθηκαν να εκτελέσουν με αυστηρούς κριτές τις δυο γενιές ζαχαροπλαστών της οικογένειας Καρπαθάκη.

Η γλυκιά τους εμπειρία ξεκίνησε με μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και με λίγες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια που γλυκαίνει τόσα χρόνια νησιώτες και στεριανούς. Ακολούθως, φόρεσαν καπέλα, γάντια και ποδιές και με τις οδηγίες του ζαχαροπλάστη έφτιαξαν τα δικά τους αμυγδαλωτά σε διάφορες γεύσεις και σχήματα. Στη συνέχεια, έφτιαξαν οι ίδιοι την δικιά τους πατσαβουρόπιτα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες βήμα προς βήμα.  Αν και κάποια μέλη της ομάδας ήταν έμπειροι σεφ, το να μαθαίνεις μια νέα συνταγή σε μια άλλη χώρα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση! Ενώ η πατσαβουρόπιτα βρισκόταν στο φούρνο, η ομάδα των Τούρκων επισκεπτών έφτιαξε πουγκιά (ένα παραδοσιακό γλυκό) και έμαθαν κάποιες πληροφορίες για τα κυρίαρχα συστατικά στο νησί όπως είναι το αμύγδαλο. Τέλος, φτιάξαμε παγωτό μαστίχα! Πως αλλιώς να συνοδεύαμε την πατσαβουρόπιτα μας άραγε;

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, οι συμμετέχοντες στο γαστρονομικό ταξίδι είχαν την ευκαιρία να γευτούν αλλά και να μάθουν πληροφορίες και για άλλα τοπικά προϊόντα όπως είναι τα κουλουράκια με κανέλα και κρασί μαυροδάφνης αλλά και η σουμάδα. Η διαδικασία ήταν άκρως διασκεδαστική και το ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών έντονο αφού λόγο επαγγέλματος ήταν κάτι περισσότερο από θερμοί στο να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και διαφορετικές πρακτικές στην κουζίνα με στόχο να τις μεταφέρουν και αυτοί στο δικό τους κοινό ως μια όμορφη εμπειρία από ένα Ελληνικό νησί.

[metaslider id=23924]

Στο τέλος του μαθήματος το “Παραδοσιακό”, στηρίζοντας την ιδέα της Ελληνικής φιλοξενίας, προσέφερε σε όλους ένα κουτάκι “γλυκιάς ανάμνησης” με λιχουδιές! Γιατί τελικά αυτό που όλοι θέλουμε να προωθήσουμε είναι οι “γλυκές αναμνήσεις” από τα Ελληνικά νησιά.

 

www.to-paradosiako-lerou.com facebook.com/ParadosiakoLeros

Published by

Το Παραδοσιακό

Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέρου μπορείτε να τα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» στην Αγία Μαρίνα στη Λέρο. Επίσης γίνονται αποστολές σε όλα τα Δωδεκάνησα ή όπου αλλού ζητήσετε. Για παραγγελίες και ερωτήσεις σχετικά με τα αμυγδαλωτά θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε στο τηλέφωνο 2247025500 ή στο www.to-paradosiako-lerou.com ή στη σελίδα μας στο facebook.com/ParadosiakoLeros
Prev Το προφίλ της εβδομάδας 13 έως 19 Ιουνίου 2016, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Πώς το ευρωπαϊκό εξάμηνο και οι εθνικοί προυπολογισμοί